Jason Akeson.
SHL

Moras nyförvärv är i Sverige för att stanna: ”Spelet passar mig”

ANNONS

Jason Akeson värvades till Mora för att göra mål. I matchen mot Malmö hamnade han äntligen i målprotokollet efter en liten svacka. För hockeysverige.se berättar han att han är i Sverige – med planen att etableras för en lång framtid framöver. 
– Jag trivs bra här, säger den NHL-meriterade forwarden.

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)

I lördags bröt Mora sin sex matchers lång förlustsvit. I back-to-back mötet med Malmö tog dalalaget fem av sex möjliga poäng och Johan Rosén och Daniel Hermansson har äntligen fått sina första poäng under sin ledning.

Kanadensaren Jason Akeson värvades precis innan Mattias Karlin och Mikael Johansson sparkades. För hockeysverige.se berättar han hur det varit sedan den nya duon kommit in.
— De har varit riktigt bra. De har en positiv syn på allt. De håller sig till planen. När vissa av oss är upprörda eller nere efter matcherna brukar de bidra med positiv energi. Med det gör de ett riktigt bra jobb, säger forwarden.

Var det rätt beslut att kicka de föregående tränarna, tycker du?
— Jag vet inte. Det ligger inte i mina händer. Vi är bara här för att spela hockey och vad de än gör för att försöka göra klubben bättre, får de syssla med. Vi gör bara vad våra tränare säger att vi ska göra.

Hur är det för er som spelare när det snackas mycket om rykten att det ska komma in nya tränare och dylikt?
— Det är tufft. Det kommer många nya ansikten in hela tiden. Men det är så den här branschen fungerar och det händer spelare hela tiden där de blir trejdade eller sparkade också.

Men för Akeson handlade det om att snabbt försöka anpassa sig till den nya ligan. Han kom senast från spel i AHL-laget Syracuse Crunch. Ombytet till den större rinken har varit krävande, men 27-åringen verkar ändå ha hittat rätt.
— Jag har haft det bra. Det har varit en liten omställning till den stora isytan och att hitta kemin med spelarna. Men jag trivs bra i ligan och jag tycker om staden hittills, så det känns bra.

Jason Akeson har gjort sex poäng i Mora-tröjan hittills den här säsongen. Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

”DE SOM BOR HÄR ÄR TREVLIGA”

Han var jagad av andra SHL-klubbar, däribland Rögle. Varför valet föll på bottenlaget Mora har att göra med att Akeson känner flera i laget sedan tidigare, men också för att Peter Hermodsson skötte sina kort rätt.
— Jo, men det kändes som att det här var en bra möjlighet för mig. Klubben känns lovande och det är lättare för mig att anpassa mig eftersom att jag känner några i laget sedan innan. Jag hade en bra dialog med sportchefen och jag tog beslutet att komma hit.

Vad sa sportchefen till dig?
— Han sa att det är en trevlig stad, ganska liten, men att de som bor här är trevliga. Han sa också att laget är en väldigt bra grupp. Hittills har han haft rätt.

Pratade du med några om Mora innan du kom hit?
— Ja, jag pratade med Kevin Goumas som spelade här förra året. Och sedan har jag spelat med Gormley och Rowe tidigare. De hade bara bra saker att säga.

Under säsongen 2009/10 spelade Jason Akeson tillsammans med Moras före detta back, Patrik Andersson, i Kitchener Rangers. De talades också vid innan han tog beslutet att flytta över.
— Ja, det gjorde vi. Han är en riktigt bra kille! Jag har inte träffat honom på ett tag nu. Men jag pratade med honom om Mora. Han trivdes bra när han spelade här.

På 13 matcher har kanadensaren svarat för sex poäng (2+4) i Mora-tröjan och senast nätade han mot Malmö i 2-1-vinsten. Akeson menar att han kommit in så pass bra att han hoppas kunna stanna i Sverige för en längre framtid.
— Som jag ser det vill jag spela i Sverige i ett bra tag framöver. Jag tycker om att vara här och jag känner att jag utvecklas varje dag. Jag försöker anpassa mig till spelet, som jag tror passar mig ganska bra på olika sätt. Om jag får det att stämma tror jag att poängen kommer allt eftersom.

MORA SKA LÄRA SIG AV TOPPLAGEN

Dalalaget har haft det tungt på slutet, även om det kom två vinster mot Malmö. Efter storförlusten mot Växjö tappade laget mark igen och ligger fortsatt näst sist i SHL-tabellen. Akesons förra klubb, Syracuse Crunch, låg i AHL:s tabelltopp.

Hur har det varit ett komma till ett lag som ligger i botten av tabellen?
— Det är tufft. Att komma till en liga där det en helt annan typ av hockey är svårt. Men jag tror att det viktigt att se vad alla topplag gör och ta efter från dem. Planen är att vi ska försöka hålla oss kvar och spela i SHL ett tag till. Det har gått ganska tungt de senaste veckorna, men jag tror att om vi vänder på det här tror jag det kommer kunna bli riktigt bra.

Hur kommer det sig att du väljer ett lag i botten?
— Nej, men jag tycker bara att det här känns som ett bra ställe för mig att komma till. Att få mycket speltid och verkligen få chansen. Det hade nog inte varit lika lätt om jag hade dragit till ett topplag, då är man inte säker. Förhoppningsvis kan hjälpa laget att stanna kvar i SHL.

Speltiden har han fått. Han snittar 16,35 minuter per match. Men mer än de sex poängen han har gjort förväntas han nog göra. Det har inte riktigt lossnat på den fronten för kanadensaren.
— Nej, det är den svåra biten. Jag togs hit för att göra mål. Hittills har det varit lite tufft, och självförtroendet är inte på topp, men jag vet ändå vad jag går för. Om jag kan få apan av ryggen och få in lite poäng eller mål tror jag att det kan börja lossna. Man måste jobba lite extra för att få det att vända.

Ville du inte återvända till KHL?
— Nej, jag vill inte tillbaka dit. Jag pratade knappt med någon där innan jag skrev på för Mora. Jag spelar hellre här än där.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga