Sök
André Petersson under Karjala 2017.
Nyheter

En blågul upplevelse i KHL: ”Det var bara att hoppa på svensktåget”

Nytt land och en helt annan kultur. Då kan det vara skönt att ha några svenska landsmän i samma lag. Fråga bara André Petersson. Under forwardens två första år i Ryssland var han ensam svensk i laget. Men nu har han bytt KHL-klubb, där just svenskfaktorn spelade en stor roll.
– Det är nästan som att spela i landslaget, säger han till hockeysverige.se. 

ÖREBRO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Den tidigare HV-spelaren André Petersson lämnade Sverige redan 2011. Men utlandsäventyret började inte i Ryssland utan i Nordamerika och i Ottawas organisation. Klubben som också draftade honom i fjärderundan 2008. Där fick han dessutom göra NHL-debut, men det blev bara en match för Petersson i världens bästa liga. Resterande tiden av de tre säsongerna tillbringade han i AHL. Så 2014 valde han att byta Nordamerika mot Ryssland och skrev på för HC Sotji. Där spelade forwarden under tre säsonger, innan han valde att göra ett nytt klubbyte.
– Jag går in på fjärde året här nu i Ryssland. I år har det varit väldigt kul i Omsk där vi startade säsongen med fem svenskar. Det är nästan som att spela i landslaget. Tröttnar man på att snacka med någon är det bara att gå till nästa svensk, säger han och skrattar.

Som ni hör har 27-åringen från Olofström i Blekinge hamnat i en riktig svenskkoloni. I den nya klubben Avangard Omsk kryllar det av svenskar.  Dennis Everberg, Johan SundströmErik Gustafsson och Jonas Ahnelöv fanns alla i truppen när säsongen startade. Dessvärre är Sundström skadad och i dagarna kom även beskedet att backen Gustafsson tvingas bort från klubben, på grund av för många utlandsproffs.
– Sundström pajade och fick göra en operation och så tog de in en sjunde import. Det var jättesnopet när vi fick beskedet. Det kom från ingenstans kändes det som, säger Petersson om NHL-meriterade nyförvärvet Teddy Purcell som gjorde att Gustafsson inte fick plats i laget.
– Vi var alla lika chockade. Men Ryssland är Ryssland, det kan hända vad som helst. Det är bara att köpa läget.

Så fyra svenskar kvar, varav en är på skadelistan. Men det är ändå stor skillnad mot vad Petersson är van vid från tidigare säsonger i Ryssland.
– Jag var i Sotji två år utan någon svensk, sedan kom (Oscar) Fantenberg sista året och det underlättade med bara en. Vi fick barn i maj och jag hade ett par lag i Ryssland som jag valde mellan. När det var fyra svenskar i Omsk redan så tänkte jag, ‘fan vilken chans att spela i Ryssland som är Ryssland’. Men när man kan spela med fyra svenskar så var det bara att hoppa på svensktåget där, haha.
– Det underlättar extremt mycket, både i hallen och utanför hallen när man kan snacka med folk. Speciellt för familjerna underlättar det. Vi har barn nästan allihop. Så vi hänger tillsammans, käkar middagar, luncher och åker ut på dagsturer. Desto fler svenskar desto bättre, framför allt i Ryssland.


André Petersson i HC Sotji. Foto: Jussi Eskola / Bildbyrån

”JAG FICK DRA DET TILL DOMSTOL”

Men det var framför allt andra faktorer som gjorde att Petersson valde att lämna sin tidigare klubb HC Sotji.
– Det var ju en väldigt märklig situation jag hamnade i där i somras. Jag fick dra det till domstol för att komma loss och bli free agent. Det löste sig till slut. Det handlade väl mest om att de hade strul att betala i tre säsonger i rad. Som mest var det väl 180 dagar i rad utan löning. Det var väl lite det på grund av det jag blev free agent.

Har du fått alla pengarna? 
– Ja, det mesta har jag fått, lite saknas. Men det drog ut på tiden så jag kom sent till Ryssland nu i år också. Jag var inte i nya klubben förrän 5 augusti så jag var en månad sen till campen. Det var inte långt ifrån att jag signade i Schweiz, ett par timmar ifrån bara, avslöjar han.

Vilka lag handlade det om?
– Det var lite olika lag som jag hade kontraktsförslag på bordet ifrån och jag var jättenära att signa. Men huvudmålet var att vara kvar i Ryssland och det löste sig till slut. På sista dagen kändes det som. En jättevändning.

Vad gjorde att du valde Ryssland före Schweiz? 
– Det var ganska mycket. Hockeykarriären är inte jättelång så när man är på topp måste man försöka ta hand om familjen. Sedan är det den bästa ligan på den här sidan Atlanten. Man vill ju spela på så hög nivå som möjligt. Det känns som en större chans att ta en OS-plats om man spelar i bästa ligan också.


André Petersson. Foto: Fredrik Karlsson / Bildbyrån

”DET KAN VARA TOMMA HOT”

OS var det ja, en turnering som närmar sig med stormsteg. I februari 2018 avgörs spelen i Sydkorea, utan NHL-spelare. Det ger många KHL-spelare en jättemöjlighet. Petersson blev också uttagen i Tre Kronors trupp till Karjala tidigare i november.
– Det hade varit riktigt kul att spela ett OS. Sedan så vet jag att man kollar mest på det som spelas här. Jag tror inte de bryr sig så mycket om vad som händer under säsongen. Utan det gäller att komma hit och visa framfötterna, säger han och har givetvis hört uppgifterna om att KHL eventuellt inte ska släppa sina spelare till OS.
– Jag läste lite om det där. Man vet inte, det kan vara tomma hot. Man får väl hoppas på att det är tomma hot. Något man slänger ur sig bara, men vi får se vad som händer.

”NU HAR MAN BLIVIT LITE HALVRYSS”

Men oavsett om det blir OS eller inte får han fortsätta att handskas med vidskepliga ryssar och en kultur som inte är helt lik den svenska. ”Ryssland är Ryssland, det kan hända vad som helst”, som han själv uttryckte sig tidigare.
– Nu har man börjat lära sig lite hur det fungerar. Första åren så var man lite chockad när det hände grejer, men man har börjat vänja sig in i deras kultur.

Vad var det som kunde hände?
– Det är väl mer attityden folk har. Det känns som att svenskarna är ett jäkligt skötsamt folk om man jämför. I Ryssland tar folk för sig lite mer och det ursäktas liksom inte så mycket, folk kör sitt race. Det var lite speciellt i början, nu har man blivit lite halvryss själv och man får ta för sig där också för att komma in i det.

Men vissa saker sticker ut mer än andra.
– De är vidskepliga, i alla fall många. Jag har sett spelare som på matchdagar står och tvättar sina strumpor i handfatet och som gör det varje match under hela säsongen. Det är sådana grejer man inte ser i Sverige direkt. Nu känns det som att vad som än händer så blir man inte förvånad längre.

”HANS TRUT GÅR STUP I ETT”

Hur länge blir du kvar i Ryssland tror du?
– Jag vet inte riktigt. Jag trivs bra i Omsk. Vi får självklart se vad som händer inför nästa säsong. Jag har bara ettårskontrakt just nu. Brukar känna att jag tar ett år i taget. Det brukar vara bäst för min egen mentalitet.

Summa summarum så verkar ”halvryssen” André Petersson trivas riktigt bra i Ryssland och Avangard Omsk. Och för att återknyta till början i intervjun. Vilken svensk lagkamrat är det egentligen han tröttnar snabbast på?
– Det är Ahnelöv givetvis. Hans trut går stup i ett. När man blir lite trött på honom får man stänga av och gå till nästa, få lite lugn och ro. Nej, han är en kanonkille och kanon att ha och göra med, så det är bara på skämt.

Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Brynäs IF
1 2.15
X 4.25
2 3.05
Tisdag 19:00
HV 71 - Färjestads BK
1 2.30
X 4.20
2 2.80
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten