Maria Lindberg.
SDHL 1

Här är nästa spännande talang från hockeyfabriken i Jonstorp

ANNONS

Lilla Jonstorp i Skåne har blivit en riktig hockeyfabrik – både på herr- och damsidan. Nu har ytterligare en talang från orten börjat göra väsen av sig i hockeysverige. Det är den blott 14-åriga forwarden Maria Lindberg.

UPPLANDS-VÄSBY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Jonstorp fortsätter att fostra skickliga spelare på både herr- och damsidan. Vi har på senare år sett spelare som Fabian Brunnström, Hampus Lindholm, bröderna Anton och Jacob Cederholm, Daniel Zaar, med flera, etablera sig på hög nivå. Nyligen fick ni här på hockeysverige.se träffa två tjejer med ljusa framtidsutsikter, Sofie Lundin och Elin Olovsson, som båda gått via Jonstorp till SDHL.

När hockeysverige.se reste ut till U18-landslagets camp i Upplands-Väsby fick vi chansen att träffa ytterligare en Jonstorps-tjej som vi antagligen kommer att se i SDHL inom kort. Hon är bara 14 år, debuterade i seniorsammanhang för Malmö redan förra säsongen och heter Maria Lindberg.
– Jag är inte från Jonstorp från början utan vi flyttade dit från Stockholm då jag var sex år. Vi bodde ute på Värmdö innan vi flyttade dit ner. Jag gick på skridskoskola ute på Värmdö, men jag har också en brorsa som är 00:a. Pappa tränade hans lag så då fick jag vara med på deras träningar ibland, berättar Maria Lindberg för hockeysverige.se.

Hennes bror, Christian Lindberg, är inte en så tokig hockeyspelare heller.
– Han spelar i Oskarshamns J20 och J18 elit. Sedan har han fått gått upp och spelat några matcher med A-laget i Hockeyallsvenskan.


Sofie Lundin. Foto: Ronnie Rönnkvist

DJURGÅRDENS FORWARD – DEN STORA FÖREBILDEN

Om hennes bror har varit en bra förebild för Maria Lindberg så finns det ytterligare en på damsidan.
– Jag har alltid haft Sofie Lundin som förebild. Sofie är väldigt duktig och hon och min brorsa har spelat tillsammans i Jonstorp innan eftersom dom är i samma ålder. Det har alltid varit så att jag har kollat på deras matcher och kollat vad hon gör bra, men jag har även lärt mig saker av henne. Hon är väldigt pucksäker och det är något som jag försöker ta efter.
– Elin (Olovsson) kom till Jonstorp lite senare och spelade inte där så jättelänge, men vi lärde känna varandra direkt.

Du spelar fortfarande en del med killarna i Jonstorp, vad har det betytt för dig som hockeyspelare?
– Jättemycket. Det är tuffare att spela med killarna och går oftast fortare. Jag tror att det är en jättemycket större chans att bli bättre om man även tränar med killar och inte bara med tjejer.

Är det svårt att ställa om den fysiska biten då det blir spel med tjejer?
– Ja, så är det (skratt). Jag vill ju gärna trycka dit dom, men man få passa sig lite.

Har du delat ut någon extrasmäll här på campen?
– Nej, jag har faktiskt varit rätt bra på att inte trycka dit någon – än så länge i alla fall, skrattar Maria Lindberg som skulle föredra om det blev tillåtet med mer tacklingar inom damhockeyn.
– Nu är det tillåtet med tacklingar i färdriktningen, men jag skulle vilja att vi får tacklas mer. Jag tycker att tacklingar är en del av sporten.

SPELADE I DIVISION 1 – SOM 13-ÅRING

Redan som 13-åring fick alltså Maria Lindberg chansen att spela med Malmös damer i division 1. Förra säsongen blev det elva matcher och så här långt den här säsongen har hon spelat tre damlagsmatcher.
– Man kan ta för sig mer inom damhockeyn, men det är nog roligare att spela med killar eftersom vi faktiskt får tacklas där samtidigt som det går fortare.

Hur upplevde du att som 13-åring gå in och spela med seniorerna i Malmös damlag?
– Nu är ju många av dom större eftersom dom är äldre. Klart att första träningen med damlaget så var det lite nervöst, men jag kände nästan alla redan. Dessutom känner jag tränaren, Jonas Kellander, sedan tidigare. Hans dotter (Johanna Kellander) och jag är bra kompisar också.

Upplever du själv att du utvecklats mycket den här säsongen?
– Ja, det tycker jag. Jämfört med förra säsongen så orkar jag med nu. Sedan har jag blivit bättre på alla positioner. När jag spelar med killarna får jag oftast spela back när vi spelar DM. Vi har A1 och A2 och när vi spelar A2 är jag ibland back och ibland forward. Så är det även i Malmö, men ibland spelar jag även center där.
– Jag tycker ändå att jag har blivit bättre på att ställa om. Spelar jag exempelvis back en match så har jag inga problem med att vara forward matchen efter, men jag föredrar ändå att vara forward och det är också därför som jag är här.


Foto: Ronnie Rönnkvist

TRÄNAR HÅRT TILLSAMMANS MED STOREBROR

Du lägger ner mycket tid på hockeyn, vad är det som lockar att hela tiden fortsätta?
– Det är otroligt kul samtidigt som jag tycker att det är kul att träna. Jag tränar oftast hemma också förutom den träning jag får med laget. Vi har en skottramp och ett ute-gym, men vi har även ett gym inne också, skrattar Lindberg och fortsätter:
– Sedan är brorsan väldigt träningsvillig och jag ser upp till honom. Innan han flyttade så var vi på skottrampen varje dag och tränade direktskott och ibland tränade vi mycket på att stå framför mål och styr puckarna när några skjuter. Vi har kontakt varje dag under säsongen också eftersom det finns snapchat och sådant.

Håller du på med andra sporter vid sidan av hockeyn?
– Nej, inte nu längre. Jag spelade fotboll innan men jag slutade för några år sedan eftersom jag fick problem med knäna och hälsenorna.

En annan stark damhockeyprofil med bakgrund i Jonstorp är Peter Elander. I dag är han tränare för Ohio State Universitys damlag i USA och Maria Lindberg är inte helt främmande för att i framtiden åka över dit eller till något annat college för att spela hockey.
– Det är klart att jag har tänkt på det, men nu är det några år kvar till dess. Funderingarna har gått lite fram och tillbaka. Det lockar lite grann i alla fall.

Har du och Peter Elander pratat framtid?
– Han var med och höll i våra träningar ett tag i början av säsongen. Då snackade vi lite grann, men inte så mycket om det eftersom, som sagt var, är några år kvar dit.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL