Sök
POSITIV UTVECKLING. NHL-scouten Thomas Gradin ser hellre att en spelare som Elias Pettersson stannar i Sverige något år extra än att han åker till Nordamerika tidigt.
Vancouver

NHL-scoutens råd till unga talanger: ”Stanna kvar i Sverige!”

Thomas Gradin har över 20 års erfarenhet av jobbet som talangscout för Vancouver Canucks. Han har sett hur världshockeyn har förändrats och har bilden klar för sig: svenska talanger blir sällan bättre av att dra till Nordamerika tidigt.
– Stanna kvar på den nivå som du är och var hellre kvar i Sverige och spela med A-laget än att åka över till Nordamerika för att spela juniorhockey, lyder hans råd till unga svenska talanger.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Fler och fler unga svenska spelare slår sig in i NHL tidigt. Jesper Bratt är det senaste exemplet. Den tidigare AIK-junioren har tagit klivet direkt från Hockeyallsvenskan till NHL utan att blinka. Det föranleder en hel del frågor om vad det är svensk ishockey av i dag gör så bra som förbereder spelarna till den grad att de kan hoppa in och spela NHL-hockey tidigt. Är det så att svenska spelare har det enklare att slå sig in i NHL i dag än för tio år sedan? Om det är så – varför?

Thomas Gradin spelade i Vancouver Canucks mellan 1978 och 1986. Därefter även en säsong med Boston Bruins. Sedan 1994 har han jobbat som scout för Canucks och har följt både kanadensisk och svensk juniorhockey på nära håll. Hockeysverige.se skickade vidare frågan om svensk hockeys framfart till honom under ett besök i Sverige, där han bland annat var på plats för att kika lite extra på Växjös Elias Pettersson, som Canucks valde som femte spelare i draften i somras.

Gradin sticker inte under stolen med att svensk hockey har fått ett lyft.
– I dag är det i alla fler som lyckas än färre. Låt oss säga att om det är tio som kommer in så är det sex som lyckas medan fyra kanske inte lyckas, säger han men är också noggrann med att påpeka att man inte kan slentrianmässigt kan avfärda spelare som misslyckade bara för att de hamnar i AHL eller återvänder till Europa.

HANDLAR OM ATT HAMNA I RÄTT KLUBB VID RÄTT TILLFÄLLE

– Man kan exempelvis bli draftad och sajnad av en klubb som är under utveckling, men som sedan är på väg att bli ett av de bättre lagen i ligan. Då kanske den klubben redan har tre eller fyra fulla femmor med bra spelare och du får inte plats.
– Jämför det med om du hamnar i ett lag som inte gått till slutspel fyra säsonger i rad. Då kan du hamna i deras tredjefemma och vara en av deras bästa där. Då har du en större ”tur” att du hamnar i rätt lag vid rätt tillfälle.

Är det tuffare för en svensk spelare att slå sig in i NHL än exempelvis en kanadensisk?
– Nej, i dag är det inte så eftersom hockeyn som spelas i Kanada nästan är likadan som hockeyn i Europa. Förr i tiden var det tuffare och hårdare spelare i Kanada och USA än vad det var i Europa. Var det så att managern ville ha hårdare och tuffare spelare så hade dom spelarna större chans att få spela än vad europeiska spelare hade.
– Det har definitivt förändrats idag, att du inte behöver vara tuff och stark i dag för att platsa i NHL även om du är europé.

Går det att jämföra den här generationens svenska spelare med den nordamerikanska då det gäller spelarutvecklingen?
– Ja, eftersom den kanadensiska och amerikanska hockeyn har gått åt det europeiska hållet. Även om det är skillnad på den svenska och den finska hockeyn så är det en relativt liten skillnad. För 25 år sedan var det mindre likt. Då var svenskarna mycket mer spelande än vad finnarna var. Sedan var ryssar och tjecker mer spelande än vad svenskar var, men i dag är det ganska lika med Nordamerika.
– När du i dag ser ett kanadensiskt juniorlag är det svårt att se vilka som är kanadensare och vilka som är européer.


Lias Andersson, William Lagesson, Erik Brännström och Victor Ejdsell är exempel på spelare som lånats ut till SHL av sina NHL-klubbar. Foto: Bildbyrån

”DET SPELAS ETT ‘ALL ROUND THE WORLD GAME'”

Är det att föredra som svensk att ta sig till NHL via en juniorliga i Nordamerika i stället för att gå via SHL och juniorspel i Sverige?
 I dag är det inte så viktigt eftersom hockeyn är så pass lika. Förr i tiden kanske det var bra för en del svenska spelare att åka över och spela juniorhockey så han blev van med det kanadensiska spelsättet som är i Nordamerika. För det var så man spelade i NHL.
– I dag spelar man inte i NHL på ett typiskt kanadensiskt vis. I dag spelar man ett ”all around the world game”. Det är mer likt Sverige än Kanada. Jag tycker att det är bättre att som junior vara i Sverige och spela med A-laget. Den erfarenhet du får av att spela med seniorer är mycket bättre än den du får av att spela juniorhockey i Kanada. 
– Låt oss säga att du kommer från Djurgården. Bästa spelarna i deras juniorlag har chans att spela i tredje- eller fjärdekedjan i A-laget. Då får du en viss rutin av att spela med äldre män. När du kommer ner till juniorlaget är du ganska mycket bättre eftersom du känner att du klarar av det här mycket bättre än du gjort förut eftersom du nu har två erfarenheter med dig. Det här får aldrig kanadensarna göra eftersom dom bara spelar med juniorer.

FÖRDEL FÖR SVENSKAR MED A-LAGSERFARENHET

Thomas Gradin har märkt den här skillnaden på Vancouver Canucks camper de senaste åren. Unga spelare med erfarenhet av att spela seniorhockey i Europa har en fördel gentemot sina nordamerikanska konkurrenter.
– Har man spelat i SHL så är man mer van till skillnad mot han som bara har spelat i juniorlaget och som då inte är van att spela med äldre spelare.
– Första dagen på campen syns inte det här, men det syns speciellt mycket när lagen börja spela sina första träningsmatcher. Du skapar en viss form av rutin när du spelar med äldre spelare, men i Kanada får du inte den chansen. När då nordamerikanarna kommer på första träningen så blir det ”wow, this was fast”, men så upplever inte svenskarna det.

Vad är ditt bästa råd till en 17-åring som vill till NHL?
– Stanna kvar på den nivå som du är och var hellre kvar i Sverige och spela med A-laget än att åka över till Nordamerika för att spela juniorhockey.
– Självklart blir det mer vana att spela kanadensisk juniorhockey med liten rink och allt det där, men erfarenheten av att få vara med i seniorhockey, oavsett om det är SHL eller Hockeyallsvenskan, är större än att spela juniorhockey.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten