Stig Kenne.
SHL

Klassiska hockeyfotografen tar avsked med jätteböcker: ”Finns de som tackat mig”

Han är utan tvekan Sveriges mest klassiska hockeyfotograf. Stig ”Stickan” Kenne reste under 45 år land och rike runt för att plåta SHL-spelare. Nu har han pensionerat sig från fotograferingen – men firar sin framgångsrika resa med att ge ut böckerna ”Den svenska hockeyadeln”.
– Det kändes kul att få göra något speciellt med allt det här så nördar och andra kunde få se, säger Stig Kenne till hockeysverige.se.

HÄGERSTEN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Stig Kenne, ”Stickan” kallad i hockeysvängen, har fotograferat lag och matchbilder sedan 1970-talet. Nu har han lagt kameran på hyllan och har i stället valt att ge ut två böcker där han samlat ihop många av sina bilder.

Hockeysverige.se satte sig i bilen för att åka till Örnsberg i södra Stockholm där han har sitt kontor i dag för att lyssna vad som ligger bakom det intresse han byggt upp kring att fotografera ishockey.
– Pappa var fotograf och hade en studio. När jag sedan åkte in i lumpen var jag fotograf där. 1967 dog pappa och då fick jag ta över firman. Jag spelade fotboll, bandy, handboll och hockey i Tellus. Där hade jag hållit på lite med gruppfotograferingar, berättar ”Stickan” Kenne och fortsätter:
– Jag tänkte att jag måste börja med något och det är inte så lätt när man bara är 19 år och har egen firma. Då började jag plåta Tellus, Gröndal och mindre lag runt om här. Det här spred sig i Stockholm och sedan följde jag med Curre Lindströms lag, Bantam-team Hammarby, med Roffe Ridderwall, Pelle Lindbergh till Kanada. Det här var 1972. Då träffade jag Kjell Landén från Leksand. Han var motsvarande dagens klubbdirektörer. Efter det började jag plåta Leksand och sedan fortsatte det med lag runt om i Dalarna.
– Under VM 1982 i Finland kom Roger Palmqvist från Hockeyligan och berättade att dom ville ha en fotograf som gjorde allt. Då började jag fotografera alla lagen.


Foto: Stig Kenne

”GRABBARNA KAMMAR UPP SIG”

Hur bemöttes du som fotograf när du kom ut till klubbarna i början?
– Bröderna Abrahamsson i Leksand skulle jävlas, men bara på skämt, och så vidare. Det gick bra och jag fick ordning på grejerna.
– När jag tittade på bilderna från 1972, som var bra bilder på den tiden, så tänkte jag att det här skulle man kunna göra bättre.
– På den tiden tyckte spelarna att ”gör det här så fort som möjligt och sedan bort”. Det är skillnad mot i dag då grabbarna kammar upp och gör sig snygga för bilderna.

Hur kunde veckorna innan elitseriestarten se ut för dig?
– Roger Palmqvist följde med ut i början. Egentligen började jag i april med att ordna datum eftersom det var träningsmatcher och allting. Inledningsvis kunde vi också ta två lag per dag. Det var inga bakgrunder, spelare stod på sargen och vi plockade ut bänkar.
– Det var ju reklam på läktarna samtidigt som dom gjorde om sargerna. Det här innebar att vi fick göra egna ställningar och plåta på blå i ena zonen. Sedan handlade om att planera allting tillsammans med sportcheferna eftersom vi inte kunde åka från Luleå till Malmö och sedan upp till Skellefteå. Det där accepterades så det har aldrig varit något problem.
– När jag började plåtade vi lördag och söndag. Nu vill inte klubbarna det utan i dag vill klubbarna att man tar det här måndag till fredag.

DREV MED TRE KRONORS ÖVERLEDARE

”Stickan” Kenne har givetvis en rad minnen från sin långa resa som fotograf och när vi ber honom plocka fram några ler han först stort.
– Det har hänt en väldig massa… En grej jag minns väl är då jag började att plåta digitalt och glömde spara bilderna så jag fick plåta om lagbilden på HV71. När jag gick in till (Fredrik) Stillman och berättade att jag måste plåta om (skratt)… ”Sluta för fan, sluta”. Jag höll alltid på att skämta så det var ingen som trodde på mig. Det här var lite pinsamt eftersom gubbarna hade börjat byta om.
– Bosse Tovland var en stor överledare för Tre Kronor och en bra kompis till mig. Han klagade alltid på att hans näsa blev röd på bilderna. Han skojade och sa att det var fel på fotografen, men jag berättade för honom om att det handlade om pigmentet som man inte ser med ögat men som filmen tar fram. ”Ni är 34 stycken på bilden och bara en har röd näsa då kan väl inte det vara fotografens fel?” Sedan skulle jag plåta Canada Cup-laget och dom hade varit ute på Hamburger Börs på kvällen. När jag ställt upp allt för att plåta så bad jag alla vänta. Jag sa till Bosse ”Nu har jag plåtat i 20 år och din näsa blir alltid röd, nu ska vi ändra på det”. Då hade jag en smink-låda med mig. Det var min fru som sagt att jag skulle ha med den och att måla Bosses näsa grön. Jag målade den grön samtidigt som gubbarna tjöt av skratt.
– Jag pudrade den där näsan, plåtade och det blev perfekt. Jag åkte ner till proffs på Polhemsgatan och framkallade. Jag bad dom ta fram en 60×50 bild på Bosse med grön näsa, vilket dom gjorde. Jag skickade väg bilden med bud till Bosse och det tog bara tio minuter så ringde telefon och det var ett jäkla liv. ”Jaha, har budet kommit fram?” haha…


Foto: Ronnie Rönnkvist

EN 796 SIDOR OMFATTANDE BOK

Nu kommer alltså både bilder och texter från ”Stickan” Kennes liv som hockeyfotograf i bokform.
– Det är så många hockeyintresserade och det är bara jag som har bilderna. Jag plåtade åt Hockeyligan i 35 år och eftersom klubbarna själva inte har så mycket material så ville jag köra fram en bok, men då ville jag också ha en stor bok.
– I ishockeyboken och dom här böckerna är det så små bilder så det inte går att se något. Matchbilder och idolbilder har vi också så det kändes kul att få göra något speciellt med allt det här så nördar och andra kunde få se. Nu väger den sex kilo, är 26 centimeter hög och 35 centimeter bred. Dessutom är det ett tre millimeters omslag. Det blev en box med två delar eftersom det är 796 sidor och nästan 700 bilder.

Hur har gensvaret varit så här långt?
– Grymt! På förmiddagen innan en match fick Frölundas tränare, Roger Rönnberg, se boken. Han sa ”fy fan vad bra”. Samma sak var det då jag var uppe på Djurgårdens kansli och träffade några av dom gamla spelarna. Linköping likaså. Det finns ingen som har sagt något annat än positiva saker. Det finns till och med dom som har tackat mig. Det känns kul och hade jag inte gett ut böckerna så hade det här gått i graven eftersom jag själv är över 70 år nu (skratt).

Hur ser ”Stickan” Kennes liv ut idag då kameran hamnat på hyllan?
– Det ser bra ut. Jag lade av med fotograferingen vid nyår eftersom dom skulle höja hyran med 100 procent där vi var förut. Vi fick i stället tag på den här lokalen och håller på med boken. Nu behöver jag inte längre jobba fulla dagar utan går hit ner när jag vill.


Foto: Stig Kenne

Några röster om Stig Kenne:

Mats Sundin OS-guldmedaljör och världsmästare
– ”Stickan” var en institution när jag var professionell, med i landslaget eller elitserien som det hette på den tiden. Det var ett ansikte vi spelare kände igen och som alltid gjorde ett fantastiskt bra jobb. Han gjorde det dessutom till något extra. Det var oftast vid lagfotograferingen som jag träffade ”Stickan”, men även runt om i hallarna. Han var en del av hockeyfamiljen och gjorde ett kanonjobb.
– Jag såg fram emot fotograferingarna eftersom ”Stickan” gjorde det till ett roligt tillfälle, något som annars killarna kan tycka är lite tråkigt eftersom killarna ska klättra på obekväma ställningar och så vidare. Han gjorde det till ett roligt event som vi spelare såg fram emot att få vara med om. Han förädlade konsten som fotograf.

Sundin ser också det historiska värdet i att Stig Kenne har samlat en stor del av sina bilder till en bokbox.
– Jag tycker att det är otroligt viktigt och något jag har saknat lite grann. Är det något som man är otroligt duktig på i Nordamerika är det att fläta samman hockeyns historia och nutid. Det behövs den här typen av verk och ”Stickans” fotosamling där man samlar spelare, lagdräkter, stämning, arenor från långt tillbaka i tiden till nutid är jätteviktigt. Jag ser verkligen fram emot att ha den här boken i bokhyllan hemma. 
 
Kjell Landén, före detta vd, Leksands IF:
– Det var länge sedan närmare bestämt 1972 vi träffades första gången. Jag var kompis med Curre Lindström som tränade Hammarbys A-pojkar. När han bjöd med mig på deras resa till Canada samma år var ”Stickan” med. Vi fann varandra direkt. Han hade också tagit lagfotot på laget vilket jag tyckte var mycket bättre än det som vi hade inom elitklubbarna så jag erbjöd han att komma upp och ta vårt foto som sedan medförde att han blev ”hovfotograf” för elitklubbarna.
– Han tog också alla gruppbilder på vår hockeyskola under alla år. ”Stickans” och våra familjer umgicks även under många år. Lite kul med Hammarbys pojklag var att flera av spelarna sedan blev landslagsspelare. Bland andra Pelle Lindberg och Rolf Riddervall som båda ställde upp som målvaktstränare hos mig och ”Nubben” (Lars Andersson) på Buster/Jofa hockeyskola.

Här kan du beställa ”Stickan” Kennes bok, ”Svenska Hockeyadeln”:
http://www.stimar.se/

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 mars
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
18:00 Detroit Red Wings - Colorado Avalanche NHL
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
18:30 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:30 Brynäs - Malmö SHL
19:00 Nashville Predators - Winnipeg Jets NHL
19:00 Minnesota Wild - Boston Bruins NHL
21:00 Seattle Kraken - Edmonton Oilers NHL
22:00 Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Florida Panthers - New Jersey Devils NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
söndag 19 mars
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 Calgary Flames - Dallas Stars NHL
03:00 Los Angeles Kings - Vancouver Canucks NHL
03:30 Arizona Coyotes - Chicago Blackhawks NHL
03:30 San Jose Sharks - New York Islanders NHL
12:00 AIK - Frölunda SDHL
14:05 Luleå - Brynäs SDHL
14:05 Luleå - Brynäs SDHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
15:00 Frölunda - Färjestad SHL
18:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
18:00 Buffalo Sabres - Boston Bruins NHL
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - Washington Capitals NHL
21:00 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils NHL
00:00 New York Rangers - Nashville Predators NHL
00:00 St Louis Blues - Winnipeg Jets NHL
måndag 20 mars
01:00 Anaheim Ducks - Vancouver Canucks NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Växjö - Luleå SHL
00:00 Detroit Red Wings - Florida Panthers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators NHL
tisdag 21 mars
02:00 Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks NHL
02:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Tappara - KooKoo Liiga
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Örebro - Timrå SHL
19:30 Malmö - Brynäs SHL
20:00 Lugano - Servette National League
00:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 New Jersey Devils - Minnesota Wild NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL
00:00 Buffalo Sabres - Nashville Predators NHL
00:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
00:30 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 22 mars
01:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
01:00 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
01:30 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
03:00 Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten