HALLAM: ”Vi hade matchen som i en liten ask”
Växjö Lakers HC

Makalösa vändningen – fyra mål i samma powerplay: ”En fullständig krasch”

ANNONS

Det har enligt uppgift aldrig hänt i SHL under hela 2000-talet. Men ikväll hände det. Luleå gjorde osannolika fyra mål i samma powerplay. Fyra mål som innebar att laget vände och vann bortamatchen mot serielederna Växjö. 
– Vi hade matchen som i en liten ask, suckar Sam Hallam på presskonferensen. 

VÄXJÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var märkliga scener som utspelade sig i Vida Arena den här kvällen. Många i publiken kliade sig nog i huvudet och frågade sig vad som hände i den tredje perioden mellan Växjö och Luleå. Även spelarna hade svårt att förstå vad det var som utspelade sig. Bortalaget stod för en makalös vändning från 1-3 till seger 5-3, på blott tre minuter.
– Då behöver vi nog mer tid än vad du har för att skriva en artikel på det tror jag, säger Luleås Johan Forsberg med ett stort leende när han ombeds att förklara vad som hände där ute.
– Det var en märklig match. Jag vet inte hur man ska sammanfatta den. Det small till åt båda hållen tycker jag. Men vi är glada att åka här i från med tre poäng.

Växjö hade en 3-1-ledning inför sista perioden. Suveräna serieledarna såg ut att gå mot ännu en seger. Och det var Växjös finfina powerplay som såg till att man hade en tvåmålsledning inför sista perioden.
– Jag tycker vi gör en jättebra andraperiod. Nu tycker jag vi får hjälp av ett par… Jag tycker Luleå åker på ett par utvisningar som är brutalt orättvisa, men så är det. Vi skulle haft två powerplay efter två perioder men vi fick några till. Det hjälpte till att flytta momentum till vår fördel. Det kändes som att vi hade matchen som i en liten ask, suckar Växjös huvudtränare Sam Hallam på presskonferensen.

”FAN, JAG HAR SVÅRT OCH SE ATT DET KAN VARA SÅ MYCKET ANNORLUNDA”

Ja, hemmalaget stormade som sagt mot en ny seger. Men i tredje stod Luleå för en vändning som saknar motstycke. Daniel Rahimi drog på sig ett matchstraff för huvudtackling och bortalaget fick chansen att spela fem mot fyra i fem minuter.
– Eftersom alla kommer fråga är det lika bra att ta det direkt, fortsätter Hallam.
– Ja, den träffar olyckligt. Men fan, jag har svårt och se att det kan vara så mycket annorlunda. Möjligtvis att ”Danne” ska vara lite försiktigare eftersom han är så pass stor och åka fram och ge honom en liten dutt.
– Men ingen skugga över någon i den situationen. Nu har jag bara sett den på jumbotronen men det är mitt första intryck, förtydligar han.


Johan Harju och Johan Forsberg jublar efter en makalös vändning. Foto: Jonas Ljungdahl / Bildbyrån

”DET HAR JAG ABSOLUT ALDRIG VARIT MED OM”

Rättvist matchstraff eller ej. Utvisningen gav Luleå en möjlighet som laget utnyttjade på ett skoningslöst sätt. Man gjorde inte bara ett mål, två mål eller tre mål i det numerära överläget. Bortalaget prickade in osannolika fyra mål och vände på steken, från 1-3 till 5-3.
– Jag har aldrig varit med om att göra fyra mål i ett powerplay. Fyra mål i under en femminuter-utvisning.
– Det har jag absolut aldrig varit med om. Jag vet inte om det har hänt, det har det säkert gjort, men jag har aldrig varit med om det, säger förvånad Forsberg till hockeysverige.se.
– Har det hänt? Det får du kolla upp!

Luleås 24-åriga forwarden är inne på rätt spår. Tomas Videkling skriver på Twitter att det aldrig har inträffat i SHL under hela 2000-talet.

Vad är känslan i ert fem minuter långa powerplay?
– Det är svårt att känna någonting, man rider lite på den vågen när det börjar trilla in puckar. Både att vi spelar rätt bra och att det blir mål. då får man ett sånt go i laget, det är inget snack om saken. Det räckte hela vägen idag.

”ALLTING STÄMDE”

Lagkamraten Robin Kovacs stod för två mål i matchen. Även han var märkbart förvånad efter matchen.
– Det har jag faktiskt aldrig varit med om. Men vi har ett riktigt bra powerplay och det behövs för att vinna sådana här matcher.
– Det var inte så mycket tänkande. Det gick ganska snabbt med fyra mål. Men det var självklart att man fick energi när mål på mål kom. Allting stämde, det var roligt att spela där ut i tredje perioden.

I Växjö-lägret var besvikelsen stor efter förlusten och fyra insläppte i samma boxplay:
– En fullständig krasch och det är bara att repa mod och komma samman, konstaterar Hallam.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL