Sök
SUPERTRION. Janne Pesonen, Tuomas Kiiskinen och Elias Pettersson har hittat fin kemi.
Växjö Lakers HC

Växjöstjärnan om att spela med Elias Pettersson: ”Jag har varit lite som honom”

Han inledde säsongen med att vara skadad och frånvarande i 21 matcher. 
Men nu har Janne Pesonen kommit in och hjälpt Växjö att bli en närmast ostoppbar vinstmaskin. Detta tillsammans med rekordmannen Elias Pettersson. 
— Han är en otroligt skicklig spelare och vill så mycket, berättar finländaren för hockeysverige.se. 

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Janne Pesonen fick inte riktigt den starten i Växjö han hade hoppats på. Han utgick skadad i matchen mot Malmö under oktober månad och missade därefter 21 matcher. Inför säsongen värvades han till klubben från Ambrí-Piotta och var tänkt att bli Växjös nya poänggörare.

Men nu, några veckor efter sin efterlängtade comeback i december, har han börjat producera duktigt med poäng. Växjö har precis besegrat Mora med 4–2 när hockeysverige.se träffar finländaren, i en match där han själv spelade fram till Elias Petterssons mål.

Börjar du känna dig bekväm med laget efter skadan?
— Ja, definitivt. Jag har varit borta länge, men det börjar kännas bättre för varje dag som går. Jag märker inte längre av att jag varit borta så länge, säger han.

Hur påverkade skadan dig?
— Inte mycket, inte längre. Det blir som sagt bättre för varje dag, och jag märker egentligen ingen skillnad.

”TVUNGEN ATT JOBBA HÅRT FÖR ATT FÖRTJÄNA MIN PLATS”

Hittills har Pesonen svarat för 16 poäng (7+9) på 20 matcher, vilket ger ett ganska högt poängsnitt per match. Han har dessutom kommit till ett lag som leder SHL-tabellen med 15 poängs marginal ner till tvåan Djurgården.
— Det har varit roligt att komma in i ett lag som vinner. Det är ju enklare att vara borta från spel när det går bra för laget. Jag var tvungen att jobba hårt för att förtjäna min plats och göra rätt saker ute på isen. Det är roligt att spela med det här laget.

 Janne Pesonen har gjort 64 poäng på 61 matcher i SHL under sin karriär. Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

Efter vinsten mot Mora den 26 januari förlorade Växjö mot just Djurgården på hemmaplan, men laget kom snabbt tillbaka i vinstkolumnen i returen mot Mora där man vann med 7-2.

Växjös överlägsenhet går att jämföra med när Skellefteå dominerade i grundserien i år efter år. Pesonen har haft turen att komma till lag som är riktigt bra, eftersom han även spelade i just SAIK under deras ”storhetstid”. Han beskriver skillnader och likheter mellan de båda lagen:
— Det är oftast stor skillnad, det är andra spelare. Men jag ser vissa likheter och det är att båda jobbar väldigt hårt och gillar att hålla i pucken väldigt mycket. Det är inte så komplicerat. De har mycket liknande kvalitéer och jag har varit lyckligt lottad att få spela i riktigt bra lag. Jag njuter av det och jag försöker bidra med så mycket jag kan.

Hur tycker du Växjö är som lag just nu?
— Vi är väldigt starka just nu. Alla jobbar stenhårt på träningar för att bli bättre hela tiden. Och det är vad som gör dig en bättre hockeyspelare på lång sikt. Det kan bli jobbigt eftersom att man måste pusha sig hela tiden, men jag tycker att man kan ha roligt samtidigt också. Det fungerar riktigt bra här.

Hur bra är laget skulle du säga?
— Jag tycker att vi fortfarande kan bli bättre. Men det är målet också, att bli bättre hela tiden. Vi har mycket jobb kvar, och det börjar bli jämnare och jämnare. Vi försöker förbereda oss inför slutspelet.

Eftersom att OS står runt hörnet, innebär det ett avbrott för samtliga SHL-klubbar. Pesonen menar att Växjö då får ett ypperligt läge att rusta inför ett kommande slutspel.
— Det kommer bli ett skönt break för oss. Få lite andrum och hinna träna på lite detaljer för att fila inför slutspelet.

PESONEN HYLLAR ELIAS PETTERSSON

35-åringen har sedan han kom tillbaka utgjort en kedja tillsammans med superlöftet Elias Pettersson och Tuomas Kiiskinen. Pettersson, som överträffat både Markus Näslund och Nicklas Bäckströms poängnotering under en juniorsäsong, har hittat fin kemi med honom. Kedjekamraterna tillsammans med Kiiskinen har totalt sett levererat 72 poäng.

Han ser det inte som något negativt att få leka hockey med SHL:s kanske hetaste spelare.
— Det är roligt att spela med honom (Elias Pettersson). På något sätt förstår jag var han vill vara där ute på isen och vi hjälper varandra bra. Han är en otroligt skicklig spelare och han vill så mycket och försöker bli bättre hela tiden. Det är lite så jag har varit under hela min karriär, för jag vill fortfarande bli bättre och jag vill göra allt som krävs för att kunna slipa på varenda detalj.

Med tanke på åldersskillnaden mellan er (16 år). Har du tagit dig an en papparoll för honom?
— Nej, det skulle jag inte säga. Det handlar mer om att jag är hans lagkamrat. När jag var yngre såg jag alltid upp till de äldre spelarna i laget och försökte lära mig av dem. De pratade med mig och jag gjorde mycket saker som de gjorde. Det är inte så att jag går till honom och säger till vad han ska göra. Det är mer att vi pratar med varandra, har han något han undrar över så kommer han till mig. Har jag något, kommer jag över till honom och frågar.

Men du delar med dig av den erfarenheten du besitter?
— Ja, självklart. Jag delar med mig den till alla så mycket som jag kan. Men det fungerar likadant åt andra hållet, om jag behöver förbättra något får jag hjälp av de andra killarna.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten