Cam (vänster) och Chris Abbott.
SHL

”Är det någon som klarar det så är det dom”

ANNONS

De började sitt Sverige-äventyr i Rögle 2008. Men det var under sex säsonger i Luleå Hockey som bröderna Abbott satte störst avtryck. Nu har tvillingarna startat en helt ny resa. Cirkeln har slutits när Chris och Cam återvänt till Ängelholm som sportchef respektive tränare. 
– De har mycket jobb framför sig självklart och det är ett tufft läge. Men är det någon som klarar det så är det dom, säger tidigare lagkamraten Karl Fabricius till hockeysverige.se. 

LULEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Nyheten överraskade många. Först stod det klart att Chris Abbott blir ny sportchef i Rögle. En kort tid senare slog nästa lilla bomb ned i hockeysverige. Tvillingbrorsan Cam utsågs till ny huvudtränare – och får alltså brorsan som chef. Valet av Ängelholms-klubben förvånade många, men långt ifrån alla.
– När Chris tog över så tänkte jag lite att ‘finns det möjlighet så skulle han säkert vilja se Cam i båset’. Han vet vad han har honom och han vet vad han får. Nu blev det så och jag är inte förvånad, absolut inte, säger Luleå-spelaren Karl Fabricius.
– Jag är helt säker på att han vill kvalitetssäkra det han står för, och de står för samma grejer Chris och Cam. Jättebra killar med bra värderingar och hockeymässigt så ser de lika på saker och ting. De har tufft jobb framför sig och Rögle ligger ganska pyrt till men de kan definitivt få saker att hända.

Fabricius känner de tidigare lagkamraterna Chris och Cam Abbott väl. Den assisterande lagkapten gör sin 14:e säsong i Luleå Hockey. En klubb där tvillingbröderna Abbott också satte stora avtryck och är stora profiler efter sex säsonger var i Norrbotten.

När du fick höra om tvillingbrödernas nya äventyr, vad tänkte du då? 
– Otroligt kul, för det första. Jag tycker det är ganska fräckt och modigt av Rögle också. Jag menar Chris har inte haft jättemycket erfarenhet på den posten, men jag är helt övertygad om att de kommer göra ett kanonjobb.


Fabricius (vänster) och Chris Abbott (höger), som lagkamrater i Luleå 2009. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

”ETT TUFFT LÄGE”

Bortsett från en säsong i KHL var Fabricius lagkamrat med de båda bröderna under sex år mellan 2009 – 2015.
– Om vi tar Chris först så är han en otroligt smart kille, otroligt mycket hjärta och noggrann med det han gör. Han kommer att vilja göra ett väldigt gott dagsverke och han kommer göra det också tror jag.
– Cam har visat i Växjö tycker jag att han har den där touchen som tränare. Jag pratade lite med honom, framför allt efter förra säsongen där han tog ett lag som låg sist i J20 Elit och var med och tog dem till final, men de förlorade på straffar om jag inte minns fel… Han har gjort ett otroligt bra jobb där. En kanonkille som jag är helt övertygad om kommet göra ett jättebra jobb i Rögle också.

Det är inget lätt utgångsläge för tvillingbröderna i Rögle. Chris och Cam tar över ett skepp som tar in vatten. Cams uppdrag blir att ösa vatten ur båset medan Chris ska hålla huvudet över vattenytan på kontoret. Rögle ligger i skrivande stund sista i SHL. Laget har spelat in 18 poäng efter 21 omgångar och står på minus 36 i målskillnad. Men kanske är  de två bröderna exakt vad föreningen behöver. För starten har varit lovande. Efter fyra matcher med tvillingarna vid rodret har det blivit sju poäng.
– De har mycket jobb framför sig självklart och det är ett tufft läge, men är det någon som klarar det så är det dom. Kul med en bra start och två bra killar som förtjänar det, konstaterar Fabricius.


Cirkeln sluts. Bröderna är tillbaka i Rögle. Foto: Lennart Månsson / Bildbyrån

”DE HAR FÖLJTS ÅT”

En som spelat både med och mot bröderna Abbott är Luleås Johan Forsberg. Inte heller han är särskilt förvånad över de tidigare lagkamraternas nya jobb.
– De har liksom följts åt, säger han och ler stort.
– Efter att den ena kom in där så det var inte jätteoväntat tycker jag. Lite förvånad var man såklart. Det var väl inte vad man hade tänkt sig när säsongen började. Det blir spännande att se vad de hittar på.
– Vi spelade ganska många säsonger ihop och vi umgicks hyfsat nära. Det är två ledare,  absolut. De var ledare på isen och runt omkring så det kommer säkert att bli jättebra i Rögle.

Under sina tre sista säsonger i Luleå var Chris Abbott lagkapten i klubben för att sedan bli utsedd till detsamma i HV71 i fjol. Men nu blir han på riktigt chef över Cam, med allt vad det innebär.
– Jag hade inte velat ha min brorsa (Tobias Forsberg) som chef, det är allt jag kan säga, säger Forsberg och skrattar.
– De brukar kunna ryka ihop de där bröderna, så högt i tak, det har de definitivt. Men jag menar, de känner varandra så bra också så att eventuella konflikter som kan uppstå kommer de att lösa som de har gjort under hela sitt liv.


Bröderna Abbott jublar över ett mål i Luleå-tröjan. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

”DEN HÄR PAKETRESAN VAR MAN VÄL INTE BEREDD PÅ”

Även Johan Harju fick chansen att spela med de kanadensiska bröderna.
– Jag vet att Chris är en smart kille som kan hockey och brinner för hockeyn. Det var väl ganska självklart att han skulle ha ett hockeyjobb. Att det skulle gå så fort trodde man kanske inte.
– Cam har gjort det fantastiskt bra i Växjö som juniortränare och både två brinner för hockeyn, utveckling och detaljer. Man förstod att de skulle hålla på med hockey, men den den här paketresan var man väl inte beredd på, men det är häftigt att se och häftig satsning av Rögle också.

Hur skulle du beskriva deras relation?
– De är ju ganska heta och tuffa med varandra, men samtidigt smarta killar. Nog rök de ihop med varandra som spelare här i Luleå. Men de är samtidigt bästa polare och tvillingbröder, så jag tror det släcks ganska fort också.

Hur tror du att det kommer att gå för dem?
– Jag tror att de kommer lyckas. Som jag sa är det två smarta killar, de brinner för hockeyn och detaljer. Det är lite så det fungerar i dagens hockey. Det gäller att vara noggrann och de tror jag att de kommer vara. Nog tror jag att de har jättestora chanser att skapa ett bra lag i Rögle.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL