Östgötalagets Bert Ferin och Christer Nilsson (vita tröjor) tar upp fighten i sarghörnet med Pats-spelarna Dennis Sobchuk, Clark Gillies och Mike Wanchuk.
WHL

När de kanadensiska juniorstjärnorna invaderade Sverige

ANNONS

Snön föll lättjefullt över uterinken medan julen stod för dörren. Kylan bet. Det gruffades i sarghörnet, ropades drucket om kvinnliga bröst från läktarna och många år senare hade en av banans hetaste aktörer nått hela vägen till NHL:s berömda Hall of Fame. Det här är historien om när juniorlaget Regina Pats invaderade Sverige för många, många år sedan.

1973 års kanadensiska julbesök på Idrottsparken i Norrköping skapade intryck för livet för en ung glytt på plats vid rinkside bakom ena kassen. Ja, Östgötalagets kraftiga nederlag mot det kanadensiska juniorlaget Regina Pats dagen före julafton kan mycket väl vara undertecknads allra bästa hockeyminne någonsin.

Och då har ändå Vita Hästen varit så-här-nära elitserien sedan dess.

Det här är storyn om matchen mellan Östgötalaget och Regina Pats den 23 december 1973 och den (storyn alltså, inte matchen) både föddes och tog fart på ett oväntat vis. För ett par år sedan släpptes nämligen boken ”Junior Hockey´s Royal Franchise: The Regina Pats”, en ambitiös kanadensisk tegelsten som berättade den fullständiga historien om landets mest framgångsrika juniorlag som någonsin stått på ett par rör.

Eller, snarare, den nästan fullständiga historien. För ett kapitel var ihåligt och saknade vitala uppgifter. Det om klubbens turné till Sverige runt jul och nyår 1973. Att Regina Pats ens spelat i Norrköping visste ingen. I boken stod matchen listad som ett möte med ett blandlag från Leksand. Idrottsparken talades det oroväckande tyst om.

HÖLL JÄMNA STEG MED MALMÖ IF

Till sin parallella webbsida om Regina Pats ville en av de båda författarna, Ron ”Scoreboard” Johnston, bättra på och komplettera historien. Det var där undertecknad och Norrköpings Tidningar kom in i bilden och när den gode ”Scoreboard” fick höra att jag till och med såg matchen på plats, visste entusiasmen inga gränser. Några mail senare hade Ron Johnston allt om Regina Pats öden och äventyr på svenska rinkar. Matchfakta från Idrottsparken i Norrköping samt resultat och målskyttar från lagets måttligt framgångsrika deltagande i Aherne Cup (klassisk nyårsturnering i hockey åren 1952–77) i Stockholm. Webbsidan uppdaterades och ”Scoreboard” kom att kalla den för ”till hundra procent perfekt” efter NT:s insats.

Själv satt undertecknad med nyväckta minnen som bara ville slå sig ut i det fria. Det var därför den här texten föddes och kunde produceras efter lite rotande i minnets mest rangliga lagerhyllor.

Regina Pats kom således hela den långa vägen till Sverige från den vindpinade kanadensiska prärien för att spela Aherne Cup. Laget bestod av idel juniorer och de räknade också med att få möta jämnåriga juniorlag. Mötet med svenska och ryska seniorer med, i flera fall, mångårig internationell rutin blev en chock. Innan Aherne Cup på Johanneshov värmde Regina Pats upp med att spela 3–3 mot Malmö IF. Och, som sagt, med att möta Östgötalaget, bestående av de bästa spelarna från Vita Hästen och Kenty (dagens LHC), på Idrottsparken.

Vita Hästens Bert Ferin, snabb på rören, var en av spelarna i Östgötalaget och han minns ännu matchbilden med knivskarpt sinne.
– De var bra, säger han i dag om de unga och smått aggressiva motståndarna.
– Man förstod att några av dem skulle bli riktigt bra med tiden. Trots att de bara var juniorer var de storvuxna och spelade stenhårt. Vi hade ändå ett bra lag men förlorade ganska klart. Vad blev det nu igen?

8–2 till Regina Pats. Solklara 8–2 till Regina Pats.

”NU KÖR VI ÖVER UNGJÄVLARNA”

De kanadensiska gästerna överrumplade med stenhård attityd och en furiös offensiv. ”Ruffiga Regina vann”, skrev Norrköpings Tidningar. I den andra perioden hettade det till ordentligt nere i sarghörnet när Bert Ferin och Christer Nilsson, också han från Vita Hästen, hamnade i nävkamp med ett par av Pats-spelarna.
– Det var ”Nittes” fel, säger Bert Ferin med ett gott skratt. ”Nu kör vi över ungjävlarna” sa han till mig inför ett byte. Mycket riktigt. Det blev en del gruff. Jag klarade mig men ”Nitte” åkte ut på fem minuter. Jag minns det som uppfriskande mest.


Ännu ett mål för Regina Pats i Östgötalagets kasse. Den kanadensiska juniorerna vann till slut med klara 8-2 även om de, enligt lokala media, inte övertygade nämnvärt.

Att försöka slå de kanadensiska juniorerna med deras egna medel var uppenbarligen inte rätt metod. Regina Pats avslutade med att göra 4–1 i sista perioden och kunde lämna månskensrinken med utstuderat hög svansföring. Det sista målet gjorde Pats i numerärt underläge tre mot fem! Men med flera års distans till matchen är det bara att konstatera att Östgötalaget egentligen inte behövde skämmas för sin insats. Regina Pats hade flera spelare i laget som så småningom hamnade i NHL.

Inför Sverigebesöket lanserades centern Dennis Sobchuk som lagets stora stjärna. I NT:s förhandsrubriker presenterades han till och med som ”den nye Phil Esposito”. Visst, Sobchuk kom till NHL men det blev bara 35 matcher sammanlagt för Detroit Red Wings och Quebec Nordiques. I stället gjorde han framför allt fem säsonger i gamla WHA (World Hockey Association som utmanade NHL under sju år på 70-talet) men blommande aldrig ut till den storstjärna alla trodde han skulle bli.

Den hetaste spelaren på Idrottsparken den där iskalla kvällen när julen stod för dörren var i stället Clark Gillies.

Den store Clark Gillies som ledde New York Islanders till fyra raka Stanley Cup-titlar under åren 1979–1983 och som tillsammans med Mike Bossy och Bryan Trottier formade en av NHL-historiens mest fruktade kedjor, kallad ”Trio Grande”, genom tiderna. 2002 valdes Clark Gillies in i NHL:s Hall of Fame, det slutliga beviset för hans förträfflighet som hockeyspelare.´

”JAG KLÄDDE UT MIG TILL TOMTE”

Vem kunde väl ana det, när man stod och huttrade på Idrottsparken julen 1973 och funderade på om man skulle stanna kvar matchtiden ut eller gå hem till värmen och julstöket istället? Att valet blev att stanna känns mycket bra i dag.

Men det Clark Gillies minns bäst av resan till Sverige har inte särskilt mycket med hockey att göra.
– Jag klädde ut mig till tomte när vi i laget skulle fira jul tillsammans, säger han på ”Scoreboard” Johnstons webbsida. Jag var störst och tyngst i laget och fick vara tomte eftersom vi inte behövde fylla ut min klädsel med någon kudde på magen. Ett underbart minne med många skratt.
– Att åka till Sverige måste vara ett av de bästa besluten i klubbens historia. I stället för att gå och loda omkring hemma under juluppehållet slet vi häcken av oss i två veckor. När vi kom hem igen hade vi ett enormt försprång gentemot våra konkurrenter i ligan.


Gillies, Bossy och Trottier 2008. Foto: Bruce Bennett/Getty Images

Regina Pats vann också nio av sina tio första matcher hemma i Kanada efter utflykten till Sverige. Den tionde slutade oavgjort. Sviten ledde fram till seger i Memorial Cup och titeln som kanadensiska juniormästare. En triumf som sannolikt överskuggade det faktum att Regina Pats var chanslöst mot det fullvuxet tuffa motståndet i Aherne Cup. Laget fick 5–5 mot London Lions men förlorade mot Leksand, Dynamo Moskva, AIK, Södertälje och Djurgården. I slutmatchen mot Djurgården blev det 2–15 i baken sedan en viss Kenta Nilsson börjat presentera sig med två mål.

För en ung hockeyentusiast på en av sina första matcher på riktigt framstod Regina Pats som någonting mycket märkvärdigt. En flyktig touch av det mytomspunna och ouppnåeliga NHL. Mot den bakgrunden är det förstås aningen futtigt att det starkaste minnet ändå är den ihåliga och druckna klacken på ståplats bakom kassen som mellan klunkarna gärna stämde upp i ett unisont:

”Heja pattarna, heja pattarna, heja pattarna…”

Att Regina Pats en gång i tiden tog sitt smeknamn som en hyllning till den brittiska prinsessan Patricia of Connaught – mycket populär i Kanada – kanske man inte kunde begära att de rusigaste åskådarna hade fullständigt koll på.

GUNNAR HAGBERG

MATCHFAKTA

Östgötalaget–Regina Pats 2–8 (1–2, 0–2, 1–4)
Mål för Östgötalaget: Christer Nilsson och Lars Svensson.
Mål för Regina Pats: Clark Gillies och William Faulkner 2, David Thomas, Michael Wanchuk, Len Callander och Richard Urich.
Publik: 845 personer.´

För den som vill läsa mer om Regina Pats i Sverige och lite skön kanadensisk hockeyhistoria i allmänhet rekommenderas webbsidan www.thereginapatsalumni.com.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 21 februari
17:30 JYP - KalPa Liiga
17:30 Pelicans - Jukurit Liiga
17:30 SaiPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Vaasan Sport - KooKoo Liiga
17:30 Kärpät - HPK Liiga
19:00 Kalmar - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Brynäs Hockeyallsvenskan
torsdag 22 februari
01:00 Montreal Canadiens - Buffalo Sabres NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Toronto Maple Leafs NHL
04:00 Edmonton Oilers - Boston Bruins NHL
04:00 Anaheim Ducks - Columbus Blue Jackets NHL
17:30 Ässät - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Färjestad SHL
19:00 Örebro - Leksand SHL
19:00 Malmö - Linköping SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Rögle - Frölunda SHL
19:00 Modo - Skellefteå SHL
19:00 Luleå - Oskarshamn SHL
fredag 23 februari
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Florida Panthers NHL
01:00 Detroit Red Wings - Colorado Avalanche NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens NHL
01:00 Ottawa Senators - Dallas Stars NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
02:00 St Louis Blues - New York Islanders NHL
03:00 Calgary Flames - Boston Bruins NHL
04:00 Seattle Kraken - Vancouver Canucks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Toronto Maple Leafs NHL
04:30 Los Angeles Kings - Nashville Predators NHL
17:30 Jukurit - Lukko Liiga
17:30 Pelicans - Kärpät Liiga
17:30 TPS Åbo - JYP Liiga
17:30 Ilves - SaiPa Liiga
17:30 Vaasan Sport - Tappara Liiga
18:00 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Helsingfors IFK - KooKoo Liiga
19:00 Tingsryd - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Almtuna Hockeyallsvenskan
20:30 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 24 februari
01:00 Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
15:15 Malmö - Rögle SHL
15:15 Timrå - Växjö SHL
15:15 Leksand - Luleå SHL
16:00 HPK - Pelicans Liiga
16:00 Tappara - Ässät Liiga
16:00 KalPa - Vaasan Sport Liiga
16:00 SaiPa - Lukko Liiga
17:00 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 JYP - Jukurit Liiga
18:00 Färjestad - Örebro SHL
18:00 Linköping - Modo SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
18:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
18:00 BIK Karlskoga - Östersund Hockeyallsvenskan
20:00 New York Islanders - Tampa Bay Lightning NHL
20:00 New Jersey Devils - Montreal Canadiens NHL
21:00 Philadelphia Flyers - New York Rangers NHL
00:00 Florida Panthers - Washington Capitals NHL
söndag 25 februari
01:00 Vancouver Canucks - Boston Bruins NHL
01:00 Ottawa Senators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Colorado Avalanche - Toronto Maple Leafs NHL
02:00 Carolina Hurricanes - Dallas Stars NHL
04:00 San Jose Sharks - Nashville Predators NHL
04:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
04:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
14:00 Ässät - TPS Åbo Liiga
15:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
15:00 AIK - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:00 Nybro - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning NHL
21:30 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Rangers NHL
00:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
00:00 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
måndag 26 februari
02:00 Anaheim Ducks - Nashville Predators NHL
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
tisdag 27 februari
01:00 Washington Capitals - Ottawa Senators NHL
02:00 Dallas Stars - New York Islanders NHL
03:30 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Boston Bruins NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
19:00 Rögle - HV 71 SHL
19:00 Oskarshamn - Leksand SHL
19:00 Modo - Växjö SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Frölunda - Malmö SHL
19:00 Luleå - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Örebro SHL
onsdag 28 februari
01:00 Montreal Canadiens - Arizona Coyotes NHL
01:00 Detroit Red Wings - Washington Capitals NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
02:00 Winnipeg Jets - St Louis Blues NHL
02:00 Nashville Predators - Ottawa Senators NHL
02:00 Minnesota Wild - Carolina Hurricanes NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vancouver Canucks - Pittsburgh Penguins NHL
04:30 San Jose Sharks - New Jersey Devils NHL
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Kärpät - SaiPa Liiga
17:30 Lukko - HPK Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - AIK Hockeyallsvenskan
torsdag 29 februari
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
02:30 Edmonton Oilers - St Louis Blues NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 HV 71 - Modo SHL
19:00 Malmö - Oskarshamn SHL
19:00 Örebro - Luleå SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Linköping SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL