Almen Bibic lämnade Rögle för Linköping.
SHL

‘När Abbotts kom var det fritt fram att flytta’

ANNONS

Den store publikfavoriten i Ängelholm, Almen Bibic, ingick inte i bröderna Abbotts planer. I stället hamnade han i Linköping. För hockeysverige.se berättar han om uppbrottet och nystarten.
– Vi har flirtat lite med Linköping under några år fram och tillbaka. Jag har hört mycket gott om bland andra Klas Östman, säger backen.

Almen Bibic lämnade Leksand 2013 för Rögle. Där etablerade han sig som en av lagets viktigaste defensiva backar. Men den här säsongen har inte varit lika framgångsrik. Skador och en mer strikt roll har gjort att han hamnat en hel del vid sidan av när Rögle haft match. Den 9:e december kom också beskedet att han lämnar Skåneklubben för spel i Linköping resten av säsongen.

När hockeysverige.se får en intervju med den yngre av bröderna Bibic sticker han inte under stolen med att den här säsongen under främst Anders Eldebrinks ledningen varit ett misslyckande för både honom och Rögle.
– Det har varit ett misslyckande för alla i Rögle. Man fastnade tidigt i botten och sedan har dom legat kvar där.

Hur ser du på din roll i Rögle den här säsongen, har det varit en stor skillnad mot den förra?
– Jag tycker inte att jag fick en mindre roll den här säsongen. Det var mer att jag inte fick ut mitt fysiska spel alls utan.
– Jag vill använda min kropp även om jag inte är ute för att köra ihjäl folk, men jag vill sätta stopp i spelet. Det är att sätta någon tackling högt upp i mittzonen och få självförtroende av det. Nu var det som bortblåst, tyvärr. Jag utgick ändå från dom direktiven jag fick och försökte göra det så bra som jag bara kunde.

Cam Abbott.

Blev det förändringar i din roll efter det att Anders Eldebrink lämnat över tränarjobbet till Cam Abbott?
– Jag var ju skadad så jag fick inte chansen att gå för någonting. Istället satt jag mycket på sidan av eftersom jag knappt kunde vara på isen i början. Sedan var det bara att ”rehabba”.
– Samtidigt snackade jag med min agent (Johan Finnström) fram och tillbaka om att vi skulle kolla på något annat eftersom det kändes att jag helt enkelt inte kom till min rätta. Men då ville inte ”Masken” (Anders Carlsson, sportchef) och kompani släppa mig. När sedan Abbotts kom var det fritt fram att flytta.

Flytten från Rögle var också en ömsesidig historia från både Almen Bibic och Rögle.
– (Chris) Abbott visste och han sa att ville jag inte vara i Rögle längre så skulle jag inte heller vara det. Vi tog ett snack och sedan var det inget mer med det och allt gick smärtfritt.

”FINNS EN PROFFSIGHET GENOM HELA KLUBBEN”

Trots att den här säsongen inte varit vad Almen Bibic hade hoppats på så ser han tillbaka på tiden i Rögle med positiva ögon.
– Det har varit en fantastisk tid. Jag fick vara med och spela upp laget i SHL och jag tycker att jag tog steg som människa, gick från pojke till man, om man säger så.
– Jag har verkligen haft skitroligt och skaffat mig jättemånga vänner både på och utanför isen. Ängelholm har blivit lite som mitt andra hem.

Varför valde du spel i just Linköping?
– Vi har flirtat lite med Linköping under några år fram och tillbaka. Jag har hört mycket gott om bland andra Klas Östman. Han är en bra backtränare samtidigt som det är en organisation som verkligen trycker på att utveckla individen. Får man ut det bästa av individen så kommer det också göra gott för hela laget.

Vilka är dina första intryck av klubben?
– Att det finns en proffsighet genom hela klubben. Allt från dag ett har varit klockrent. Då menar jag allt från materialare och ledare till bitarna utanför hockey, det här med lägenhet och så vidare, har verkligen varit jättebra.

Foto: Bildbyrån

I senaste omgången fick Almen Bibic uppleva en tuff resa mentalt. För motståndet stod nämligen Rögle i Ängelholm.
– Det var en speciell känsla att inte vara en grön spelare länge, vilket jag hade varit under fyra säsonger. Det var en speciell känsla att åka in där och jag hade jättemycket vänner på läktaren som hörde av sig till mig både före och efter matchen.
– Det var även speciellt att få möta brorsan (Alen) nu då vi representerar varsin SHL-klubb. Det var häftigt.

Hur gick snacket mellan dig och Alen inför matchen?
– Inför matchen ville nog varken han eller jag avslöja någon ”gameplan”. Vi har ju ständig kontakt så vi kollade bara av hur läget var och inget mer med det. Efter matchen snackade vi självklart lite.

”HÄNDER INTE OFTA”

Lillebror Almen fick också känna av storebror Alens fysiska spel.
– Jag fick en liten tryckare av Alen när jag åkte ner i offensiv hörna, men det får man räkna med då han är på isen. Han vill som vanligt få stopp i spelet, säger Almen Bibic med ett lätt skratt och fortsätter:
– Det var annars inte så mycket snack mellan mig och spelarna i Rögle under matchen. Det var också en konstig känsla eftersom det ändå var mina vänner jag mötte då jag spelat där så pass länge. Det var inte något fult ”trashtalk”. Det var en gång när deras killar tyckte att jag skulle skärpa till mig efter det att jag satt in en tackling i mittzonen. Men annars, nej, verkligen inte.

Linköping vann matchen med 4-2 och Almen Bibic svarade för ett av målen, för övrigt hans första den här säsongen.
– Jag ser att våra två forwards sticker samtidigt som dom bara har två försvarare med hem. Jag tänkte att jag hänger med upp och kollar samtidigt som jag faktiskt åkte och hoppades på en retur för det är så jag har lärt mig att en målskytt ska tänka. Nu blev det en retur så då slog jag in den.
– Det var kul att få göra mål eftersom det inte händer så ofta. Det brukar dröja mellan 50 och 100 matcher mellan målen, skrattar Bibic samtidigt som han känner en sympati för sina tidigare lagkompisar.
– Jag vet hur mycket dom lider i Rögle och hur tufft det är att ligga nere i botten, men för mig personligen var det faktiskt jättekul att få göra mål.

Men något måljubel bjöd han inte på med respekt för motståndarna och publiken.
– Nej, det gjorde jag inte. Jag har fått så mycket av den klubben och fansen så jag kände att det inte var läge. Annars brukar jag att ha svårt att hålla tillbaka mina känslor när jag gör mål. Jag åker gärna ett varv där ute, men det var bara att hålla igen och visa respekt.

Du vill spela mer fysiskt, känner du att fått den rollen i Linköping?
– Ja, det tycker jag och att jag redan är på rätt spår då det gäller det fysiska. Sedan gäller det att ha en balans i det där och inte bara åka runt och smälla folk, men ändå få stopp i spelet och allt det där.

24-åringen från Rättvik har skrivit kontrakt med Linköping säsongen ut, men han har ännu inte börjat fundera över vad som kommer att hända i hans hockeyliv nästa säsong.
– Vi får se om LHC är nöjda med mig och så vidare. Jag tar bara match för match och tänker inte så mycket längre.

Den här artikeln handlar om: