Efter många år som tränare är nu Tommy Jonsson ny utvecklingschef på förbundet.
Nyheter

JVM under luppen: Den förre guldtränaren ska leda Sverige in i en ny framgångsera

ANNONS

Svenska hockeyförbundet anställde nyligen en ny utvecklingschef. I den fjärde och avslutade delen av ”JVM under luppen” får ni möta Tommy Jonsson som är personen som ska föra Sverige mot nya framgångar internationellt.

Han är ny på posten och håller fortfarande på att bli varm i kläderna som han själv uttrycker det. Han kommer till ett dukat bord där den svenska talangutvecklingen är världsledande, men ser utvecklingspotential.
– Just nu kollar andra nationer vad det är vi håller på med, säger Tommy Jonsson.

Sitt första år som huvudcoach i Brynäs tog han laget hela vägen till SM-guldet. Bedriften gjorde att han också blev utsedd till årets tränare i SHL. Innan dess hade han varit assisterande i tre säsonger och innan dess huvudtränare i Brynäs J20. Nicklas Bäckström, Calle Järnkrok, Jacob Silfverberg och Mattias Ekholm är exempel på några av flera spelare Tommy Jonsson coachat som sedan gått vidare till NHL. Under sina år som tränare har han sett hur hockeyn som spelats blivit allt mer likvärdig.
– Jag kan tycka att det ser likadant ut på många håll. Det är hög press med mycket fart, inte för att jag har något emot den hockeyn, jag har själv använt mig av det. Men jag tror att vi skulle behöva fler dimensioner i spelet. Samtidigt, tittar du på de lag som varit framgångsrika har de även varit väldigt taktiskt kunniga.

När en nation eller ett lag är extra framgångsrikt sker det per automatik att andra blir nyfikna på vad det är som gör dem så bra. Sverige har fler spelare i NHL än någonsin och levererar toppspelare som USA och Kanada blir gröna av avund på.
– Det är otroligt roligt att vi har fått så många spelare i NHL. Det är fakta att både Kanada och USA är nyfikna på hur vi jobbar. De undrar hur vi som har så få spelare kan få fram så många toppspelare, där är vi världsledande.

Har varit viktigt för framgång

En sak som Tommy Jonsson tror spelat en stor roll är de hockeykonsulenter som arbetat på förbundet sedan 2004. Förbundet har elva stycken hockeykonsulenter anställda vars uppdrag är att utveckla och höja nivån på svensk barn- och ungdomshockey, i ett nära samarbete med föreningarna.
– Det är viktigt att få en röd tråd i allt och där har våra hockeykonsulenter gjort ett stort jobb. De besöker föreningar och hjälper till att få in kompetens i distrikten. Vi från förbundet kan komma med styrdokument och besök från våra konsulenter men i slutändan är det i föreningarna som det största jobbet görs.

Förbundet genomförde en storsatsning på juniorsidan genom bland annat hockeykonsulenterna 2004, då hade Sverige 52 stycken spelare i NHL. Men från 2010 och framåt har ökningen varit lavinartad och förra säsongen gjorde 93 spelare minst en NHL-match. Att det har satsats mer på juniorverksamhet i Sverige är uppenbart.
– I Brynäs fick vi ett sparkrav på 8-10 miljoner, men inte en enda krona sparades in på juniorverksamheten då. Det är något man hade stor nytta av, och har nytta av än i dag.

”Det är min uppfattning”

Det finns många exempel på spelare som åkt över till Nordamerika för att sedan återvända med ett stukat självförtroende.
– Det behöver inte vara fel att spela i AHL. Det är lite annorlunda, men det lilla jag har sett så är det proffsiga klubbar. Det är fler matcher och mindre tid till träning, men att spela mycket matcher kan också vara nyttigt. Det som spelar roll i slutändan är vilken roll och hur mycket speltid du kan få.

Men Tommy Jonsson har ändå sin uppfattning om vad han tror är bäst.
– Jag tog del av en undersökning som visade på att fler når NHL med mer tid i SHL. Det är också min uppfattning, att mer tid i SHL är bättre för utvecklingen, säger Tommy Jonsson.

Har ni missat de övriga tre delarna rekommenderar vi att ni också tar del av dem:

Del 1: JVM under luppen: Så många svenska spelare nådde NHL-drömmen.

Del 2: JVM under luppen: Då var han en av stjärnorna – nu är spelarkarriären över för tidigare JVM-stjärnan.

Del 3: JVM under luppen: Han ratades av guldcoachen – nu drömmer de om SM-guld tillsammans.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL