André Petersson under Karjala 2017.
Nyheter

En blågul upplevelse i KHL: ”Det var bara att hoppa på svensktåget”

ANNONS

Nytt land och en helt annan kultur. Då kan det vara skönt att ha några svenska landsmän i samma lag. Fråga bara André Petersson. Under forwardens två första år i Ryssland var han ensam svensk i laget. Men nu har han bytt KHL-klubb, där just svenskfaktorn spelade en stor roll.
– Det är nästan som att spela i landslaget, säger han till hockeysverige.se. 

ÖREBRO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Den tidigare HV-spelaren André Petersson lämnade Sverige redan 2011. Men utlandsäventyret började inte i Ryssland utan i Nordamerika och i Ottawas organisation. Klubben som också draftade honom i fjärderundan 2008. Där fick han dessutom göra NHL-debut, men det blev bara en match för Petersson i världens bästa liga. Resterande tiden av de tre säsongerna tillbringade han i AHL. Så 2014 valde han att byta Nordamerika mot Ryssland och skrev på för HC Sotji. Där spelade forwarden under tre säsonger, innan han valde att göra ett nytt klubbyte.
– Jag går in på fjärde året här nu i Ryssland. I år har det varit väldigt kul i Omsk där vi startade säsongen med fem svenskar. Det är nästan som att spela i landslaget. Tröttnar man på att snacka med någon är det bara att gå till nästa svensk, säger han och skrattar.

Som ni hör har 27-åringen från Olofström i Blekinge hamnat i en riktig svenskkoloni. I den nya klubben Avangard Omsk kryllar det av svenskar.  Dennis Everberg, Johan SundströmErik Gustafsson och Jonas Ahnelöv fanns alla i truppen när säsongen startade. Dessvärre är Sundström skadad och i dagarna kom även beskedet att backen Gustafsson tvingas bort från klubben, på grund av för många utlandsproffs.
– Sundström pajade och fick göra en operation och så tog de in en sjunde import. Det var jättesnopet när vi fick beskedet. Det kom från ingenstans kändes det som, säger Petersson om NHL-meriterade nyförvärvet Teddy Purcell som gjorde att Gustafsson inte fick plats i laget.
– Vi var alla lika chockade. Men Ryssland är Ryssland, det kan hända vad som helst. Det är bara att köpa läget.

Så fyra svenskar kvar, varav en är på skadelistan. Men det är ändå stor skillnad mot vad Petersson är van vid från tidigare säsonger i Ryssland.
– Jag var i Sotji två år utan någon svensk, sedan kom (Oscar) Fantenberg sista året och det underlättade med bara en. Vi fick barn i maj och jag hade ett par lag i Ryssland som jag valde mellan. När det var fyra svenskar i Omsk redan så tänkte jag, ‘fan vilken chans att spela i Ryssland som är Ryssland’. Men när man kan spela med fyra svenskar så var det bara att hoppa på svensktåget där, haha.
– Det underlättar extremt mycket, både i hallen och utanför hallen när man kan snacka med folk. Speciellt för familjerna underlättar det. Vi har barn nästan allihop. Så vi hänger tillsammans, käkar middagar, luncher och åker ut på dagsturer. Desto fler svenskar desto bättre, framför allt i Ryssland.


André Petersson i HC Sotji. Foto: Jussi Eskola / Bildbyrån

”JAG FICK DRA DET TILL DOMSTOL”

Men det var framför allt andra faktorer som gjorde att Petersson valde att lämna sin tidigare klubb HC Sotji.
– Det var ju en väldigt märklig situation jag hamnade i där i somras. Jag fick dra det till domstol för att komma loss och bli free agent. Det löste sig till slut. Det handlade väl mest om att de hade strul att betala i tre säsonger i rad. Som mest var det väl 180 dagar i rad utan löning. Det var väl lite det på grund av det jag blev free agent.

Har du fått alla pengarna? 
– Ja, det mesta har jag fått, lite saknas. Men det drog ut på tiden så jag kom sent till Ryssland nu i år också. Jag var inte i nya klubben förrän 5 augusti så jag var en månad sen till campen. Det var inte långt ifrån att jag signade i Schweiz, ett par timmar ifrån bara, avslöjar han.

Vilka lag handlade det om?
– Det var lite olika lag som jag hade kontraktsförslag på bordet ifrån och jag var jättenära att signa. Men huvudmålet var att vara kvar i Ryssland och det löste sig till slut. På sista dagen kändes det som. En jättevändning.

Vad gjorde att du valde Ryssland före Schweiz? 
– Det var ganska mycket. Hockeykarriären är inte jättelång så när man är på topp måste man försöka ta hand om familjen. Sedan är det den bästa ligan på den här sidan Atlanten. Man vill ju spela på så hög nivå som möjligt. Det känns som en större chans att ta en OS-plats om man spelar i bästa ligan också.


André Petersson. Foto: Fredrik Karlsson / Bildbyrån

”DET KAN VARA TOMMA HOT”

OS var det ja, en turnering som närmar sig med stormsteg. I februari 2018 avgörs spelen i Sydkorea, utan NHL-spelare. Det ger många KHL-spelare en jättemöjlighet. Petersson blev också uttagen i Tre Kronors trupp till Karjala tidigare i november.
– Det hade varit riktigt kul att spela ett OS. Sedan så vet jag att man kollar mest på det som spelas här. Jag tror inte de bryr sig så mycket om vad som händer under säsongen. Utan det gäller att komma hit och visa framfötterna, säger han och har givetvis hört uppgifterna om att KHL eventuellt inte ska släppa sina spelare till OS.
– Jag läste lite om det där. Man vet inte, det kan vara tomma hot. Man får väl hoppas på att det är tomma hot. Något man slänger ur sig bara, men vi får se vad som händer.

”NU HAR MAN BLIVIT LITE HALVRYSS”

Men oavsett om det blir OS eller inte får han fortsätta att handskas med vidskepliga ryssar och en kultur som inte är helt lik den svenska. ”Ryssland är Ryssland, det kan hända vad som helst”, som han själv uttryckte sig tidigare.
– Nu har man börjat lära sig lite hur det fungerar. Första åren så var man lite chockad när det hände grejer, men man har börjat vänja sig in i deras kultur.

Vad var det som kunde hände?
– Det är väl mer attityden folk har. Det känns som att svenskarna är ett jäkligt skötsamt folk om man jämför. I Ryssland tar folk för sig lite mer och det ursäktas liksom inte så mycket, folk kör sitt race. Det var lite speciellt i början, nu har man blivit lite halvryss själv och man får ta för sig där också för att komma in i det.

Men vissa saker sticker ut mer än andra.
– De är vidskepliga, i alla fall många. Jag har sett spelare som på matchdagar står och tvättar sina strumpor i handfatet och som gör det varje match under hela säsongen. Det är sådana grejer man inte ser i Sverige direkt. Nu känns det som att vad som än händer så blir man inte förvånad längre.

”HANS TRUT GÅR STUP I ETT”

Hur länge blir du kvar i Ryssland tror du?
– Jag vet inte riktigt. Jag trivs bra i Omsk. Vi får självklart se vad som händer inför nästa säsong. Jag har bara ettårskontrakt just nu. Brukar känna att jag tar ett år i taget. Det brukar vara bäst för min egen mentalitet.

Summa summarum så verkar ”halvryssen” André Petersson trivas riktigt bra i Ryssland och Avangard Omsk. Och för att återknyta till början i intervjun. Vilken svensk lagkamrat är det egentligen han tröttnar snabbast på?
– Det är Ahnelöv givetvis. Hans trut går stup i ett. När man blir lite trött på honom får man stänga av och gå till nästa, få lite lugn och ro. Nej, han är en kanonkille och kanon att ha och göra med, så det är bara på skämt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL