POSITIV UTVECKLING. NHL-scouten Thomas Gradin ser hellre att en spelare som Elias Pettersson stannar i Sverige något år extra än att han åker till Nordamerika tidigt.
Vancouver

NHL-scoutens råd till unga talanger: ”Stanna kvar i Sverige!”

ANNONS

Thomas Gradin har över 20 års erfarenhet av jobbet som talangscout för Vancouver Canucks. Han har sett hur världshockeyn har förändrats och har bilden klar för sig: svenska talanger blir sällan bättre av att dra till Nordamerika tidigt.
– Stanna kvar på den nivå som du är och var hellre kvar i Sverige och spela med A-laget än att åka över till Nordamerika för att spela juniorhockey, lyder hans råd till unga svenska talanger.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Fler och fler unga svenska spelare slår sig in i NHL tidigt. Jesper Bratt är det senaste exemplet. Den tidigare AIK-junioren har tagit klivet direkt från Hockeyallsvenskan till NHL utan att blinka. Det föranleder en hel del frågor om vad det är svensk ishockey av i dag gör så bra som förbereder spelarna till den grad att de kan hoppa in och spela NHL-hockey tidigt. Är det så att svenska spelare har det enklare att slå sig in i NHL i dag än för tio år sedan? Om det är så – varför?

Thomas Gradin spelade i Vancouver Canucks mellan 1978 och 1986. Därefter även en säsong med Boston Bruins. Sedan 1994 har han jobbat som scout för Canucks och har följt både kanadensisk och svensk juniorhockey på nära håll. Hockeysverige.se skickade vidare frågan om svensk hockeys framfart till honom under ett besök i Sverige, där han bland annat var på plats för att kika lite extra på Växjös Elias Pettersson, som Canucks valde som femte spelare i draften i somras.

Gradin sticker inte under stolen med att svensk hockey har fått ett lyft.
– I dag är det i alla fler som lyckas än färre. Låt oss säga att om det är tio som kommer in så är det sex som lyckas medan fyra kanske inte lyckas, säger han men är också noggrann med att påpeka att man inte kan slentrianmässigt kan avfärda spelare som misslyckade bara för att de hamnar i AHL eller återvänder till Europa.

HANDLAR OM ATT HAMNA I RÄTT KLUBB VID RÄTT TILLFÄLLE

– Man kan exempelvis bli draftad och sajnad av en klubb som är under utveckling, men som sedan är på väg att bli ett av de bättre lagen i ligan. Då kanske den klubben redan har tre eller fyra fulla femmor med bra spelare och du får inte plats.
– Jämför det med om du hamnar i ett lag som inte gått till slutspel fyra säsonger i rad. Då kan du hamna i deras tredjefemma och vara en av deras bästa där. Då har du en större ”tur” att du hamnar i rätt lag vid rätt tillfälle.

Är det tuffare för en svensk spelare att slå sig in i NHL än exempelvis en kanadensisk?
– Nej, i dag är det inte så eftersom hockeyn som spelas i Kanada nästan är likadan som hockeyn i Europa. Förr i tiden var det tuffare och hårdare spelare i Kanada och USA än vad det var i Europa. Var det så att managern ville ha hårdare och tuffare spelare så hade dom spelarna större chans att få spela än vad europeiska spelare hade.
– Det har definitivt förändrats idag, att du inte behöver vara tuff och stark i dag för att platsa i NHL även om du är europé.

Går det att jämföra den här generationens svenska spelare med den nordamerikanska då det gäller spelarutvecklingen?
– Ja, eftersom den kanadensiska och amerikanska hockeyn har gått åt det europeiska hållet. Även om det är skillnad på den svenska och den finska hockeyn så är det en relativt liten skillnad. För 25 år sedan var det mindre likt. Då var svenskarna mycket mer spelande än vad finnarna var. Sedan var ryssar och tjecker mer spelande än vad svenskar var, men i dag är det ganska lika med Nordamerika.
– När du i dag ser ett kanadensiskt juniorlag är det svårt att se vilka som är kanadensare och vilka som är européer.


Lias Andersson, William Lagesson, Erik Brännström och Victor Ejdsell är exempel på spelare som lånats ut till SHL av sina NHL-klubbar. Foto: Bildbyrån

”DET SPELAS ETT ‘ALL ROUND THE WORLD GAME'”

Är det att föredra som svensk att ta sig till NHL via en juniorliga i Nordamerika i stället för att gå via SHL och juniorspel i Sverige?
 I dag är det inte så viktigt eftersom hockeyn är så pass lika. Förr i tiden kanske det var bra för en del svenska spelare att åka över och spela juniorhockey så han blev van med det kanadensiska spelsättet som är i Nordamerika. För det var så man spelade i NHL.
– I dag spelar man inte i NHL på ett typiskt kanadensiskt vis. I dag spelar man ett ”all around the world game”. Det är mer likt Sverige än Kanada. Jag tycker att det är bättre att som junior vara i Sverige och spela med A-laget. Den erfarenhet du får av att spela med seniorer är mycket bättre än den du får av att spela juniorhockey i Kanada. 
– Låt oss säga att du kommer från Djurgården. Bästa spelarna i deras juniorlag har chans att spela i tredje- eller fjärdekedjan i A-laget. Då får du en viss rutin av att spela med äldre män. När du kommer ner till juniorlaget är du ganska mycket bättre eftersom du känner att du klarar av det här mycket bättre än du gjort förut eftersom du nu har två erfarenheter med dig. Det här får aldrig kanadensarna göra eftersom dom bara spelar med juniorer.

FÖRDEL FÖR SVENSKAR MED A-LAGSERFARENHET

Thomas Gradin har märkt den här skillnaden på Vancouver Canucks camper de senaste åren. Unga spelare med erfarenhet av att spela seniorhockey i Europa har en fördel gentemot sina nordamerikanska konkurrenter.
– Har man spelat i SHL så är man mer van till skillnad mot han som bara har spelat i juniorlaget och som då inte är van att spela med äldre spelare.
– Första dagen på campen syns inte det här, men det syns speciellt mycket när lagen börja spela sina första träningsmatcher. Du skapar en viss form av rutin när du spelar med äldre spelare, men i Kanada får du inte den chansen. När då nordamerikanarna kommer på första träningen så blir det ”wow, this was fast”, men så upplever inte svenskarna det.

Vad är ditt bästa råd till en 17-åring som vill till NHL?
– Stanna kvar på den nivå som du är och var hellre kvar i Sverige och spela med A-laget än att åka över till Nordamerika för att spela juniorhockey.
– Självklart blir det mer vana att spela kanadensisk juniorhockey med liten rink och allt det där, men erfarenheten av att få vara med i seniorhockey, oavsett om det är SHL eller Hockeyallsvenskan, är större än att spela juniorhockey.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL