SHL
KARLSSON: Den mest intressanta nykomlingen på länge
ANNONS

Jag tittar igenom Moras lag. Jag hummar uppskattande. Jag tittar igenom deras ledarstab. Jag hummar uppskattande. Jag gillar Mora IK. Jag gillar det Mora IK gör.

Inför förra säsongen var det inte många som trodde att Mora skulle spela i SHL den här säsongen. Men när de väl kom till kvalet mot Leksand var de till och med favoriter. Jeremy Colliton var utan tvekan säsongens tränare i svensk ishockey. Det han gjorde med Mora var otroligt imponerande. För imponerande, visade det sig. Det kom till och med intresse från Nordamerika.

Men Mora agerade rätt i den situationen. De fick tag på svensk ishockeys kanske mest intressanta ledare. Mattias Karlin kändes som ett klockrent namn, och även om poängen inte trillat in i en sådär våldsamt rask takt råder det inga tvivel om att han är rätt person för Mora. Jag hoppas han och den övriga ledarstaben får jobba vidare med det de påbörjat nu, under lång tid framöver.

Och på värvningsfronten har de också gjort bra ifrån sig. Inför säsongen plockade man in hemvändare som John Persson och Tomas Skogs. Jag tycker Steven Seigo har varit helt okej. David Kase har varit bra. Marcus Fagerudd är en bra SHL-back. Och så har man plockat in Brandon Gormley (vad fasen gör han i ett bottenlag i SHL?) och Jason Akeson (vad fasen gör han i ett bottenlag i SHL?). Spets på både back- och forwardssidan.

”EXTEMT VIKTIGT FÖR EN SPORTCHEF”

Och så har man plockat in Anders Forsberg som ny sportchef. Även det känns som ett spännande val. Visst, han har inte jobbat som det tidigare. Men han har bra erfarenheter från svensk hockey och kan SHL väl. Han har dessutom jobbat länge och väl som NHL-scout, och haft framträdande roller där. Det tyder på att han har ett bra hockeyöga och att han har sett extremt många hockeymatcher. Dessutom bör han ha byggt upp ett väldigt bra kontaktnät, såväl i Sverige som övriga Europa och även Nordamerika. Det är extremt viktigt för en sportchef. Hur bra han är på att bygga lag återstår förstås att se. Det var också svårt att bedöma Anders Forsberg som tränare. Även om han gick långt med Skellefteå gjorde han det också med ett ruskigt bra lag – och vi ska vara ärliga nog att säga att laget blev ytterligare lite bättre efter att han tvingats lämna. Hur som helst är Forsberg ett spännande namn som har alla förutsättningar för att bli en sportchef. Den sportchef som etablerar Mora IK i SHL.

Men Mora känns som den häftigaste nykomlingen i sitt slag på länge. Anders Forsberg talar om att han vill att Mora ska kunna bli hockeyns motsvarighet till Östersund i fotbollen, och ja…parallellen går att göras. Mora vill också våga tänka utanför boxen. Och Jeremy Colliton hade kunnat bli svensk hockeys Graham Potter, om han hade valt att stanna.

”HOPPAS DE KLARAR SIG”

Det går inte att jämföra Mora IK med storstadslag som Malmö och Djurgården när de gick upp, men det går att jämföra dem med Leksand, Karlskrona och Rögle. Tre klubbar man blåst förbi. Och trots att Mora inte borde ha varit redo för SHL redan den här säsongen så agerar man som en klubb som var redo för SHL. Man gör, nästan, allting rätt. Man är tuffa på spelarmarknaden. Man har rätt tränare. Man har, kanske, rätt sportchef.

Mora är ett bottenlag i SHL och kanske inte ens klarar sig kvar. Men jag hoppas man gör det. Oavsett om det krävs en sjunde och avgörande kvalmatch (mot Leksand, kanske? Även om jag gärna ser båda lagen i SHL.) eller att man kommer elva i serien så gör man en bra säsong. Jag kan till och med tycka att man har ”förtjänat” fler poäng än man har tagit hittills.

Och om man klarar sig kvar ska det bli otroligt spännande att se vad Mora kan göra i framtiden. Jag kan tänka mig att de kan bli det Örebro var på väg att bli, till och med. Ett lag som slåss om slutspelsplatser, och mer därtill.

Man har lagt en bra grund. Nu handlar det bara om att förvalta och förädla den. Det känns som att man har rätt personer på rätt plats för att göra just det.

@manskarlssonyao

Den här artikeln handlar om: