Sök
Linus Högberg.
Växjö Lakers HC

Ville ta ett steg i sin personliga utveckling – lämnade Stockholm för Växjö: ”Känns som jag gjorde ett väldigt bra val”

Han växte upp i samma område som den gamle stormålvakten Tommy Söderström och 2016 draftades han av samma klubb, Philadelphia Flyers. Nu har Linus Högberg slagit sig in i SHL – men  vill skynda långsamt och spela kvar i Sverige några säsonger.
— Sedan får vi se om jag är mogen för att flytta över eller inte, berättar han för hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)
En av Växjös mest lovande backar kommer från Älta i södra Stockholm. Ni vet samma plats som lade grunden till Tommy Söderströms framgångar i både Sverige och NHL. Den som nu har slagit sig fram från Älta, och faktiskt siktar på att ta en plats i Philadelphia framöver precis som Söderström, är 19-åriga juniorlandslagsbacken Linus Högberg.
— Jag började på allmänhetens ute i Älta då jag var fyra, fem år. Farsan har alltid gillat hockey. Han spelade lite då han var yngre, men han har aldrig spelat på någon hög nivå. Allt började med att han tog ut oss (Linus har en tvillingbror, Pontus) på sjön för att åka skridskor när vi var små, berättar Linus Högberg då vi slår oss ner i varsin stol på ett hotell i södra Stockholm för en intervju till hockeysverige.se.
— Tommy Söderström var kanske inte just min idol då jag växte upp. Det var mer några veteraner som pappa spelade med. Då visste jag inte så mycket om Söderström och dom här. Min idol var istället en målvakt som hette Birger. Jag tyckte att han var cool så jag ville själv bli målvakt då jag var liten.

Nu blev Linus Högberg back och har på äldre dagar en helt annan förebild på isen.
— När jag blev lite äldre så var det (Nicklas) Lidström. Han var ju en av dom bästa i världen.

BYTTE TILL HUDDINGE

Kan du se likheter mellan honom och dig i ert sätt att spela?
— Lite grann, men jag kanske inte ska jämföra mig med Lidström (skratt), men någon del i spelet kanske är liknande.

I yngre tonåren bytte Högberg lag från Älta till plantskolan Huddinge. Det var också där han säsongen 2013/14 fick chansen i ett av juniorlandslagen för första gången.
— Jag trivdes verkligen där. Jag kom dit i U13 och blev kvar fram till U16. Det var en trygg miljö att utvecklas i.

Varför åker du till Växjö sedan och inte till exempelvis Djurgården?
— Jag kände att jag ville ta ett steg i min personliga utveckling. Ta hand om mig själv, tvätta, laga mat och mogna till lite. Djurgården fanns med lite grann, men jag kände att jag ville flytta hemifrån.
— Att det blev just Växjö berodde på att jag hade en polare som skulle dit, Alexander Andersson. Dessutom kände jag en till familj där nere. Det kändes som att Växjö hade något bra på gång och nu, om jag kollar tillbaka, så känns det som jag gjorde ett väldigt bra val.

DEBUTERADE FÖRRA SÄSONGEN

Första tiden i Växjö blev lite tuffare än vad han själv hade trott.
— Det var inte jättelätt utan det var lite omställning med allting egentligen. Sedan var det gymnasiet och plugga. Det var tufft och den tuffaste biten var nog just pluggandet. Jag är inte så jättevass i skolan, säger Högberg med ett nästan generat leende.

Säsongen 2015/16, alltså under sin andra säsong i Växjö, gav coachen Sam Hallam honom chansen att testa på SHL-spel för första gången.
— Det var mot Färjestad borta. Tyvärr förlorade vi den matchen och jag var inne på ett mål bakåt. Just det var inget jättekul minne, men det var ändå kul att få spela.
— Det var jättecoolt och nu spelar jag inför 4-5000 på läktaren varje match, det är magiskt. Det är nästan lite overkligt när jag tänker på då jag var 13-14 år och kollade upp på dom här SHL-spelarna. Nu är jag själv en dom.

Senaste tiden har Linus Högberg spelat tillsammans med landslagsbacken Eric Martinsson, något som har betytt mycket för 19-åringens utveckling.
— I början varvade jag runt lite, men nu har jag spelat med honom senaste matcherna. Eric är en jätteskicklig spelare och bra på alla sätt och vis. Han ger lite små tips på vad jag kan göra bättre och så vidare, vilket alltid är nyttigt.
— Jag är väl en tvåvägsback och när jag spelar med Eric så ska jag vara lite mer hemåt så får han sköta det där framme.

IMPONERAS AV SUPERTALANGEN

Växjö har Viktor Fasth, Daniel Rahimi, Robert Rosén och så vidare, vad betyder dom här killarna för dig som ung och relativt ny spelare i SHL?
— Danne är som en pappa i laget. Han tar hand om alla samtidigt som han är snäll och ödmjuk. Det är skönt att ha sådana spelare i laget.
— Jag skulle säga att dom här killarna är lika viktiga på som vid sidan av isen. Dom står för ett bra ledarskap och det är verkligen bra killar att ha i ett lag.

En spelare som har gjort stor succé i Växjö den här säsongen är Elias Pettersson. När han kommer på tal spricker Linus Högberg upp i ett stort leende.
— Det är en sjukt bra kille. Jäklar vilket spelsinne och bra händer han har. 16 pinnar på 14 matcher säger egentligen allting.

Vad är hans storhet som spelare?
— Jag skulle säga just spelsinnet. Han läser av alla situationer, vet vad han ska göra av pucken då han får den. Han har talang som är få förunnat.

DRAFTAD AV PHILADELPHIA

Sommaren 2016 draftades Linus Högberg av Philadelphia i femte rundan. Givetvis hoppas han att framöver få chansen att ta klivet in på Wells Fargo Center för att göra NHL-debut.
— Jag var över på campen i somras och det var jättekul att få komma dit och få ett hum om hur det är att vara NHL-spelare., hur dom jobbar där och hela den biten. Det var coolt.
— Det var oerhört professionellt. Alla bitar från mat och faciliteter till tränare och så vidare. Det var topp allting, berättar Högberg som har en del kontakt med en tidigare Flyers-stjärna.
— Jag har kontakt med deras scout här och Kjell Samuelsson. Kjell är som en backcoach kan man väl säga. Han kommer och tittar på matcher och så vidare. Han var nyligen i Sverige så då träffade jag honom.

Vad gav han för råd den här gången?
— Det var lite alt möjligt, vissa bitar som han tyckte att jag skulle jobba på.

Hur går dina tankar kring spel i Flyers framöver?
— Det är väl att jag först ska spela några till säsonger här i Sverige. Sedan får vi se om jag är mogen för att flytta över eller inte.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten