Austin Farley.
Nyheter

Floppade i Modo – nu är han en av allsvenskans hetaste spelare: ”En stark karaktär”

Han värvades till Modo som tilltänkt poängkung. Men Austin Farley hittade inte rätt – och tvingades lämna klubben. Klubbytet till Björklöven blev det stora lyftet för amerikanen.
– Han har varit så bra som vi hade hoppats på att han skulle vara, säger lagets tränare Joakim Fagervall till hockeysverige.se.

ÖRNSKÖLDSVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är våren 2016 och Modo har åkt ur SHL. En hård smäll för föreningen som inför nästa säsong givetvis satsade på att ta steget tillbaka till Sveriges högsta liga. Austin Farley värvades som en tilltänkt nyckelspelare och poängspruta. Dåvarande tränaren Andreas Johansson hyllade honom redan innan han hade landat i Örnsköldsvik och förväntningarna var stora på amerikanen. Men samarbetet blev inte vad någon hoppades på. Efter 19 matcher hade amerikanen bara producerat två mål och totalt fyra poäng. Det gjorde att Modo, som befann sig i sportslig kris, valde att bryta kontraktet med forwarden.

Konkurrenten Björklöven var inte sena att ta möjligheten och ge honom en ny chans.
– Han fanns med i tankarna innan han blev klar för Modo och jag vet att det finns potential till något mycket bättre än vi sett hittills. Ett miljöombyte kan vara precis vad han behöver för att lyfta, sa klubbens dåvarande sportchef Daniel Johansson i november 2016 till Björklövens hemsida.

Johansson visste inte då hur rätt han hade. Huvudpersonen är själv inne på precis samma spår. Även om det inte finns någon enkel förklaring till varför det gick så dåligt i Modo och nu har gått så bra i Björklöven.
– Jag tror inte det finns något specifikt att peka på. Det som hände i Modo valde jag att lämna bakom mig. Jag jobbade på att fortsätta vara positiv och lita på min skicklighet.
– Inget var fel (i Modo) och jag har inga hard feelings mot organisationen i allmänhet. Man ser hela tiden att spelare, när de får en förändringar i en annan miljö, så går det bättre. Jag är väldigt tacksam att Björklöven plockade hit mig förra säsongen och jag är väldigt glad över att spela här.

HYLLAR KEDJEKOMPISARNA

I Umeå har han levt upp till förväntningarna på en hög poängproduktion. Inte minst den här säsongen. Efter 13 matcher stod Farley på nio mål och 16 poäng och ledde poängligan i Hockeyallsvenskan. En mindre skada gav lite grus i maskineriet och han missade en handfull matcher. Men den 17 november var han tillbaka i spel – mot sitt gamla lag Modo. 24-åringen gjorde mål direkt i bortasegern mot rivalen. I skrivande stund har han 18 poäng på 17 matcher.
– Jag tycker det är mycket på grund av mina kedjekamrater (Axel) Ottosson och (David) Lindquist. De ska ha beröm, säger forwarden ödmjukt.
– Vi har spelat ihop under egentligen hela säsongen. De är speciella spelare och jag tror att vi har en bra mix med fart, kreativitet och skicklighet. Ottoson är väldigt snabb och kan hitta mig enkelt, Lindqvist hittar otroliga passningar, så jag tror att vi passar tillsammans.


Ett av många måljubel i Björklöven. Foto: Johan Löf / Bildbyrån

”HAN PASSAR IN I VÅR GRUPP PÅ ETT VÄLDIGT BRA SÄTT”

Lagets huvudtränare Joakim Fagervall är nöjd med det Farley har bidragit med, och det är mer än i poängkolumnen.
– Han har varit så bra som vi hade hoppats på att han skulle vara. Austin är en otroligt bra spelare och en stark karaktär. Han bidrar väldigt mycket till vår grupp, inte bara på banan utan även utanför.

Har ni skruvat på något speciellt för att få ut mer av hans potential?
– Nja, någonstans så tyckte jag att han var bra redan när han kom i fjol. Det mesta har han skött själv i det. Jag tror det är mycket att han passar in i vår gupp på ett väldigt bra sätt. Det behöver inte vara mer komplicerat än så, säger Fagervall, som tror att omställningen till Sverige kan ha påverkat i en början.
– Det kanske det har. Han har dock spelat collegehockey på stor rink, så jag tror inte det är isen. Men det är klart att komma till ett nytt land, det gör att det tar ett tag innan man har anpassat sig. Det är en ung kille, men det tycker jag inte har varit något problem alls. I alla fall inte sedan han kom till oss. Han gjorde väl bort den tiden i början och sedan när han var klar då kom han till oss.


Austin Farley nätar mot sin gamla klubb Modo. Foto: Johan Löf / Bildbyrån

”TOG MIG ETT TAG ATT KOMMA UNDERFUND MED EN ANNAN GAMEPLAN”

Exakt. Modo var amerikanen Farleys första klubb i Sverige, med allt vad det innebär. Att det är en omställning att flytta från Chicago till Örnsköldsvik förstår nog alla. Så hur mycket påverkades han till en början av det?
– Det är uppenbarligen en liten omställning med den större isen och spelarna här är väldigt skickliga. Det tog mig kanske ett tag att komma underfund med en annan gameplan. Här är det lite mer ”trap” och mycket mer systemtänk.
– Här måste du måste förstå att du inte kan falla ur ramen bara för att du tror att du ska få pucken. Du måste spela systemet och den stora isen kan vara en stor fördel för mig. Men jag behövde veta när jag skulle använda min fart, och inte.

Att nordamerikaner hamnar i den svenska hockeyn är verkligen inget undantag. Men Farley är ovanligt ung. Han var bara 22 år när han kritade på för Modo.

Hur hamnade du egentligen i Sverige? 
– Det är inte helt vanligt. Spelare brukar åka över senare till Europa men den här ligan har högt anseende och det är en väldigt bra liga. Min agent sa att jag kunde gå hit och utvecklas, och sättet vi tränar på här är tufft.
– Som jag sa, spelarna här är superskickliga. För mig tror jag det var ett bra beslut. Jag är en mindre kille så jag tror att med den större isen skulle min fart och kreativitet vara en fördel för mig.

Men det finns som sagt fler nordamerikaner i svensk hockey och Hockeyallsvenskan. I Björklöven har han sällskap av kanadensaren Alex Hutchings och den gamla vännen och landsmannen, Cody Murphy.
– Vi bodde faktiskt bara 20 minuter från varandra där hemma (i Chicago). Vi tränar tillsammans på somrarna och han är definitivt en av mina närmsta vänner. Vi träffar varandra varje dag i USA och när vi kommer hit så är det samma sak. Det är häftigt att vi är här tillsammans, jag är väldigt glad att ha honom här. Om du någon gång blir uttråkad eller så och behöver lite mer engelska i ditt liv så umgås vi och det är kul.


Farley i en talangmatch med USA Hockey 2012. Foto: Bruce Bennett / Getty Images

”SOM LITET BARN DRÖMMER DU SÅKLART OM NHL”

Hur ser du på framtiden, vill du stanna i Sverige?
– Jag vet inte, svarar han och ler stort.
– Jag fokuserar på vad som händer här och nu och framtiden är inte under min kontroll. Jag försöker att bidra varje match och komma in med energi och utnyttja mina styrkor. Jag kunde inte vara på ett bättre ställe än här i Björklöven, så jag tar det dag för dag.

Austin Farley siktar mot SHL och drömmer om NHL.
– Ja, jag har sett några matcher och den ligan (SHL) är otrolig att titta på. Alla spelare är så skickliga och kreativa.
– Som ett litet barn drömmer du såklart om att spela i NHL. Så det finns i bakhuvudet, men det viktigaste är att komma till jobbet varje dag och om du presterar kommer du dit på ett eller annat sätt.

Och om ingen SHL-klubb lägger vantarna på honom efter årets säsong, lär han kunna fortsätta i Björklöven, som ser en framtid för honom.
– Ja absolut. Det är en bra hockeyspelare så det är en självklart. Han har dessutom kontrakt på två år, konstaterar huvudcoach Fagervall.

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten