Östgötalagets Bert Ferin och Christer Nilsson (vita tröjor) tar upp fighten i sarghörnet med Pats-spelarna Dennis Sobchuk, Clark Gillies och Mike Wanchuk.
WHL

När de kanadensiska juniorstjärnorna invaderade Sverige

Snön föll lättjefullt över uterinken medan julen stod för dörren. Kylan bet. Det gruffades i sarghörnet, ropades drucket om kvinnliga bröst från läktarna och många år senare hade en av banans hetaste aktörer nått hela vägen till NHL:s berömda Hall of Fame. Det här är historien om när juniorlaget Regina Pats invaderade Sverige för många, många år sedan.

1973 års kanadensiska julbesök på Idrottsparken i Norrköping skapade intryck för livet för en ung glytt på plats vid rinkside bakom ena kassen. Ja, Östgötalagets kraftiga nederlag mot det kanadensiska juniorlaget Regina Pats dagen före julafton kan mycket väl vara undertecknads allra bästa hockeyminne någonsin.

Och då har ändå Vita Hästen varit så-här-nära elitserien sedan dess.

Det här är storyn om matchen mellan Östgötalaget och Regina Pats den 23 december 1973 och den (storyn alltså, inte matchen) både föddes och tog fart på ett oväntat vis. För ett par år sedan släpptes nämligen boken ”Junior Hockey´s Royal Franchise: The Regina Pats”, en ambitiös kanadensisk tegelsten som berättade den fullständiga historien om landets mest framgångsrika juniorlag som någonsin stått på ett par rör.

Eller, snarare, den nästan fullständiga historien. För ett kapitel var ihåligt och saknade vitala uppgifter. Det om klubbens turné till Sverige runt jul och nyår 1973. Att Regina Pats ens spelat i Norrköping visste ingen. I boken stod matchen listad som ett möte med ett blandlag från Leksand. Idrottsparken talades det oroväckande tyst om.

HÖLL JÄMNA STEG MED MALMÖ IF

Till sin parallella webbsida om Regina Pats ville en av de båda författarna, Ron ”Scoreboard” Johnston, bättra på och komplettera historien. Det var där undertecknad och Norrköpings Tidningar kom in i bilden och när den gode ”Scoreboard” fick höra att jag till och med såg matchen på plats, visste entusiasmen inga gränser. Några mail senare hade Ron Johnston allt om Regina Pats öden och äventyr på svenska rinkar. Matchfakta från Idrottsparken i Norrköping samt resultat och målskyttar från lagets måttligt framgångsrika deltagande i Aherne Cup (klassisk nyårsturnering i hockey åren 1952–77) i Stockholm. Webbsidan uppdaterades och ”Scoreboard” kom att kalla den för ”till hundra procent perfekt” efter NT:s insats.

Själv satt undertecknad med nyväckta minnen som bara ville slå sig ut i det fria. Det var därför den här texten föddes och kunde produceras efter lite rotande i minnets mest rangliga lagerhyllor.

Regina Pats kom således hela den långa vägen till Sverige från den vindpinade kanadensiska prärien för att spela Aherne Cup. Laget bestod av idel juniorer och de räknade också med att få möta jämnåriga juniorlag. Mötet med svenska och ryska seniorer med, i flera fall, mångårig internationell rutin blev en chock. Innan Aherne Cup på Johanneshov värmde Regina Pats upp med att spela 3–3 mot Malmö IF. Och, som sagt, med att möta Östgötalaget, bestående av de bästa spelarna från Vita Hästen och Kenty (dagens LHC), på Idrottsparken.

Vita Hästens Bert Ferin, snabb på rören, var en av spelarna i Östgötalaget och han minns ännu matchbilden med knivskarpt sinne.
– De var bra, säger han i dag om de unga och smått aggressiva motståndarna.
– Man förstod att några av dem skulle bli riktigt bra med tiden. Trots att de bara var juniorer var de storvuxna och spelade stenhårt. Vi hade ändå ett bra lag men förlorade ganska klart. Vad blev det nu igen?

8–2 till Regina Pats. Solklara 8–2 till Regina Pats.

”NU KÖR VI ÖVER UNGJÄVLARNA”

De kanadensiska gästerna överrumplade med stenhård attityd och en furiös offensiv. ”Ruffiga Regina vann”, skrev Norrköpings Tidningar. I den andra perioden hettade det till ordentligt nere i sarghörnet när Bert Ferin och Christer Nilsson, också han från Vita Hästen, hamnade i nävkamp med ett par av Pats-spelarna.
– Det var ”Nittes” fel, säger Bert Ferin med ett gott skratt. ”Nu kör vi över ungjävlarna” sa han till mig inför ett byte. Mycket riktigt. Det blev en del gruff. Jag klarade mig men ”Nitte” åkte ut på fem minuter. Jag minns det som uppfriskande mest.


Ännu ett mål för Regina Pats i Östgötalagets kasse. Den kanadensiska juniorerna vann till slut med klara 8-2 även om de, enligt lokala media, inte övertygade nämnvärt.

Att försöka slå de kanadensiska juniorerna med deras egna medel var uppenbarligen inte rätt metod. Regina Pats avslutade med att göra 4–1 i sista perioden och kunde lämna månskensrinken med utstuderat hög svansföring. Det sista målet gjorde Pats i numerärt underläge tre mot fem! Men med flera års distans till matchen är det bara att konstatera att Östgötalaget egentligen inte behövde skämmas för sin insats. Regina Pats hade flera spelare i laget som så småningom hamnade i NHL.

Inför Sverigebesöket lanserades centern Dennis Sobchuk som lagets stora stjärna. I NT:s förhandsrubriker presenterades han till och med som ”den nye Phil Esposito”. Visst, Sobchuk kom till NHL men det blev bara 35 matcher sammanlagt för Detroit Red Wings och Quebec Nordiques. I stället gjorde han framför allt fem säsonger i gamla WHA (World Hockey Association som utmanade NHL under sju år på 70-talet) men blommande aldrig ut till den storstjärna alla trodde han skulle bli.

Den hetaste spelaren på Idrottsparken den där iskalla kvällen när julen stod för dörren var i stället Clark Gillies.

Den store Clark Gillies som ledde New York Islanders till fyra raka Stanley Cup-titlar under åren 1979–1983 och som tillsammans med Mike Bossy och Bryan Trottier formade en av NHL-historiens mest fruktade kedjor, kallad ”Trio Grande”, genom tiderna. 2002 valdes Clark Gillies in i NHL:s Hall of Fame, det slutliga beviset för hans förträfflighet som hockeyspelare.´

”JAG KLÄDDE UT MIG TILL TOMTE”

Vem kunde väl ana det, när man stod och huttrade på Idrottsparken julen 1973 och funderade på om man skulle stanna kvar matchtiden ut eller gå hem till värmen och julstöket istället? Att valet blev att stanna känns mycket bra i dag.

Men det Clark Gillies minns bäst av resan till Sverige har inte särskilt mycket med hockey att göra.
– Jag klädde ut mig till tomte när vi i laget skulle fira jul tillsammans, säger han på ”Scoreboard” Johnstons webbsida. Jag var störst och tyngst i laget och fick vara tomte eftersom vi inte behövde fylla ut min klädsel med någon kudde på magen. Ett underbart minne med många skratt.
– Att åka till Sverige måste vara ett av de bästa besluten i klubbens historia. I stället för att gå och loda omkring hemma under juluppehållet slet vi häcken av oss i två veckor. När vi kom hem igen hade vi ett enormt försprång gentemot våra konkurrenter i ligan.


Gillies, Bossy och Trottier 2008. Foto: Bruce Bennett/Getty Images

Regina Pats vann också nio av sina tio första matcher hemma i Kanada efter utflykten till Sverige. Den tionde slutade oavgjort. Sviten ledde fram till seger i Memorial Cup och titeln som kanadensiska juniormästare. En triumf som sannolikt överskuggade det faktum att Regina Pats var chanslöst mot det fullvuxet tuffa motståndet i Aherne Cup. Laget fick 5–5 mot London Lions men förlorade mot Leksand, Dynamo Moskva, AIK, Södertälje och Djurgården. I slutmatchen mot Djurgården blev det 2–15 i baken sedan en viss Kenta Nilsson börjat presentera sig med två mål.

För en ung hockeyentusiast på en av sina första matcher på riktigt framstod Regina Pats som någonting mycket märkvärdigt. En flyktig touch av det mytomspunna och ouppnåeliga NHL. Mot den bakgrunden är det förstås aningen futtigt att det starkaste minnet ändå är den ihåliga och druckna klacken på ståplats bakom kassen som mellan klunkarna gärna stämde upp i ett unisont:

”Heja pattarna, heja pattarna, heja pattarna…”

Att Regina Pats en gång i tiden tog sitt smeknamn som en hyllning till den brittiska prinsessan Patricia of Connaught – mycket populär i Kanada – kanske man inte kunde begära att de rusigaste åskådarna hade fullständigt koll på.

GUNNAR HAGBERG

MATCHFAKTA

Östgötalaget–Regina Pats 2–8 (1–2, 0–2, 1–4)
Mål för Östgötalaget: Christer Nilsson och Lars Svensson.
Mål för Regina Pats: Clark Gillies och William Faulkner 2, David Thomas, Michael Wanchuk, Len Callander och Richard Urich.
Publik: 845 personer.´

För den som vill läsa mer om Regina Pats i Sverige och lite skön kanadensisk hockeyhistoria i allmänhet rekommenderas webbsidan www.thereginapatsalumni.com.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten