151105 Sveriges Anton Ršdin under ishockeymatchen i Karjala cup mellan Sverige och Tjeckien den 5 November 2015 i …rnskšldsvik Foto: Robbin Norgren / BILDBYRN / Cop 192 …
Schweiziska ligan

OS-chansen redan körd: ”Jag är besviken såklart över att inte kunna konkurrera om en plats och visa upp mig”

ANNONS

Han inledde säsongen med ett försök att ta en ordinarie plats i NHL. När det inte lyckades vände 2016 års vinnare av Guldhjälmen, Anton Rödin, åter till Europa med hopp om att få spela OS. Starten i Davos har blivit lyckad, men OS-chansen är redan borta för 27-åringen. Detta på grund av byråkrati.
— Det var faktiskt surt när jag fick reda på att det inte går alls och att det handlar om papperspolitik, berättar Rödin för hockeysverige.se.

Anton Rödin återvände i slutet av november till Europa efter en ganska splittrad tid i Vancouvers organisation. Han fick visserligen debutera i NHL under förra säsongen, men den här säsongen har han tillbringat med spel i AHL för Utica. När han nu återvände tändes även hoppet hos honom att få spela OS, men han fick omgående ett negativt besked då han inte stod med på den så kallade bruttolistan.
— Jag är besviken, såklart, över att inte kunna konkurrera om en plats och visa upp mig. Om jag nu inte kunde ta en plats i NHL så var jag besviken över det. Lite plåster på såren var att jag kunde få konkurrera om en OS-plats. När jag sedan kom hem och såg att det ändå inte går så var det inte alls kul, berättar Anton Rödin från sitt hem i Davos och fortsätter:
— Klart att jag tänkte på OS när jag väl hade skrivit på för spel i Europa, OS är i februari och NHL-spelarna kommer inte komma så det vore skönt att få just konkurrera om en plats eftersom det ändå var inom räckhåll. Men nu får jag inte ta del av det heller.
— Det var faktiskt surt när jag fick reda på att det inte går alls och att det handlar om papperspolitik. Men det är ingenting jag kan göra åt det idag.

VILL INTE TÄNKA PÅ VM

Fram i maj kommer det ett VM, men så långt vill inte Anton Rödin tänka eller planera ännu.
— Jag har inte hunnit tänka så långt. OS var det stora ”Once in a life time”- grejen just nu. Det är så mycket hockey fram till VM så jag har faktiskt inte tänkt på det alls faktiskt.
— Sedan är det så att jag aldrig har spelat ett VM och självklart vill jag göra det och representera Sverige, men det känns som en bra bit bort.

Anton Rödin. Foto: Ronnie Rönnkvist

Det blev tre matcher i NHL för Anton Rödin förra säsongen innan en skada stoppade honom från vidare spel. Den här säsongen har det blivit enbart sju matcher i Utica med ett mål och totalt två poäng som facit.
— Sista tiden där var inte någon höjdare direkt och det var anledningen till att jag flyttade. Jag kände att det inte gick helt enkelt och det kändes på slutet som att dom inte riktigt ville ha mig där. Då ville jag komma vidare och antingen var det att spela vidare i NHL eller åka någon annanstans. Jag kände mig klar med att spela i AHL och när det blev som det blev och jag inte fick spela speciellt mycket då var det viktigare för mig att flytta dit där jag kunde få speltid.

TYCKER INLEDNINGEN VAR LYCKAD

Kan du peka på varför inte inledningen av säsongen blev som du hade hoppats på?
— Jag måste ändå säga att själva inledningen av säsongen var ganska lyckad. Träningslägret gick bra trots att jag hade varit borta i princip ett år. Jag tycker ändå att jag kom i bra form till campen och spelade matcher.
— Sedan blev det annorlunda då ett av lagen var i Kina och ett vart kvar i Vancouver. Jag gjorde min del, alltså det jag skulle göra, producera och spela framåt, vilket inte räckte.

Är du besviken på Vancouver att du inte fick chansen i NHL den här säsongen?
— Besviken skulle jag inte säga. I slutändan handlar det om att det är upp till mig själv. Jag har lämnat det där nu och vill inte kasta skit på Vancouver.
— Jag önskar såklart att det varit annorlunda och att jag spelat i NHL, men nu är det inte så.

”HIMMEL OCH HELVETE”

Trots att 27-åringen från Stockholm bara spelade totalt sex matcher på hela förra säsongen fick han debutera i NHL.
— Förra säsongen var lite av himmel och helvete, säger Rödin med ett lätt skratt och fortsätter:
— Att få debutera var grymt och verkligen en dröm som gick i uppfyllelse. Sedan är det såklart surt att jag inte kunde fortsätta visa vad jag går för och försöka slå mig in på riktigt. Då sa knäet nej, vilket var tråkigt och en dålig tajming. Samtidigt var det inte mycket att göra åt och jag kunde inte åka runt på en skridsko.
— Själva debuten var såklart jättemäktig. Jag hade varit runt laget så länge och varit med på träningsmatcherna så alla tyckte det var ganska roligt att jag skulle få göra den där debuten. Jag fick åka ett rookie-varv själv och jag var ganska nervös i början faktiskt, men det släppte allt eftersom.

Efter sju matcher i Utica den här säsongen valde Anton Rödin att lämna Vancouvers organisation och flytta till Davos där bland andra Magnus Nygren spelar.
— Jag hade inte spelat hockey på länge och behövde komma igång och spela. Samtidigt kände jag ett ganska stort intresse från Davos och att jag skulle få spela ganska mycket om jag kom hit. Att få spela var också något som var rätt viktigt för mig.
— Sedan var det såklart tufft att säga nej till Brynäs som jag håller kärt. Speciellt eftersom det gick i det läget lite tyngre för dom. Det var även av andra skäl som jag inte kunde komma hem till Sverige, skattemässiga bland annat.
— Jag hade dessutom hört många bra saker om den schweiziska ligan och jag fick prova på något nytt samtidigt som jag kunde vara kvar utomlands lite och upptäcka andra delar av hockeyvärlden. Jag hade även hört bra saker om klubben.

Magnus Nygren. Foto: All Over Press

En av killarna som hade sagt bra saker om klubben var just Magnus Nygren.
— Jag pratade en del med honom innan jag skrev på bara för att höra mig för hur det var med hockeyn, staden och laget.

ANNORLUNDA I SCHWEIZ

Så här långt har den tidigare Brynäskaptenen spelat tre matcher och svarat ett mål och totalt fyra poäng.
— Det är väldigt annorlunda. Schweiz är såklart ett jäkla häftigt land och det är en skön livsstil här. När jag tittar ut genom fönstret har jag skidbackarna tio meter bort och det är fantastiska landskap.
— Sedan är hockeyn annorlunda, mycket fram och tillbaka, men framförallt är det en väldigt offensiv hockey. Kanske inte lika strukturerad som hemma i Sverige men helt klart roligt.
— Jag hade inte spelat på några veckor så det jag behövde komma in i matchtempot igen. Samtidigt är det kul att fått göra lite poäng igen. Jag kom också hit för att få göra poäng och vara mig själv igen.

Har du släppt tankarna på NHL helt?
— Nej, det har jag inte gjort. Jag kanske är dum men det är klart att jag drömmer om att jag förhoppningsvis gör det så pass bra att någon klubb kanske till slut är sugen och nappar.
— Det är upp till mig också att visa upp mig. Chanserna minskar ju äldre jag blir såklart, men omöjligt tror jag inte att det är.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL