Sök
Viktor Hertzberg.
Nyheter

Efter flera år av skador – nu gör han succé i allsvenskan: ”Något jag kämpat för under många år”

Skador har kommit att prägla hans karriär. Men trots problem med både hjärnskakningar och axlar har inte Viktor Hertzberg gett upp. Den här säsongen har han fått betalt för sitt tålamod. När han fick chansen med Almtuna i Hockeyallsvenskan tog han den – med råge.
– Det var ingenting jag trodde på för ett år sedan, säger han till hockeysverige.se efter att ha förlängt kontraktet med den allsvenska klubben.

Viktor Hertzberg har haft en brokig resa fram till det att han nu lyckats etablera sig i Hockeyallsvenskan. Trots att han setts som en stor talang har det bara blivit en hel säsong i Hockeyallsvenskan så här långt, 2015/16 med Sundsvall. En stor anledning till att det inte blivit mer än så stavas skador. Men efter en utlåning från Hudiksvall till Almtuna den här säsongen har det äntligen lossnat. Efter 22 poäng på 22 matcher har Uppsalaklubben belönat honom med ett kontrakt som gäller över nästa säsong.

Den 26-åriga forwarden är ursprungligen från Sunne i Värmland, men någon färjestadare har han aldrig varit och han har heller aldrig spelat i klubben.
– Både jag och farsan var Frölunda-supporters när vi var yngre. Sedan hade inte Färjestad något J20-lag vid den tiden samtidigt som det lockade mig mycket att få spela i J20 SuperElit. Om man sedan får chansen att komma in i Frölunda så är det inget man tackar nej till direkt, berättar Viktor Hertzberg som gjorde två säsonger som junior i Göteborgsklubben.
– Åren i Frölunda var väldigt utvecklande och samtidigt första gången jag flyttade hemifrån. Jag var nära att få spela i A-laget en gång, men det blev aldrig av. Dessutom var det lite fel tid som jag kom dit eftersom det var då Frölunda började satsa mycket pengar på spelare och redan hade mycket folk. Under den tiden jag var där var det då inte heller jättemånga unga spelare som fick chansen.

KOM TILL KANADA – GENOM MARIO KEMPES PAPPA

När Hertzberg inte fick flytta upp i Frölundas A-lag hamnade han i stället i QMJHL i Kanada där han först spelade för Cape Breton Screaming Eagles.
– Jag har en bra kontakt med Mikael Kempe, Mario Kempes farsa. Dom som hade tagit in Mario i ligan ringde Micke och frågade om han hade någon annan kille som han kunde plocka över. Då ringde Micke mig och frågade om jag var intresserad och det var jag ju. Det var en jättekul och ingenting jag ångrar.

Det blir två säsonger i Cape Breton innan han trejdades vidare till Montréal Juniors.
– Det var fantastiskt att få åka in som junior och spela hockey inför 3-4 000 personer varje match. Det roligaste jag vet är att spela matcher och där spelade vi 70 stycken så det var häftigt.
– Sedan blev jag trejdad på ”deadline day”. Det var också en häftig upplevelse.  Vi satt på bussen och skulle åka iväg till en match. Då kom tränaren och sa att jag skulle kliva av eftersom man nu hade trejdat mig. Det var bara att kliva av bussen, packa ur och säga hej då till alla. Två timmar senare flög jag till Montréal.
– Jag tror att jag spelade match med Montréal dagen efter. Den debuten kommer jag ihåg väl. Jag var minus tre i första perioden. Sedan gjorde jag två mål i andra perioden och i tredje blev jag skadad. Man kan säga att det var en speciell debut, säger Hertzberg med ett skratt.

HJÄRNSKAKNING SPOLIERADE SÄSONGEN

Tredje säsongen i Nordamerika, 2011/12, inledde Hertzberg i Blainville-Boisbriand. Där blir det bara två matcher innan han återvänder hem till Sverige för inledningsvis spel i Örebro.
– Jag hade haft lite problem med hjärnskakningar och hade fått flera smällar på kort tid. Då tänkte jag att jag skiter i den här säsongen. Dom sa även till mig i Kanada att jag skulle ta en säsong där jag skulle vara borta därifrån för att vila upp skallen och i stället komma tillbaka helt fräsch.
– Då kom jag i kontakt med min gamla Frölundatränare, Jens Gustafsson, som var i Örebro vid den här tiden. Jag frågade honom om deras läkare kunde kolla på mig och så vidare. Det såg bra ut och jag fick göra datortomografi vilket visade att det inte var någon fara. Jag började träna med Örebro och var där under några månader. Jag fick bland annat då göra en match på bänken i Hockeyallsvenskan.
– Nu var det deadline snart igen och jag var tvungen att ha någonstans att spela. Då fick det bli Åkers i Division 1.

Hur upplevde du det?
– Det var en tuff tid för det var inte på den nivån jag ville spela, men det var bara att göra det bästa av situationen. Jag hade varit borta från hockeyn länge och eftersom jag hade haft hjärnskakning så hade jag inte hållit igång med någon träning speciellt mycket heller.
– Jag hade fått några tunga tacklingar på kort tid, vilket var problemet, och fick aldrig riktigt tid att läka från första smällen.


Foto: Skärmklipp/YouTube/Hudik Hockey

SPELADE BARA SEX MATCHER FÖRRA SÄSONGEN

Hertzberg flyttade sedan till Sundsvall där han stannade under fem säsonger, men även där präglades tiden av skador. I fjol kom han bara att spela sex matcher på hela säsongen.
– Min ena axel hade hoppat ur led ganska många gånger. När det sedan small förra säsongen tänkte vi att det är lika bra att operera för det var ingen mening att hålla på så där, spela några matcher och sedan vila några veckor för att axeln hade gått sönder och sedan spela igen. Men i dag är jag helt återställd.

När Sundvall får lägga ner verksamheten är det då du tar beslutet att gå till Hudiksvall?
– Jag hade faktiskt tänkt att gå redan innan. Trots allt hade jag varit i Sundsvall under fem säsonger och tänkte att det kunde vara bra att testa något nytt. Tränaren i Hudik, ”Lillis” (Lars Lövblom), hade ringt mig redan säsongen innan och ville ha dit mig. Då tänkte jag att till den här säsongen kunde jag testa det.
– Dessutom har jag en flickvän som pluggar i Uppsala så det passade ganska bra geografiskt.

Du kickar igång ordentligt i Hudiksvall, vad är det som får saker och ting att falla på plats just den här säsongen?
– Jag hade producerat ganska bra tidigare säsonger i ettan också så det var inte något speciellt egentligen.
– Jag fick ett stort förtroende och spelade i varje boxplay och powerplay. Klart att det hjälpte mig på traven.


Foto: Andreas Planck/Sundsvall Hockey

”DET VAR LITE SOM ATT KOMMA HEM”

I mitten av november kommer ett oväntat samtal från samma stad där Viktor Hertzbergs flickvän pluggar.
– Jag hade ingen aning om att det var aktuellt innan det ringde på telefonen. Det här var precis när jag skulle åka och träna med Hudik. I telefonen var det en som sa att Almtuna ville låna mig i tre matcher. Jag tvekade inte en sekund utan jag sa ja direkt.

Det blev mer än tre matcher för Viktor Hertzberg i Almtuna. Han spelade så pass bra att klubben inte ville släppa honom. På 22 matcher har han svarat för fem mål och 17 assist. På det är han tvåa i lagets interna poängliga efter Victor Rollin Carlsson, som har gjort 23 poäng på 39 matcher. Det märks också i samtalet att han trivs med både livet i Uppsala och på isen med Almtuna.
– Förra säsongen, när jag hade opererat min axel, bodde jag hela tiden hos min flickvän här i Uppsala. Så det är inget nytt för mig att bo här direkt. Jag hade liksom mitt fäste här så det var lite som att komma hem. Sedan har det bara rullat på och jag har inte hunnit reflekterat så mycket.
– Här i Almtuna har jag också fått ett stort förtroende av tränarna. Även om det varit delar i matcherna där jag inte varit bra så har dom fortsatt trott på mig och jag har fått fortsätta spela. Till slut lossnar det då. Det är lättare som spelare att producera när man vet att man har tränarnas förtroende även om man gör misstag ibland.

Du har just skrivit nytt kontrakt med en klubb i Hockeyallsvenskan, vad betyder det för dig?
– Klart att det är väldigt speciellt och något som jag kämpat för under många år efter det att jag hamnat i ettan. Det var ingenting jag trodde på för ett år sedan då jag inte ens spelade, så det kändes extra skönt.

Idag 19:00
Kristianstad IK - Västerås IK
1 3.00
X 4.15
2 2.00
Idag 19:00
HC Vita Hästen - Modo Hockey
1 4.20
X 5.10
2 1.59
Idag 19:00
Almtuna IS - Timrå IK
1 4.85
X 4.45
2 1.59
Idag 19:00
BIK Karlskoga - Södertälje SK
1 2.15
X 4.40
2 2.70
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Karlskrona HK
1 2.20
X 4.05
2 2.75
Torsdag 19:00
Brynäs IF - Skellefteå AIK
1 2.25
X 4.35
2 2.75
Torsdag 19:00
Leksands IF - Växjö Lakers HC
1 2.70
X 4.35
2 2.35
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten