Sök
Sidney Crosby.
CCM Hockey

NHL 100 år – CCM:s största spelare: Sidney Crosby

I samband med att NHL fyller 100 år tittar SvenskaFans närmare på några av CCM:s största profiler. I dag har turen kommit till den kanske största av dem all – Pittsburgh Penguins superstjärna Sidney Crosby.

Några år in på 00-talet var Sidney Crosby namnet på allas läppar. Som ungdom och junior hade Crosby dragit alla blickar till sig och hypen var enorm inför draften 2005. En generational talent kan ta en organisation i en helt ny riktning – och det är precis vad vi har sett Crosby göra.

Eftersom säsongen 04/05 hade ställts in på grund av lockouten lottades draftordningen fram 2005. Det blev Pittsburgh som fick förstavalet och ett krisande Penguins lade givetvis beslag på Crosby.

När det brann som värst kring Pittsburgh blev Crosby den frälsaren som Mario Lemieux hade blivit 20 år tidigare. Flytthoten och de ekonomiska problemen försvann allt efter som och nog kan man tillskriva Crosby och hans inflytande en stor del av den äran. Tolv år senare står dessutom Crosby där med en mängd individuella utmärkelser och tre Stanley Cup-titlar.

Succéinledningen 

Efter två mäktiga säsonger för Rimouski Oceanic i QMJHL klev Sidney Crosby direkt in i NHL efter draften och succén lät inte vänta på sig. Crosby var en av sju spelare att ta sig över 100 poäng, men i kampen om Calder Trophy fick han ge sig mot Aleksandr Ovetjkin – och de två kom att bli de kommande tio årens stora affischnamn i ligan.

Trots Crosbys insatser – hans 63 assist och 102 poäng var nya rookierekord i Penguins – missade Pittsburgh slutspel för fjärde året i rad, men ljusare tider väntade. Någon sophomore slump märkte vi inte av hos Crosby, utan efterföljande säsong blev snäppet värre än hans rookieår. 79 matcher gav 120 poäng – vilket än idag är hans karriärsbästa notering – och karriärens första Art Ross Trophy. Efter säsongen belönades han med Hart Trophy och som 19-åring blev han tidernas yngsta spelare att ta hem poängligan.

Några säsonger i botten av ligan hade gett Pittsburgh mer än bara Crosby och i takt med att Jevgenij Malkin och Jordan Staal anslöt började också Penguins klättra. Crosby fick således smaka på Stanley Cup-slutspelet under sin andra säsong, men det blev respass direkt. Penguins hade däremot något stort på gång.

Den första titeln 

Efter säsongen 06/07 blev Sidney Crosby utsedd till ny lagkapten i Pittsburgh. Han blev då tidernas yngsta lagkapten och det var dags för Crosby att fullt ut göra Penguins till sitt. I samma veva signade Pittsburgh upp honom på ett nytt femårskontrakt.

Säsongen 07/08 blev ett stort kliv framåt för Pittsburgh. Efter de mörka dagarna under 00-talets början – då Penguins inte var allt för långt borta från en flytt – gick man äntligen långt i slutspelet igen. En fotskada höll honom borta från nästan 30 matcher i grundserien, men lagom till slutspelet kopplade han på storformen.

Ottawa, New York Rangers och Philadelphia avfärdades enkelt och Pittsburgh var i Stanley Cup-final för första gången sedan segern 1992. För motståndet stod Detroit, men Red Wings veteraner blev för svåra. Pittsburgh må ha förlorat, men hade samtidigt etablerat sig och redan efterföljande säsong fick man revansch.

Crosby följde upp 27 poäng på 20 slutspelsmatcher 2008 med 31 poäng på 24 matcher året efter. Återigen gick man hela vägen till final och återigen var det Detroit som stod för motståndet. En tight finalserie avgjordes först i Game 7, men Crosby fick se sig besegrad av Jevgenij Malkin i kampen om Conn Smythe Trophy.

De mörka åren 

Efter två finalframträdanden och fyra 100-poängssäsonger svalnade Pittsburgh av något – och Sidney Crosby gick in i en mörk period av sin karriär. Under några år plågades han svårt av skador och fick återkommande hjärnskakningsproblem. I början av 2011 fick han inom bara några dagar två tacklingar mot huvudet och spelade inte mer den säsongen. Trots det lyckades han vinna den interna poängligan på 66 poäng, då även Evgeni Malkin missade avsevärd tid på grund av skada.

Under den efterföljande säsongen spelade Crosby bara 22 matcher på grund av de tidigare – och nya – hjärnskakningarna. Trots att det rimligtvis bör ha funnits oro över hans status fick han däremot ett nytt kontrakt av Pittsburgh, ett år innan det befintliga skulle gå ut. Det nya kontraktet gav honom $104 miljoner över tolv år.

Crosby kom tillbaka starkt under lockoutsäsongen 12/13 och har sedan dess lyckats lämna hjärnskakningsproblemen bakom sig. Säsongen 13/14 var han tillbaka som ligans bästa spelare fullt ut. För första gången sedan 09/10 gjorde han mer än 80 matcher – och tog hem poängligan i överlägsen stil. Efter säsongen belönades han med såväl Hart Trophy som Ted Lindsay Award.

BLI LAGKAMRAT MED CROSBY, McDAVID & BURNS – GÅ MED I TEAM CCM

Säsongen 13/14 var Sidney Crosbys senaste 100-poängssäsong och det har inte blivit någon ny Art Ross Trophy sedan dess, men Pittsburghs lagkapten har huserat i toppskiktet av poängligan varje säsong. Efter de dubbla finalerna blev det inte några avsevärda slutspelsframgångar för Pittsburgh – förrän 2016, och då skrev såväl Crosby som Penguins in sig i historieböckerna.

Pittsburgh hade skakat om laget med ett coachbyte och några trades. Mike Sullivan fick återigen fram det bästa av Crosby, vilket blev än mer tydligt i slutspelet. 2016 tog man sig förbi New York Rangers, Washington och Tampa Bay innan San José väntade i Stanley Cup-finalen. Det tog sex matcher, men i det stora hela hade Penguins inga större problem med Sharks. Crosby belönades med Conn Smythe Trophy efter 19 poäng på 24 matcher.

Ett år senare upprepade Pittsburgh och Crosby bedriften. För första gången under lönetakseran lyckades samma lag vinna två finaler i rad och Crosby tog hem Conn Smythe Trophy än en gång – trots att han återigen plågades av hjärnskakningsproblem under såväl grundseriens inledning som i slutspelet.

När Crosby belönades med Conn Smythe Trophy för andra året i rad blev han den blott tredje spelaren i historien med två raka utmärkelser, efter Bernie Parent och Mario Lemieux.

Den här erans främsta 

Inledningen av säsongen 17/18 var inte lika framträdande som vi är vana vid att se från Sidney Crosby, men han har kommit igång under de senaste veckorna. Kanske tog det helt enkelt lite tid för Crosby att få upp farten efter två långa slutspel, och nu väntar vi bara på att Pittsburgh ska etablera sig i toppen av Metropolitan Division.

Under den förra säsongen tog sig Crosby över 1000 poäng i sin 757:e match, och blev därmed tidernas tolfte snabbaste spelare till den milstolpen. Utöver tre Stanley Cup-vinster har han även vunnit Conn Smythe Trophy, Hart Trophy, Art Ross Trophy och Rocket Richard Trophy vid två tillfällen. Han har belönats med Ted Lindsay Award tre gånger om och har dessutom stora framgångar med Kanada vid sidan om NHL-karriären.

Sedan Crosby klev in i ligan är det bara Aleksandr Ovetjkin som har gjort mer poäng än honom, men ryssen har å andra sidan spelat knappt 150 matcher mer än Crosby. Pittsburgh-stjärnan har däremot högst poängsnitt (1,3) under samma period och många håller också Crosby som den främsta spelaren under den här eran.

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten