Andrej Vasiljevskij.
Tampa Bay

Tampa tillbaka på tronen – efter målvaktens rekordinsats: ”Gjorde en fantastisk match”

ANNONS

Vegas Golden Knights fick vara NHL:s bästa lag i 24 timmar. Sedan återtog Tampa Bay Lightning tronen. Nattens 2–0-seger mot Chicago Blackhawks gör att man är tillbaka i ligatopp. Mycket tack vare storspelande målvakten Andrej Vasiljevskij.
– Vi får definitivt mer självförtroende av det här nu, säger ryssen till nhl.com efter att ha stoppat en tre matcher lång förlustsvit med säsongens sjunde nolla. 

Tampa Bay Lightning har på det hela taget varit NHL:s bästa lag den här säsongen. Den senaste tiden har man dock haft svårare att leverera resultat på samma sätt som tidigare. Superkedjan med Nikita Kutjerov, Steven Stamkos och Vladislav Namestnikov har svalnat samtidigt som Victor Hedman försvunnit ut med en knäskada och nu senast Ondrej Palat med en underkroppsskada som kommer att hålla honom borta i sex till åtta veckor.

Men trots att formen och skadeläget inte är det bästa hos Floridalaget för tillfället lyckades man i natt plocka viktiga poäng i toppstriden. 2–0-segern mot Chicago Blackhawks på bortais gör att Lightning nu är tillbaka i ligatopp efter att ha passerat Vegas Golden Knights. Och att man fick ett stopp på sin tre matcher långa förlustsvit.

Vinsten i United Center kan på många sätt tillskrivas målvakten Andrej Vasiljevskij. Ryssen stoppade 40 skott och utsågs inte helt ologiskt till matchens första stjärna. Nollan var hans ligaledande sjunde för säsongen och han passade samtidigt på att tangera klubbrekordet. Den enda som hållit sju nollor under en säsong i Tampas historia är en annan ryss, Nikolaj Chabibulin, som gjorde det under säsongen 2001/02.
– Jag tror att det här var en viktig seger för hela laget. Vi får definitivt mer självförtroende av det här nu, säger Vasiljevskij till nhl.com.

ODRAFTADE ROOKIEN SKÖT 15:e MÅLET

Målvakten får beröm för sitt spel, som varit fläckfritt under större delen av säsongen och placerat honom i pole position i kampen om Vezina Trophy som ligans främsta keeper.
– Han gjorde en fantastisk match. Chicago gjorde det bra i hur de attackerade målet och skapade många chanser, säger backen Braydon Coburn.

Tampa fick sina mål från Chris Kunitz och Yanni Gourde. Den sistnämnde en odraftad rookieforward som tagit NHL med storm den här säsongen. Målet var 26-åringens 15:e för säsongen. Han har svarat för 31 poäng på 47 matcher och är med det fyra i nykomlingarnas poängliga.

Anton Strålman hade mest speltid bland Tampas utespelare i Victor Hedmans frånvaro. Han spelade 22.30. I Chicago gjorde Erik Gustafsson sin andra NHL-match för säsongen och spelade 20.37, varav närmare sex minuter i powerplay.

Chicago – Tampa 0–2 (0–0, 0–1, 0–1)
Tampa: Chris Kunitz (6), Yanni Gourde (15).

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch