Sök
Växjö Lakers HC

35-åringen som fick en sista chans till OS-drömmen: ”Jag kan inte leva med att inte försöka”

När säsongen tog slut i våras var han inställd på att gå i pension. Men Gary Bettman fick backen på andra tankar, när dörren till den stora scenen plötsligt öppnades upp. Nu ska Noah Welch få leva den dröm han trodde aldrig skulle slå in – han ska representera sitt land i ett olympiskt spel.
– Jag har fortfarande inte fattat det, säger Noah Welch till Hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
I många av de stora sporterna är det få förunnat att trä på sig landslagströjan och ingå i den trupp som stolt ska företräda ens egen nation. Ännu mer sällsynt är det att få den chansen i ett olympiskt spel. Många sådana drömmar slocknar aldrig, men tvingas överges när en karriär närmar sig sitt slut.

Noah Welch var nästan där. Drömmen var nästan övergiven. Efter fjolårssäsongen med Malmö var 35-åringen redo att pensionera sig från hockeyn och gå vidare i livet.
– Men sedan dök denna möjligheten upp. Jag pratade med min fru och sade ”jag kan leva med att försöka och inte nå fram, men jag kan inte leva med att inte försöka”, säger amerikanen.

Möjligheten Noah pratar om var den som uppstod när beslutet togs att NHL-spelare inte skulle släppas till spel i OS. Helt plötsligt stod Växjöbacken på tröskeln till något han trodde aldrig skulle hända.
– Som liten pojk var det alltid en dröm, såklart. Men när jag blev proffs insåg jag att det aldrig riktigt skulle kunna bli en verklighet för mig, även när jag spelade i NHL var jag ingen toppspelare. Det var inte förrän för sex månader sedan som jag faktiskt fick chansen att tävla om en plats, berättar Welch.

Viljan och motivationen fanns där och Noah pratade med sin fru om att satsa ytterligare ett år.
– Hon var med på tåget. vilket är stort. Utan henne hade jag inte kunnat göra det, med tanke på barnen och så… Sedan ringde jag Henrik (Evertsson, då sportchef, nu VD i Växjö, red. anm.) och vi har alltid haft en bra relation. Jag sade bara att jag ville komma tillbaka och om han behövde en kille så fanns jag där. Han sade bara ”se till att vara i bra form så ser vi vad som händer”. Och det slutade ju bra.

Noah Welch gjorde sex säsonger i NHL och AHL (2006-2011), varav tre inom Florida Panthers organisation. (Foto: Getty Images/Doug Benc)

”JAG TAPPADE DET HELT”

Massachusettsfödde Welch kom tillbaka till klubben han tillbringade tre säsonger i, med SM-guldet 2015 som senaste minne. Och det småländska tåget har minst sagt gett sig själva förutsättningar för att tuffa vidare mot ytterligare framgångar denna säsong. Kanske var det en bidragande faktor när Noah blev uttagen till Deutschland Cup i början av november. Den efterlängtade landslagsdebuten – vid 35 års ålder.
– Det var grymt. Det är en kort turnering, den är ju bara en helg, men när du får se ditt namn på baksidan av en USA-tröja är det bara helt fantastiskt. Min fru och mina barn var där, vi spelade mot Ryssland, och även om inte det var deras bästa lag så fanns alla känslor där. Det var grymt, säger amerikanen.

Ja, rivaliteten mellan USA och Ryssland är det väl få hockeyintresserade som kunnat undgå genom åren. Noah Welch var inte född när USA besegrade dåvarande Sovjetunionen i OS-finalen 1980, det som kom att kallas ”Miracle on Ice”, men han har ändå stora känslor kopplade till den historiska händelsen.
– Det finns till och med lite likheter med nu. Rent politiskt verkade landet lite delat vid 1980, och både då och nu så pratas det om vilket starkt lag Ryssland kommer ha och så. Det kommer bli väldigt spännande. Och om jag fick skriva historien skulle vi ta guld igen, efter att ha besegrat topplagen Sverige, Ryssland och till slut Kanada.

Det har inte gått så lång tid sedan han fick beskedet om att han blivit uttagen till den amerikanska OS-truppen, och han minns samtalet med stor glädje.
– I was just going tomatoes.., säger backen och skakar på huvudet.
– Jag tappade det helt. Och jag har fortfarande inte fattat riktigt.

Vad vill du bidra med till laget?
– Helt ärligt så tar jag vilken roll som helst som tränarna ger mig. Det är det jag vill göra, jag vill bara göra mitt jobb och det bästa jag kan. Jag vet ungefär varför jag blev utvald, vi fick lite feedback vid Deutschland Cup. Jag ska bara vara en pålitlig, stabil back. Spela fysiskt när jag kan, flytta pucken när jag kan. Inget flashigt. Bara vara stabil.

”VI ÄR DET NÄST BÄSTA”

Att NHL-spelarna hålls borta från OS lämnar möjligtvis en tråkig känsla hos fans, åskådare och givetvis spelarna själva. Och Noah Welch hymlar inte med att han på ett sätt kan ses som ett andrahandsval.
– NHL-killarna har fått spela OS de senaste åren, men inte i år. Det öppnar upp för att en kille som jag får chansen. Och vi fattar. Alla som kom med i truppen vet om att om NHL-spelarna fått åka så hade vi antagligen inte fått chansen. Man kan väl säga att vi är det näst bästa, och jag är helt okej med att erkänna det.
– Det var ju inte ens en verklighet förrän Gary Bettman och NHL bestämde att de inte skulle delta. Det öppnade en stor möjlighet och det är bara kul.

Den 14 februari, på självaste Alla hjärtans dag, skrinnar 35-årige Noah Welch ut med sin landslagströja på den olympiska isen i Sydkorea. Då ställs USA mot Slovenien i den första gruppspelsmatchen. Med på läktaren finns hans fru, hans barn, hans mamma och andra familjemedlemmar från den amerikanska östkusten. Det blir ett minne för livet och ett kvitto på att han uppnått drömmen han hade som liten pojk. Den dröm han i våras var redo att överge.

Hur tror du det blir att stå där och se familjen?
– Jag kan inte ens föreställa mig det. Jag måste träna på att inte bli för uppspelt, man måste hålla sig lugn och fokusera på uppgiften. Men det kommer vara så mycket känslor, så jag ska försöka kanalisera dem och bara gå ut och spela.

Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Brynäs IF
1 2.15
X 4.25
2 3.05
Tisdag 19:00
HV 71 - Färjestads BK
1 2.30
X 4.20
2 2.80
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten