SHL

Supertalangen hoppas på utlåning: ”Skulle vara bra för min utveckling”

ANNONS

Brynäs har en bred backsida, vilket gjort det svårt för superlöftet Adam Boqvist att ta plats. Nu hoppas 17-åringen på att få fler matcher på seniornivå, kanske i HockeyAllsvenskan?
– Jag känner själv att jag skulle må bättre av att få några fler seniormatcher och få känna på spel på en lite högre nivå, säger han till hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)

Adam Boqvist ses idag som en av svensk hockeys mest lovande backar. Det har blivit två matcher i SHL med Brynäs för 17-åringen den här säsongen, men redan då han bara var 14 år gjorde han debut i seniorsammanhang då han fick chansen att spela i Division 2 för Hedemora.
– När jag var 14 år fick jag vara med mot Hallsberg hemma. Jag fick spela med en ganska rutinerad back, Jonas Suvanto (Karlskogas David Suvantos storebror), så det var roligt att få prova på det, säger Adam Boqvist till hockeysverige.se när vi ses för en intervju på ett hotell i Kungens Kurva söder om Stockholm.
– Klart att det var stort att spela med seniorer, men det var bara att kliva in och försöka spela mitt spel. Då var jag heller inte så klok i mitt spel utan ville bara ut och köra.

Blir du sedan värvad till Brynäs eller hur kom du att hamnade där?
– Brynäs hade kollat på mig under TV-pucken. Sedan hade min brorsa (Jesper Boqvist) åkt dit säsongen innan. Då frågade dom även mig om jag ville komma dit en säsong tidigare för att spela J18 där. Det kändes som en bra idé.

Var det ett lätt steg att ta?
– Det var enklare än vad jag hade trott i alla fall. Jag trodde att det skulle bli mer att laga mat och sådant, men det fixade morsan med matlådor och sådan. Sedan fick jag bra hjälp av Brynäs också.

Skickar mamma fortfarande med matlådor?
– Ja, det gör hon. Det blir bäst så eftersom jag inte hinner med att laga mat samtidigt som jag inte är så bra på det heller, skrattar Adam Boqvist som under hela tiden i Gävle bott nära sin bror Jesper.
– Alla som kommer utifrån bor på samma ställe nära ishallen så det var bara två dörrar bort så var jag i brorsans lägenhet.

Den 21:a september, då Roger Melin fortfarande styrde Brynäs, fick Adam Boqvist chansen att debutera i SHL i en så kallad finalrepris mot HV71.
– Jag tyckte nästan det var lättare att spela där eftersom alla ville ha pucken och vara delaktiga så alla visade sig. När killarna i laget såg att jag är en debutant med galler så försökte också alla i laget hjälpa till.
– Sedan var det lite större spelare och så vidare, men jag tyckte bara att det var kul även om jag var lite nervös innan.

Större delen av säsongen har annars Brynäsbacken tillbringat med J20-laget. Där har han svarat för fem mål och totalt elva poäng på 13 matcher.
– Det har gått helt okej. Jag gjorde det rätt bra på ”Hlinka” (Ivan Hlinka Memorial Cup U18-landslag). När jag kom hem därifrån så fick jag vara med i A-laget. Efter det fick jag en hjärnskakning som jag nu nyligen kommit tillbaka ifrån.

Har du några sviter av hjärnskakningen?
– Nej, jag känner inte av någonting.

Är du besviken över att ännu inte fått fler chanser i SHL?
– Klart att jag skulle velat vara med mer. Sedan finns det ingen anledning att stressa och är det så att Brynäs vill låna ut mig så skulle det vara lugnt. Jag är öppen för alla förslag.

Adam samtalar med Marc Zanetti, nu i HV71.

Har klubbledningen pratat utlåning med dig?
– Nej, det har dom inte gjort, men vi får se vad som händer, säger Boqvist som kan tänka sig att ta några matcher i Hockeyallsvenskan framöver.
– Jag känner själv att jag skulle må bättre av att få några fler seniormatcher och få känna på spel på en lite högre nivå. Det skulle vara bra för min utveckling tror jag.

Det är två svenska backar som antas gå högt i sommarens draft. Den ena är Frölundas Rasmus Dahlin och den andra är Adam Boqvist.
– Självklart är det så att jag ser och hör saker, men jag försöker inte lägga så mycket fokus på det. Vi får se hur det ser ut efter säsongen, om jag ligger kvar högt i rankingen eller inte.

Finns det här någonstans i bakhuvudet då du går in till match?
– Givetvis vet jag innan matcherna att det finns folk på läktaren så det gäller att göra bra ifrån sig.

Rasmus Dahlin.

Hur upplever du din kompis, Rasmus Dahlin, som kompis och hockeyspelare?
– Rasmus är en riktigt skön kille som sprider mycket positiv energi. Det finns bara bra saker att säga om honom. Nu har han mest spelat med dom äldre landslagen, men vi var på någon hockeyskola tillsammans då vi var små så det är därifrån jag känner honom.

Rasmus Dahlin är given i ett JVM-lag, hur ser du på dina chanser att koma med?
– Jag fick den här chansen nu så det gäller för mig att ta den. Det finns ingenting jag kan vänta på nu utan det är bara köra på och göra mitt bästa.

Vad skulle det betyda för dig att komma med?
– Det skulle såklart betyda mycket att få spela ett JVM med min brorsa. Det är någonting jag har drömt om så jag får se till att göra det riktigt bra så kanske jag får vara med om något riktigt kul.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL