Tony Lagerström …
Nyheter

JVM under luppen: Då var han en av stjärnorna – nu är spelarkarriären över för tidigare JVM-stjärnan

ANNONS

I del två möter vi en kille som var stjärna som tonåring och en av de spelare som gjort flest juniorlandskamper i landet. Men någon NHL-karriär eller ens SHL-karriär blev det aldrig för Tony Lagerström. Lagerström var en av de spelare som med sitt silver i JVM 2008 väckte svenskarnas intresse för turneringen. För hockeysverige.se berättar Tony Lagerström om hur det var att vara en juniorstjärna, om superstjärnorna som grusade hans NHL-chanser och om varför det aldrig blev mer än en karriär i hockeyallsvenskan.

Det har gått nästan tio år sedan Tony Lagerström och juniorkronorna charmade det svenska folket och tog Sveriges första JVM-medalj sedan 1996. Nu är karriären över för Lagerström, 29 år gammal.
– Man kan väl säga att karriären i stort sett är över nu, säger Lagerström till hockeysverige.se

När Tony Lagerström ser tillbaka på sin karriär är juniortiden en av höjdpunkterna där han var med redan den första samlingen, landslagssamlingen efter TV-pucken. Han var också en av nio stycken som spelade i U16-landslaget och sedan gick hela vägen fram till den sista stora turneringen som avslutar juniorkarriären. Under sina år har Lagerström sett många spelare falla ifrån, spelare som dominerat totalt men sedan slocknat.
– Det händer så otroligt mycket i åldrarna 15-20, sedan får man olika chanser och möjligheter som gör att man utvecklas olika. Det är miljoner olika småsaker som spelar in. Jag har sett exempel på spelare som varit världens bästa juniorer när de var 15 men slutat med ishockey när de var 21.

Lagerström sågs själv som en stor talang och draftades i den tredje rundan av Chicago Blackhawks 2006. Det efter att ha varit dominant på U18-VM samma år och vunnit den svenska poängligan. Men turneringen i sig var ett fiasko, det är åtminstone vad Lagerström själv väljer att kalla det.
– Vi hade jättehöga förväntningar på oss själva men det slutade med ett fiasko kan man säga. Vi hade medaljmatcher i sikte men var inte nära och slutade sjua.

Fiaskot bäddade för succén

Fiaskot på U18-VM som spelades i Ängelholm hade gjort att förväntningarna inför U20-VM i Tjeckiska Pardubice och Liberec var små, från utomstående. Inom laget visste man däremot vad man var kapabla till.
– Återigen hade vi höga målsättningar. Vi hade några killar i laget som kom från bra säsonger, jag själv bland annat.

Med starka säsonger menar Lagerström spelare som gjort en del poäng i allsvenskan och i juniorligor. Någon enstaka spelare hade ett gäng SHL-matcher på meritlistan. Alltså långt ifrån den erfarenhet många av dagens JVM-spelare har.
– Det var väl Johan Alcén som hade ett femtontal SHL-matcher och var lite av en stjärna då. Numera är nästan alla som spelar i laget en stjärna i sitt SHL-lag, flera har redan vunnit SM-guld dessutom.

Att flera av dagens JVM-spelare har samlat på sig en stor mängd erfarenhet så tidigt i karriären är en av anledningarna till framgångarna Sverige haft, framförallt i början av 10-talet.
– Vi kan ge spelarna otroliga förutsättningar med att spela på en hög nivå tidigt. Man har börjat se juniorer som en tillgång mycket tidigare i deras karriärer. Det är därför Sverige är kandidater till att vinna varje år.

Trots bristen på erfarenhet gick det ändå bra för Sverige i Tjeckien. Man tog som sagt första medaljen på över tio år och sådde fröet till det stora intresse turneringen har i dag.
– I efterhand känns det helt klart som det var vändningen för intresset. Vår årskull hade inte alls presterat innan, men vi fick in några som gjorde det bra och hade en bra målvakt i Jhonas Enroth.


Lagerström och Enroth med silvermedaljer från JVM 2008. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

När JVM var över var det åter tillbaka till att plocka puckar och nöta bänk i Södertälje för Lagerström.
– Tänket har ändrats en hel del från då. Dels ställer ungdomarna andra krav, får de inte rätt möjligheter till att utvecklas byter de förening, med all rätt tycker jag. Men när jag kom tillbaka efter att ha gjort en del poäng och vunnit silver var det långt ifrån självklart att jag skulle ha en plats i Södertälje.

Som vi tidigare berättade så var Lagerström draftad av Chicago Blackhawks och efter succén i JVM ville Chicago gärna se honom i Nordamerika. Men en tvist satte stopp för de planerna.
– Det ringde mycket scouter inför och efter man blivit draftad. Det var klart att jag skulle komma över och köra camparna och sen testa på AHL. Men sen dök den här tvisten upp och man ville inte skriva på avtalet med NHL och det skulle omförhandlas.


Foto: Bildbyrån/Björn Tilly

Superstjärnorna stod i vägen

Något som i slutändan grusade Lagerström möjligheter att få en riktig NHL-chans. Samma år som Lagerström blivit draftad hade nämligen Jonathan Toews gått som nummer tre i draften. Året efter valdes Patrick Kane som spelare nummer ett. Chicago som då hade haft några dåliga säsonger hade samlat på sig många höga draftval.
– Det minskade mina chanser rejält och året efter var det inte lika aktuellt från deras sida längre. Men speltid spelade väldigt stor roll för mig under då och under hela karriären egentligen.

30 poäng noterades Lagerström för i Mora första säsongen efter JVM. Erbjudanden från SHL fanns det gott om, men att ta en plats i en tredje eller fjärdekedja lockade aldrig honom.
– Som jag sa, speltiden spelade stor roll. Jag har haft många erbjudanden från SHL men jag var inte beredd att ta den rollen.

Är det lätt att hamna i ett fack, att bli klassad som en allsvensk spelare?
– Det tror jag verkligen. När jag var 21-22 ville jag bara spela så mycket som möjligt, kanske hade det varit bättre för karriären att krigat i en tredje eller fjärdekedja och gå vidare därifrån. Men det finns olika sätt att lyckas, Auston Matthews valde att spela i Schweiz och det gick ju ganska bra för honom till slut.

Lagerström hann med några säsonger i hockeyallsvenskan innan han valde att trappa ned i hockeyettan. Karriären är över menar han, men visst står Lagerström noterad för matcher även säsongen 2017/2018.  För division 4-klubben Gnesta.
– Haha, man har svårt att släppa det. Men visst är karriären över även om man vill spela för att det är kul ibland, säger Lagerström.

LÄS ÄVEN DEL 1 I SERIEN: Så många svenska JVM-spelare nådde NHL-drömmen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga