Jason Akeson.
SHL

Moras nyförvärv är i Sverige för att stanna: ”Spelet passar mig”

Jason Akeson värvades till Mora för att göra mål. I matchen mot Malmö hamnade han äntligen i målprotokollet efter en liten svacka. För hockeysverige.se berättar han att han är i Sverige – med planen att etableras för en lång framtid framöver. 
– Jag trivs bra här, säger den NHL-meriterade forwarden.

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)

I lördags bröt Mora sin sex matchers lång förlustsvit. I back-to-back mötet med Malmö tog dalalaget fem av sex möjliga poäng och Johan Rosén och Daniel Hermansson har äntligen fått sina första poäng under sin ledning.

Kanadensaren Jason Akeson värvades precis innan Mattias Karlin och Mikael Johansson sparkades. För hockeysverige.se berättar han hur det varit sedan den nya duon kommit in.
— De har varit riktigt bra. De har en positiv syn på allt. De håller sig till planen. När vissa av oss är upprörda eller nere efter matcherna brukar de bidra med positiv energi. Med det gör de ett riktigt bra jobb, säger forwarden.

Var det rätt beslut att kicka de föregående tränarna, tycker du?
— Jag vet inte. Det ligger inte i mina händer. Vi är bara här för att spela hockey och vad de än gör för att försöka göra klubben bättre, får de syssla med. Vi gör bara vad våra tränare säger att vi ska göra.

Hur är det för er som spelare när det snackas mycket om rykten att det ska komma in nya tränare och dylikt?
— Det är tufft. Det kommer många nya ansikten in hela tiden. Men det är så den här branschen fungerar och det händer spelare hela tiden där de blir trejdade eller sparkade också.

Men för Akeson handlade det om att snabbt försöka anpassa sig till den nya ligan. Han kom senast från spel i AHL-laget Syracuse Crunch. Ombytet till den större rinken har varit krävande, men 27-åringen verkar ändå ha hittat rätt.
— Jag har haft det bra. Det har varit en liten omställning till den stora isytan och att hitta kemin med spelarna. Men jag trivs bra i ligan och jag tycker om staden hittills, så det känns bra.

Jason Akeson har gjort sex poäng i Mora-tröjan hittills den här säsongen. Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

”DE SOM BOR HÄR ÄR TREVLIGA”

Han var jagad av andra SHL-klubbar, däribland Rögle. Varför valet föll på bottenlaget Mora har att göra med att Akeson känner flera i laget sedan tidigare, men också för att Peter Hermodsson skötte sina kort rätt.
— Jo, men det kändes som att det här var en bra möjlighet för mig. Klubben känns lovande och det är lättare för mig att anpassa mig eftersom att jag känner några i laget sedan innan. Jag hade en bra dialog med sportchefen och jag tog beslutet att komma hit.

Vad sa sportchefen till dig?
— Han sa att det är en trevlig stad, ganska liten, men att de som bor här är trevliga. Han sa också att laget är en väldigt bra grupp. Hittills har han haft rätt.

Pratade du med några om Mora innan du kom hit?
— Ja, jag pratade med Kevin Goumas som spelade här förra året. Och sedan har jag spelat med Gormley och Rowe tidigare. De hade bara bra saker att säga.

Under säsongen 2009/10 spelade Jason Akeson tillsammans med Moras före detta back, Patrik Andersson, i Kitchener Rangers. De talades också vid innan han tog beslutet att flytta över.
— Ja, det gjorde vi. Han är en riktigt bra kille! Jag har inte träffat honom på ett tag nu. Men jag pratade med honom om Mora. Han trivdes bra när han spelade här.

På 13 matcher har kanadensaren svarat för sex poäng (2+4) i Mora-tröjan och senast nätade han mot Malmö i 2-1-vinsten. Akeson menar att han kommit in så pass bra att han hoppas kunna stanna i Sverige för en längre framtid.
— Som jag ser det vill jag spela i Sverige i ett bra tag framöver. Jag tycker om att vara här och jag känner att jag utvecklas varje dag. Jag försöker anpassa mig till spelet, som jag tror passar mig ganska bra på olika sätt. Om jag får det att stämma tror jag att poängen kommer allt eftersom.

MORA SKA LÄRA SIG AV TOPPLAGEN

Dalalaget har haft det tungt på slutet, även om det kom två vinster mot Malmö. Efter storförlusten mot Växjö tappade laget mark igen och ligger fortsatt näst sist i SHL-tabellen. Akesons förra klubb, Syracuse Crunch, låg i AHL:s tabelltopp.

Hur har det varit ett komma till ett lag som ligger i botten av tabellen?
— Det är tufft. Att komma till en liga där det en helt annan typ av hockey är svårt. Men jag tror att det viktigt att se vad alla topplag gör och ta efter från dem. Planen är att vi ska försöka hålla oss kvar och spela i SHL ett tag till. Det har gått ganska tungt de senaste veckorna, men jag tror att om vi vänder på det här tror jag det kommer kunna bli riktigt bra.

Hur kommer det sig att du väljer ett lag i botten?
— Nej, men jag tycker bara att det här känns som ett bra ställe för mig att komma till. Att få mycket speltid och verkligen få chansen. Det hade nog inte varit lika lätt om jag hade dragit till ett topplag, då är man inte säker. Förhoppningsvis kan hjälpa laget att stanna kvar i SHL.

Speltiden har han fått. Han snittar 16,35 minuter per match. Men mer än de sex poängen han har gjort förväntas han nog göra. Det har inte riktigt lossnat på den fronten för kanadensaren.
— Nej, det är den svåra biten. Jag togs hit för att göra mål. Hittills har det varit lite tufft, och självförtroendet är inte på topp, men jag vet ändå vad jag går för. Om jag kan få apan av ryggen och få in lite poäng eller mål tror jag att det kan börja lossna. Man måste jobba lite extra för att få det att vända.

Ville du inte återvända till KHL?
— Nej, jag vill inte tillbaka dit. Jag pratade knappt med någon där innan jag skrev på för Mora. Jag spelar hellre här än där.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten