Sök
Stefan Andersson.
Nyheter

Allsvensk back och före detta polis: ”Det har kommit en del rena överfall”

Han offrade polisyrket för kärleken till hockeyn. Björklövens Stefan Andersson är en trotjänare i klubben. För hockeysverige.se berättar backen om livet med dubbla karriärer. Han ger även sin syn på tacklingsdebatten som uppstått. Är det rimligt att det som sker på isen avgörs i domstol? 
– Det har kommit en del rena överfall och jag vet inte, på något sätt är det kanske bra i förlängningen att man prövar det och så får man veta hur man ska ställa sig till det. Men grunden är väl ändå att det ska skötas inom idrotten. 

UMEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han har varit med ett bra tag. Stefan Andersson, 34 år, gör sin sjätte säsong i Björklöven. Och efter två tyngre säsonger rent sportsligt börjar saker och ting nu ljusna i klubben.
– Det känns som att det är friska vindar. Vi hade en väldigt lång försäsong och känner oss bra förberedda. Systemet som tränarna har satt känns bra. Vi känns som ett stabilare lag än på många säsonger tycker jag. Jag tycker vi ska kunna vara med och kriga om en bra placering i tabellen, säger han till hockeysverige.se.

”Löven” ligger i skrivande stund på en sjunde plats i HockeyAllsvenskan. Så sent som i onsdags tog man en meriterande 4–1-seger mot AIK hemma. Nya huvudtränaren Joakim Fagervall börjar sakta men säkert få ordning på torpet. Att vindarna blåser rätt igen för Björklöven märks också på intresset. Föreningen är på väg mot bästa publiksnittet i historien.
– Det är bara att se på exempelvis bortamatchen mot Modo, den är fantastisk. Det är 1500-2000 som reser ned dit och stöttar oss, och här hemma har vi alltid mycket folk. Det är ett otroligt intresse här i stan och det är grymt skoj att så många stöttar oss. Det är bara att fortsätta att spela bra hockey och vinna.

Varför är intresset så högt just den här säsongen?
– Det är väl egentligen att vi har spelat ganska bra hockey tycker jag. Fartfyllt och fått en satsning i klubben som är bra. Det tillsammans med att det är ett jäkla intresse i stan. Den kombinationen gör att det kommer folk.
– Det är många som är engagerade och intresserade. Det är en ära att få spela för Björklöven här i Umeå, för det är verkligen laget i staden.


Foto: Daniel Eriksson / Bildbyrån

”JAG HAR FÅTT SÄGA UPP MIG FÖR ATT FÅ SPELA VIDARE”

Stefan Andersson är inte bara hockeyspelare. Han är även utbildad polis. Men efter elva år i yttre tjänst ställdes han inför ett tufft beslut.
– Jag är polis i grunden. Men nu har jag fått säga upp mig för att få spela vidare. Jag fick inget mer tjänstledigt, så då tog jag beslutet att ta ett brejk från det helt. Tidigare har jag varit tjänstledig under vintern och jobbat vår och sommar. Men det har inneburit att jag nu har kunnat köra på desto hårdare med fysen och sådant. Det har bara varit positiv rent hockeymässigt.

Hur kändes det att behöva säga upp sig?
– Det var ett beslut jag tog tillsammans med familjen. Jag tycker att hockeyn är under en begränsad tid i ens liv. Polisyrket finns kvar, så jag kommer kunna söka mig tillbaka om det är det jag vill göra senare. Jag ser det som att ta chansen att spela hockey så länge det är roligt.

Kan du ha nytta av polisyrket även på isen?
– Nja, det vet jag inte riktigt. Det är ju ett yrke som gör att du utvecklas som människa tror jag. Det är väl något man har nytta av oavsett vad man gör, så det skulle väl vara det. Jag är väl ingen polis på isen direkt, säger han bränner av ett leende.


Stefan Andersson (höger) firar ett mål med sina lagkamrater. Foto: Erik Mårtensson / Bildbyrån

”ÖNSKAR ATT DET KUNDE LÖSA SIG INOM IDROTTEN”

Från polisyrket till polisanmälningar. Vi har på senare år fått se situationer inom ishockeyn som lett till allmänt åtal fällande dom. Jakob Lilja dömdes i både Tingsrätt och Hovrätt för misshandel, men har överklagat till Högsta Domstolen. Men det senaste fallet på näthinnan är förmodligen Thomas Larkins överfall/tackling på Brynäs-spelaren Daniel Paille. En tackling som även den är polisanmäld. Så vad tycker en utbildad polis om att incidenter på under hockeymatcher prövas civilrättsligt?
– Min grundtes är väl att man önskar att det kunde lösa sig inom idrotten och det regelverk som finns. Sedan har det kommit en del rena överfall och jag vet inte, på något sätt är det kanske bra i förlängningen att man prövar det och så får man veta hur man ska ställa sig till det. Men grunden är väl ändå att det ska skötas inom idrotten tycker jag.
– Det har kommit numera sista tiden att det har blivit aktuellt. Innan har jag inte hört så mycket om det. Det blir väl lite att det ska testas civilt också rättsligt. Vi får se vad det blir av allt som kommer nu. Nu var det väl en till här…

Tänker du på Thomas Larkin? 
– Ja, exakt.

Lyssnar man av debatten finns det ofta två sidor. Majoriteten av experter verkar dock luta åt att det som händer på isen ska stanna på isen.
– Ja, det är väl lite känslan. Sedan får man väl ändå kanske se i förlängningen att det kan vara bra att testa det och se var gränsen ska gå för vad man får göra. Det kan jag se som positivt, annars är jag nog inne på som de flesta säger att det ska stanna och kunna lösas inom hockeyn, eller vad det nu är för sport.


Thomas Larkin är polisanmäld efter brutala tacklingen på Brynäs Daniel Paille. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån 

”JAG SER DET GANSKA KORTSIKTIGT JUST NU”

Han är ingen polis på isen. Men i framtiden öppnar Johansson för att återgå till polisyrket.
– Ja, jag kan mycket väl tänka mig det. Samtidigt att nu när man har sagt upp sig så får man kolla runt när det blir aktuellt. Jag ser det som att det kommer vara en extremt rolig utmaning att hitta något som man tycker är roligt. Jag ser det ganska kortsiktigt just nu. Jag ser den här säsongen med hockey och att spela så bra det bara går så att laget vinner matcher. Det är det det går ut på, sedan löser sig allt sådant där senare tror jag.

Tror du att vi behöver några poliser på isen i framtiden? 
– Nej det tror jag inte, haha. Men det finns nog bra chanser att få jobb inom polisen om man skulle vilja det.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten