Noah Welch firar SM-guldet med Växjö 2015. Nu är han tillbaka i klubben.
Växjö Lakers HC

Stjärnans känga till Malmö: ”Oprofessionellt”

ANNONS

Förra året var han en stor del till Malmös lyckade säsong. Men Noah Welch valde att inte stanna kvar i klubben – och det verkar inte ha varit på sportsliga grunder. Backstjärnan berättar att det hände saker som gjorde att han inte ens övervägde en förlängning.
– När jag lämnade blev det ganska oprofessionellt ur ett businessperspektiv, berättar han för hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Noah Welch gör sin sjunde säsong i svensk hockey. Amerikanen är tillbaka i Växjö Lakers, klubben han gjorde succé i och vann SM-guld med 2015. De senaste två säsongerna har han dock tillhört andra klubbar. 2015/16 var han en del av det Modo som åkte ur SHL, och förra säsongen spelade han med Malmö Redhawks. Welch var en nyckelspelare när skåningarna stod för en mycket lyckad säsong och gick ända till semifinal. I kvarten slog man ut just Växjö. Så varför stannade han inte kvar i Malmö?
– Det är en väldigt bra fråga… Allting var fantastiskt när jag var med laget, men när jag lämnade Sverige blev saker inte lika bra med klubben. Jag väljer att inte säga mer än så. Det var saker som de skulle göra som de inte gjorde. Det gjorde det svårt förlänga kontraktet.

Du kan inte berätta vad det var för saker som hände? 
– Nej. När jag var där var var de fantastiska. Det var ett jättebra ställe att spela på. Jag älskade tränaren, människorna och spelarna. Staden var otrolig och de fixade ett jättebra boende till oss. Patrik (Sylvegård), general managern, var bra. Men när jag lämnade blev det ganska oprofessionellt, sett ur ett businessperspektiv. För mig var dörren stängd. Växjö har alltid varit schysta mot mig så det var ett enkelt val att komma tillbaka hit.


Förra säsongen spelade Welch i Malmö, och slog ut Växjö i kvartsfinalen. Foto: Jonas Ljungdahl / Bildbyrån

”ENKELT VAL ATT KOMMA TILLBAKA”

I stället skrev backen alltså på ett ettårskontrakt med sin gamla klubb. Men Welch hade fler alternativ än Växjö. Även Luleå var intresserad av 35-åringens tjänster, och ska enligt uppgift ha erbjudit ett fetare kontrakt.
– Jag pratade med lagkapten Liam Reddox som är en god vän till mig innan jag skrev på. Det var några lag som var intresserade av mig, men han hade en bra poäng, han sa: ”om du går till det andra laget som är intresserade så kommer du bli ‘the guy’ i försvaret. Om du kommer hit är du en bit av pusslet”.
– Och ärligt talat så är det det enda jag vill vara, en del av pusslet. Jag tror att vi har ett lag som kan göra något speciellt det här året och jag vill bara ha en roll i det. Jag behöver inte vara ”the guy”. Jag vill bara göra min roll och oavsett vad coachen säger så gör jag det bara. Det var en bra poäng av Liam och det är sant. Det är en av anledningarna till att jag kom tillbaka. Och det är en väldigt bra organisation. De har behandlat mig och familjen fantastiskt under de tre åren vi har här. Det var ett ganska enkelt val att komma tillbaka.

Welch har dock hunnit bli 35 år, och det var inte självklart att hockeykarriären skulle fortsätta en säsong till.
– OS var den största anledningen för att skjuta upp pensioneringen. Och när jag bestämde mig för att fortsätta och nå OS så ville jag vinna. Jag tror att den bästa chansen att vinna SM-guld är med det här laget. Det var därför jag kom hit.


Noah Welch är tillbaka i Växjö. Foto: Suvad Mrkonjic / Bildbyrån

”PIGG, FRÄSCH OCH SUGEN”

Den sena värvningen av Noah Welch gör Växjö ännu bättre, och ger framför allt en imponerande bredd på backsidan. Huvudtränaren Sam Hallam berättar om beslutet att plocka in backen på artistkontrakt.
– Det öppnade upp sig lite när man började fundera på den här säsongen och jag tror OS lockar lite för honom och ha chansen att kvalificera sig för det laget. Det viktiga var att han var helt fräsch i kroppen. När vi fick klartecken för det då kände vi att vi gärna skulle ha tillbaka Noah.

Welch gjorde säsongens första match med Växjö den 3 november. På fem matcher har han stått för tre poäng (1+2).

Vad har han bidragit med? 
– Jättemycket. Jag tycker att han både i spelet med och utan puck har ett jättebra lugn. Han känns pigg, fräsch och sugen. Väldigt ödmjuk för att spela systemet och noggrannheten i det. Vi har matchat honom lite hårdare än vad vi hade tänkt från början, men det är för att han har sett så bra ut.

”DET HÄR ÄR EN SPECIELL GRUPP”

Noterbart är att Växjö är obesegrade sedan Welch anslöt till laget. Klubben toppar SHL med god marginal till tvåan Färjestad, och har vunnit åtta raka matcher. I fem av dem har  Welch varit med på isen.
– Det visste jag inte ens. Vi försöker bara att ta en match i taget och tränaren gör ett bra jobb för att förbereda oss för motståndet. Vi vet alltid vad som fungerar mot de laget som vi möter för dagen, och vad som inte fungerar. Det ger oss självförtroende och sedan är det upp till oss spelare. Vi har alltid en bra matchplan från början och det är viktigt, berättar backen.
– Det är matcher där vi inte har spelat vår bästa hockey, men jag tror ingen av oss känner att vi någon gång är ute ur matchen. Det är en jättebra känsla att ha. När vi exempelvis låg under med 1–4 mot Karlskrona var känslan att vi kunde vända (vinst 6-4). Det här är en speciell grupp.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL