Lara Stalder.
SDHL 1

Hon är SDHL:s nya måldrottning: ”Jag älskar det”

ANNONS

Schweiziska forwarden Lara Stalder värvades till Linköping för att ersätta den kanadensiska landslagsstjärnan Jennifer Wakefield – något hon gjort med råge. Nu är hon SDHL:s nya måldrottning.
– Jag har varit här i tre månader nu och jag älskar det så här långt, både hockeyn och skolan, säger Stalder till hockeysverige.se.

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Lars Stalder, 23, från Schweiz har tagit SDHL med storm. På lagets första 22 matcher har hon svarat för 26 mål, vilket är bäst i ligan. Totalt har hon gjort 38 poäng vilket hon ligger tvåa på i den totala poängligan efter Luleås Michelle Karvinen som har 39 poäng.

Stalder gör sin första säsong i Sverige och för många här är hon relativt okänd. Hockeysverige.se passade på efter rekordmatchen i Linköping på att få en intervju med denna målgörare.
– Jag växte upp i Luzern och spelade hockey där till det jag var 16 år. Där spelade jag med killar och det är kul att många av dom nu är professionella hockeyspelare.

Är damhockeyn stor i Luzern?
– Inte så jättestort. Fotboll är nummer ett där. Damhockeyn i Schweiz generellt växer nu, men då jag växte upp där var jag den enda tjejen i laget. Nu var jag van med det eftersom jag växte upp med att det var så. Nu blir damhockeyn större och större i Schweiz vilket är bra.
– Mitt bästa minne från den tiden? Jag har många bra minnen och jag tror det viktigaste var att jag spelade hockey för att jag tyckte det var roligt. Jag höll på med andra sporter också men det var hockeyn som jag älskade mest.

GJORDE FYRA COLLEGESÄSONGER – MED SVENSKT SÄLLSKAP

Under hela Lara Stalders uppväxt spelade hon med killar, precis som dom flesta damspelarna, och det är var en viktig tid för henne.
– Upp till en viss ålder var inte tacklingar tillåtna. När vi var 14 eller 15 år fick vi börja tacklas och när du spelat med killar under hela uppväxten så känns tacklingar naturligt eftersom jag inte visste något annat. Det var svårare att skifta till damhockeyn eftersom tacklingar inte är tillåtna där. Det blir ett annat spel, men jag gillar det, säger 23-åringen som inte har några funderingar kring att spela med herrlag igen som exempelvis Jenni Asserholt eller hennes företrädare Jennifer Wakefield har gjort.
– Nej, inte nu. Killar växer, blir större och jag vill inte utsätta mig själv för fara genom att spela mot killar. Det är för fysiskt för mig samtidigt som damhockey är bra hockey. Det var också därför jag kom hit till Sverige.


Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

”ALLA ÄR GALNA I DAMHOCKEYN”

Innan Lara Stalder kom till Sverige och Linköping gjorde hon fyra säsonger på University of Minnesota-Duluth tillsammans med bland andra Linnea Hedin, Michelle Löwenhielm och Maria Lindh.
– Jag hade hört mycket bra saker om det och visste att man hade ett bra program där. Även om det var långt hemifrån så ser jag det som att jag tog rätt beslut att åka över dit.
– För mig var det ett stort steg att flytta över dit och jag tror att jag utvecklade mig mycket som hockeyspelare men även som person. När jag kom över dit började jag som back men under tiden på college skiftade jag och blev i stället forward.
– Jag lärde mig mycket under mina fyra år där och det är en annan nivå eftersom damhockeyn där är väldigt stor. Alla är galna i damhockeyn och speciellt i den staden där vi var eftersom det finns mycket historia och ett bra program för damhockeyspelare där.

Under sin första tid på University of Minnesota-Duluth hade Lara Stalder en av världens genom tiderna mest omtalade damtränare, Shannon Miller, som coach.
– Ja, jag hade henne under två säsonger. Hon är en bra coach och jag lärde mig mycket av henne. Det var också hon som gjorde om mig till forward och alltid trodde på mig. Det var även hon som tog mig till Duluth och det är jag tacksam för.

PLANERADE ATT FLYTTA TILL SVERIGE

Flytten till Sverige var i högsta grad planerad. Stalder har under en längre tid haft som målsättning att spela i SDHL.
– Jag har helat tiden velat komma till Sverige efter college. Jag visste att SDHL är den bästa ligan i Europa och jag har nu närmare hem. Dessutom ville jag fortsätta studera och det har jag möjligheten att göra här på universitetet.
– Sedan visste jag att Linköping är ett bra ställe för damhockeyspelare, man har en fin historia inom hockeyn och det spelas en bra hockey här så det var ett lätt beslut för mig att komma hit.

Pratade du med din lagkamrat i landslaget, målvakten Florence Schelling, innan du tackade ja?
– Ja, jag pratade med henne lite grann eftersom hon också pluggar på universitetet. Hon har hjälpt mig att komma in i mycket här.

Hur ser du på nivån i SDHL?
– Det är liknande den som är i collegehockeyn. Dom stora rinkarna är nog den största skillnaden. Ligan är väldigt jämn och alla lag kan slå varandra. Det är också det roliga med att spela match. Jag menar att åker du till en match vill du också behöva spela din bästa hockey för att vinna.
– Det skulle jag också säga är den största skillnaden mot hockeyn i Schweiz. Där är det två, tre lag som dominerar ligan. Här är det mer ovisst och professionellt. Dessutom har du bra möjligheter att träna här varje dag samtidigt som damhockeyn har en annan support här, bland annat ekonomiskt. Det är bara att se hur många som kommit till den här rekordmatchen, vilket jag är väldigt glad för.

HOPPAS KUNNA TVÅLA TILL DAMKRONORNA – IGEN

Lara Stalder har så här långt gjort stor succé på isen och det märks på 23-åringen att hon trivs i Linköping.
– Jag har varit här i tre månader nu och jag älskar det så här långt, både hockeyn och skolan. Vi gör det väldigt bra som lag just nu och jag hoppas att vi kan fortsätta lika bra och vinna SM-guld.

Det kommer ett OS i februari där du kan få chansen att spela mot Sverige, hur tänker du kring det?
– Jag hoppas att jag kommer med. Vi har en bra historia mot Sverige‚ skrattar Stalder som var med och snodde bronspengen framför näsan på Damkronorna i Sotji för snart fyra år sedan.
– Jag försöker alltid göra mitt bästa och nu har vi Sverige i vår grupp så vi kommer att mötas. Det är kul att fått lära känna några i den svenska laget nu, men jag kommer ha fokus på Schweiz landslag när jag spelar med dom och det kommer bli en kul match.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL