Joel Persson.
Växjö Lakers HC

Från elevassistent till poängkung bland SHL:s backar: ”Uppskattar var jag är idag ännu mer”

ANNONS

Förra säsongen jobbade han 85 procent som elevassistent och spelade med Kristianstad i Hockeyettan. I dag är Joel Persson en SHL-back av högsta klass. Efter 24 matcher toppar han hela backarnas poängliga. En helt osannolik resa.
– Det får mig kanske att uppskatta ännu mer var jag är i dag och att vilja kriga ännu hårdare, säger han till hockeysverige.se.

VÄXJÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Joel Persson. Lägg det namnet på minnet. Så heter backen som tagit hela SHL med storm. 23-åringen spelade förra säsongen med Kristianstad i Hockeyettan. Sedan har allt gått väldigt snabbt. Växjö Lakers fick upp ögonen för Persson och erbjöd honom ett treårskontrakt. Resten är, som man brukar säga, historia. 24 matcher in i säsongen toppar han backarnas poängliga med tre mål och totalt 20 poäng.
– Jag vet att jag är med i toppen och det är såklart bara kul. Det ger en liten extra boost i självförtroendet, säger han till hockeysverige.se.
– Jag tror att femton av poängen har kommit i powerplay. Samtidigt är det en del av spelet och det är där jag har spelat mycket innan. Det är såklart väldigt skönt att fått chansen i powerplay och också få utdelning, både för egen del och för laget. Det ger lite trygghet i spelet i övrigt också.

Kunde du drömma om den här utvecklingen?
– Nej, såklart inte. Men samtidigt försöker jag jobba på varje dag och hitta detaljer i spelet som jag kan utveckla, både i powerplay och fem mot fem. Jag försöker inte att vara nöjd utan hela tiden utveckla mig själv.

Växjös huvudtränare Sam Hallam imponeras givetvis av vad nyförvärvet har åstadkommit redan under sin första SHL-säsong.
– Så länge domarna fortsätter att ge oss så här mycket powerplay så kommer han att vinna backarnas poängliga, säger Hallam och och försöker sätta ord på Joel Perssons resa.
– Det är en samverkan mellan flera bra spelare någonstans. Men Joel har ett otroligt lugn, en trygghet och ett mod i sitt spel, och det är det som är grunden.


Joel Persson. Foto: Jonas Ljungdahl / Bildbyrån

”NU BLEV DET SHL – VILKET KANSKE INTE VAR TANKEN FRÅN FÖRSTA BÖRJAN”

Han gjorde visserligen en kanonsäsong även med Kristianstad förra året. Persson vann backarnas poängliga med 40 poäng på 38 matcher. Men det är ändå svårt att förklara hur en back som förra säsongen spelade i HockeyEttan nu kan göra succé i SHL.

Vad gör att du har lyckats ta steget till nivån i SHL?
– Det är en bra fråga, jag vet inte. Jag hade väl en tränare förra året som förberedde mig på vad som skulle vara nycklarna för mig om jag skulle spela högre upp. Nu blev det SHL, vilket kanske inte var tanken från första början. Men här gäller det att vara snabbare i tanken och sätta igång spelet ännu snabbare och agera istället för att reagera. Det jobbade jag väldigt hårt med förra säsongen och det tror jag att jag har väldigt stor nytta av i dagsläget.

Och utvecklingen lär bara fortsätta för den unga backen.
– Såklart så lär jag mig mer och mer desto mer jag spelar, så jag får mer erfarenheter och vet vilka situationer jag har någon extra hundradel och när jag inte har det. Men som sagt, ibland blir det fel och det vet jag om och det vet nog tränarna också, men det är väl kanske inte så konstigt heller.

Vad hade du för målsättning den här säsongen?
– När jag skrev på i våras så var tanken först och främst att jag ska ge mig själv de fysiska förutsättningarna för att kunna spela i SHL. Det gjorde jag och fick gå på is med laget. Sedan så blev det skador i början och jag fick chansen i powerplay. De gillade väl det de såg, antar jag. Annars hade jag väl inte fått fortsatt spela. På den vägen är det och det har rullat på bra.


Joel Persson med Kristianstad i HockeyEttan. Foto: Bildbyrån

”JAG JOBBADE SOM ELEVASSISTENT PÅ EN SKOLA”

Det är sannerligen ingen överdrift att det har flutit på bra. Men framgång har ett pris, och Joel Persson har jobbat stenhårt för att leva upp till de fysiska kraven som ställs på en elitidrottare. För att kunna klättra två serier över en sommar går det inte att ligga på latsidan.
– Det blev såklart mycket extra timmar i våras, eftersom man var så pass mycket bakom, jämfört med de andra man tränar med i nya laget (Växjö). Det vore ganska konstigt annars när man tidigare har jobbat 85 procent vid sidan.

Det är lite surrealistiskt. Ledaren av backarnas poängliga i SHL jobbade så sent som i våras 85 procent, samtidigt som han spelade med Kristianstad i Hockeyettan.
– Jag jobbade på en skola som elevassistent. Jag slutade tre dagar innan jag kom upp här till Växjö. Då fanns det väl egentligen aldrig tid till att träna de här extra timmarna som behövs.
– Det var fullt upp hela dagarna. Man jobbade och så var det träning precis efter att man slutade jobbet fem dagar i veckan. Så man har känt på det livet också, att jobba och spela hockey samtidigt. Det får mig kanske att uppskatta var jag är i dag ännu mer och det gör att jag vill kriga ännu hårdare. Jag tror verkligen att jag har stor nytta av det.


Foto: Fredrik Karlsson / Bildbyrån

Nu lever Kristianstad-sonen i en helt ny verklighet med hockeyn dygnet runt. Så hur är livet som heltidsproffs?
– Såklart njuter jag av det till viss mån och förstår att det är få som har den chansen att utöva den sporten man älskar så mycket på heltid.

Saknar du jobbet?
– Nej, det kan jag inte påstå. Men det fanns fördelar med att jobba också såklart, säger han och drar på smilbanden.

Persson har inte bara bevisat för sig själv att allt är möjlighet. Hans resa kan förmodligen inspirera många andra i de lägre divisionerna.
– Det är kul och visa att det går att ta ett riktigt steg uppåt. Det kanske får andra spelare att träna de där extra timmarna när de ser att det finns möjlighet att avancera uppåt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch