Sök
Viktor Scherrieble
Nyheter

Den extremt otursförföljda målvakten: ”Kristallsjukan är det värsta jag har haft”

Han har haft körtelfeber, kristallsjukan, åkt på ett par hjärnskakningar och haft problem med både ljumskarna och höfterna. För hockeysverige.se berättar målvakten Viktor Scherrieble om sin fullständigt osannolika hockeyresa där han bland annat tog hjälp av Sanny Lindström.
– Den har varit tuff, riktigt tuff.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Viktor Scherrieble från Karlstad har nog haft den mest otursfyllda karriären av alla svenska målvakter. Givetvis finns det killar och tjejer som har och har haft det värre, men 22-åringen som nyligen varit på Try-out i Södertälje har verkligen varit otursförföljd under sin hockeyresa.

Hockeysverige.se reste till Scandic Hotell invid E4:an i Södertälje för att låta Scherrieble berätta om en av dom märkligaste resor man kan vara med om som idrottsman.
– Hur man uttalar mitt namn? ”Tjerrible”. Alla som jag träffar frågar om just det, säger Viktor Scherrieble med ett leende då vi slår oss ner i sofforna i hotellets entré bara timmen efter det att han fått beskedet att det inte blir någon fortsättning i SSK.
– Namnet är inte så jättevanligt och tyskt. Farfar är tysk, men han har varit bosatt i Sverige sedan han var 20 år. Han åkte hit för att jobba. Sedan träffande han min farmor som gick bort för några år sedan.

Har du själv någon koppling till Tyskland idag?
– Jag har släkt där, tremänningar, som jag håller lite kontakt med via internet. Annars är det inte så mycket förutom då jag spelade senaste två säsongerna i Österrike. Då var jag över till Tyskland några gången.
– Jag var aldrig till Stuttgart där min släkt bor i, men jag var över på den tyska sidan ibland eftersom det var så pass nära.

Scherrieble inledde alltså sin hockeykarriär i Färjestad, men resan fram till idag har inte varit helt enkel för honom.
– Den har varit tuff, riktigt tuff. Det började bra i unga år i Färjestad och med TV-pucken. Jag kom med i landslaget… (Scherrieble tystnar lite och suckar lätt innan han fortsätter):
– Det var i U17 allt egentligen började med dom riktiga skadorna. Det var allt från hjärnskakningar till olika sjukdomar. Jag har haft körtelfeber två gånger, fem hjärnskakningar, jag har varit borta för ljumskproblem, foten, brutit fingret, höfterna har jag opererat och sedan har jag haft problem med baksida lår som varit långvarigt.

Inte nog med det, han drabbades också av kristallsjukan som satte sig på hans balans och gjorde riktigt dålig.
– Kristallsjukan är det värsta jag har haft. Först trodde läkarna att det var en vanlig hjärnskakning, men en vecka senare föll jag bara ihop. Jag kunde inte stå på benen.

Du fick ett skott i tinningen, är det därifrån du fick kristallsjukan?
– Dom sa det. Från början hade jag huvudvärk och var sängliggande i stort sett hela tiden. En dag svartnade det bara. Jag fick jätteont i huvudet och föll ihop där hemma. Jag vart inlagd på sjukhus, men jag kommer inte ihåg någonting alls från den dagen.
– När jag vaknade upp tänkte jag gå på toaletten. När jag skulle ställa mig upp och gå så föll jag ihop igen. All balans var borta. Från början visste inte läkarna vad det var så dom gjorde mängder med tester och blodprover på mig.

Vilka tankar gick igenom ditt huvud då?
– Först tänkte jag väl om det var något fel med hjärna. Min farbror gick bort i hjärntumör så vi var lite oroliga att det skulle vara något sådant, men så var det inte.
– Fast egentligen tänkte jag inte så mycket utan ville egentligen bara veta vad det var. Hockeyn fick komma i andra hand då och jag fick verkligen en tankeställare, att det finns ett liv utanför det jag älskar.

Hade du körtelfeber två gånger?
– Läkarna trodde inte att man kunde ha det. Först fick jag en lite större på högersida och sedan en lite mildare på vänster sida. När jag fick den andra var jag bara borta tre veckor, så den var inte så allvarlig som den första.

Hur ser du tillbaka på den här tiden?
– Jag har blivit extremt mycket starkare mentalt och fått en annan syn på allting runtomkring, alltså på själva livet. Man får lov att tänka ett steg längre då man kommer till sådana här skador. Är det värt att riskera framtiden eller skulle jag ta ett steg tillbaka? Jag har trots allt bara en kropp och ett huvud.

Viktor Scherrieble har trots alla skador, sjukdomar och hjärnskakningar inte haft några tankar på att sluta spela.
– Så länge jag tagit mig tillbaka från rehaben så har det funkat. Jag känner inte av huvudet nu, men vissa saker har jag kanske fått som men. Det kan vara jobbigt för mig att vara på exempelvis stora konserter. När det blir extremt mycket folk på en liten yta så är det ingenting som passar mig just nu. Det är den biten som hämmar mig mest. Annars är allt fullt normalt.

Då var du borta nästan en hel säsong och du spelade inte heller förra säsongen efter att opererat höfterna, hur har det här påverkat dig som målvakt?
– Jag har alltid fått en väldigt bra hjälp hemifrån då jag fått skadorna. Familjen har alltid stöttat mig och har låtit mig själv bestämma om jag vill fortsätta eller ta ett steg tillbaka. Det tror jag har stärkt mig extremt mycket och hela tiden har jag velat komma tillbaka till hockeyn. Dessutom har Färjestad stöttat mig väldigt bra i allt det här.
– Erik (Granqvist, Scherriebles målvaktstränare) har också hela tiden stöttat mig. Dessutom har Mattias Häll, en läkare i Färjestad, hjälpt mig jättemycket just med det här att ta mig tillbaka efter hjärnskakningarna.
– Jag hade även kontakt med Sanny Lindström på telefon. Det var då precis då han hade lagt av på grund av sina huvudproblem. Han gav också mig goda råd.

Hur löd Sannys råd?
– Att jag ska tänka en extra gång innan jag gör något eftersom man bara har ett huvud.
– När jag sedan hade bestämt mig för att fortsätta var det bara att köra. Jag får inte bli rädd i situationerna så jag håller tillbaka eller vrider bort huvudet. Skulle jag känna mig rädd så skulle jag lägga av direkt.

Behövde Erik Granqvist anpassa ditt målvaktsspel utefter din hjärnskakningsproblematik?
– Förut var jag väldigt aggressiv mot puck och tryckte fram överkroppen och huvudet. När spelarna då kom nära så hade jag inte en chans att reagera och då fick jag också många smällar mot huvudet.
– Nu ändrade vi lite så jag spelade lite mer upprätt istället och mer aktivt med handskarna. Det har fungerat bra.

Hur mår du idag?
– Jag mår jättebra, säger den tidigare Färjestadsmålvakten med ett stort leende och fortsätter:
– Både huvud och kropp känns verkligen superbra. Efter höfterna har jag dessutom blivit mycket flexiblare och mer rörlig.

Det var förra säsongen, då han tillhörde Bergenzerwald som Viktor Scherrieble opererade båda höfterna och på grund av det stod över spel hela den säsongen.
– Det var beläggningar på höftkulorna. Man gick in och skrapade och sedan var det bara att börja om och bygga upp allt igen. Det är sex månaders rehab på en sådan skada så det tar tid att komma tillbaka. Då kände jag att det inte var värt att stressa på någonting för att få kanske en månad på is. Jag tog hellre lite längre rehab-tid och sedan försöka komma tillbaka till den här säsongen.

Scherrieble blev trots allt mästare i Österrike under sin första säsong i Bergenzerwald.
– Det var en häftig upplevelse samtidigt som det spelas en helt annan hockey där nere. Inte så mycket defensivt tänk. Utanför hockeyn var det otroligt bra. Jag bodde nästan i alptopparna, spelade i byn, bra väder, härlig läktarkultur och man är så nära fansen på något sätt eftersom man ibland till och med äter gemensam middag med dom.
– Att sedan få vinna ett mästerskap var stort såklart. Jag var i min bubbla då det var slutspel och ska jag vara helt ärlig så minns jag inte så mycket av matcherna (skratt). Vi fick ihop laget extremt bra i slutet så det gick vägen. Det var mäktig att vinna.

Nu missade du hela förra säsongen, har det varit svårt för dig att få kontrakt den här säsongen?
– Ja, så har det varit. Det är några som ville att jag skulle komma på try-out. Innan jag kom till Södertälje var jag i Huddinge. Huddinge var också proffsigt, men det funkade inte vid sidan av så jag valde att åka hem och vänta på något annat.
– Då fick jag den här möjligheten med Södertälje och jag kände att, absolut jag kör. Det har känts bra och jag har haft det jättebra här. Jag pratade med Mats (Pernhem) och han var nöjd med det jag presterade men man kunde inte ge mig den istid jag behövde. Han önskade mig lycka till i fortsättning och hoppades att jag snart skulle hitta ett lag att spela för den här säsongen.

Hur går då tankarna framåt?
– Nu gäller det att hitta något lag att spela för eftersom det är speltid jag behöver. Närmast blir det att köra på med mycket fys själv hemma i Karlstad och sedan kommer jag köra på is med Grums. Det är jättesnällt av dom att låta mig vara med där och köra.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten