Kjell Dahlin.
Timrå IK

Stanley Cup-mästare som rookie – Old School Hockey Kjell Dahlin

I dagens Old School Hockey ska ni få stifta bekantskap med en av våra tidiga Stanley Cup-mästare. Nämligen Kjell Dahlin. Tillsammans med grannen hemma på gatan i Timrå, Mats Näslund, vann han titeln med Montréal Canadiens redan 1986.

Kjell Dahlin har hunnit bli 54 år och har jobbat inom Färjestad BK under många år. Senaste säsongerna har han dock jobbat som scout åt Winnipeg Jets. Här berättar han för hockeysverige.se bland annat om att ett av hans största misstag i livet var när han valde att bryta kontraktet med Canadiens och flytta hem till Karlstad.

Men vi börjar resan i Timrå där han växte upp och den självklara kopplingen till hockeyn om man växte upp där.
– Jomen så är det. Sundsvall är en bruksort där det mesta handlar om fabriken och hockeyn så var man idrottsintresserad så blev hockeyn en naturlig del. Vi var flera killar på samma gata som lirade hockey och vi hade exakt tre kilometer till ishallen

Vad betydde din bror Anders Dahlin och att han spelade i Timrå när du började med hockey?
– Jag vet inte om just att Anders spelade hockey påverkade mitt val av idrott. Det var mera att alla på gatan hemma i Timrå spelade. Sedan kom jag och Anders från en hockeyfamilj så det föll sig naturligt att jag skulle bli hockeyspelare.

Foto: Arkiv

Ni är väl fler i familjen/släkten som spelat i Timrå IK eller Wifsta/Östrands IF?
– Anders var äldst av oss syskon och jag var yngst, men vi har även en mellanbror, Hasse, som spelade i Timrå upp till junioråldern innan han bytte klubb till Bergeforsens SK i gamla division två. Vår pappa Alfons Dahlin och vår farbror ”Charlie” spelade också i Wifsta.

Du var bara 16 år när du fick debutera i Timrås A-lag säsongen 1978/1979. I laget fanns din bror Anders, nu avlidne Håkan Pettersson, Matti Pauna, Henrik Sandström med flera. Vad kommer du i dag ihåg av själva debutmatchen?
– Vi mötte Järved eller Kramfors i gamla division 1 och jag började på bänken. Håkan Nygren var vår tränare då och mitt under matchen så sa han att ”Den där Dahlin han är så jävla dålig så vi sätter in en annan Dahlin i stället”, skrattar Kjell Dahlin och fortsätter:
– Han menade skämtsamt att brorsan inte var lyckad och det var på hans plats jag fick göra debuten.

Även Peter Andersson (senare NHL-back i bland annat Washington och Québec) debuterade samma säsong. Var Timrå ett bra val för er yngre spelare om man ville få chansen att visa upp sig?
– Jag och Peter växte upp vid rätt tid i Timrå kan man säga. Vi hade åkt ur elitserien och stjärnor som brorsan och Mats Näslund hade lämnat laget och flyttat till Brynäs.
– Visserligen värvade Timrå några nya spelare men i första hand var klubben tvingade att flytta upp juniorer i A-truppen. Det var vi unga killar tacksamma för givetvis.


Foto: Bildbyrån

UTSÅGS TILL SVERIGES BÄSTA JUNIOR

Det var tidigare landslagsmannen Håkan Nygren som tränade Timrå och lyfte upp Kjell Dahlin i A-laget.
– Det var med stora öron och ögon som man lyssnade och såg på honom när man kom upp som junior. Han kunde vara lite burdus i båset men på ett bra vis. Sedan var kanske inte Håkan den bästa taktikern.

Vem var annars den som var drivande i laget under din uppväxt?
– När jag debuterade var det i första hand Håkan Pettersson, Stefan Pettersson och Matti Pauna, men senare kom även Jari Kaski från Finland och tog stort ansvar.

Säsongen 80/81 så blev du utsedd till Sveriges bästa junior och fick väl en jordglob, antar jag. Vad kom den här utmärkelsen att betyda för dig?
– Ja, det fick jag, haha… Jag fick åka ner till Stockholm och ta emot den av Arne Grunander. Jag visste inte ens att jag var omnämnd i diskussionen när jag fick reda på att jag fått priset. Vi hade åkt ur elitserien med Timrå den säsongen, men vår tränare Olle Åhman hade släppt fram unga spelare som mig, Micke Johansson, Anders Vikberg och Staffan Erixon (pappa till Sebastian Erixon och Christopher Erixon). Vi alla hade gjort en bra säsong trots allt. När jag väl förstod att det var jag som skulle få priset så insåg jag nog hur stort det var.

FICK BESKEDET OM ATT HAN DRAFTATS – AV STOREBROR

Samma säsong blir Kjell Dahlin draftad av Montreal, men någon tripp över till själva draften var det aldrig tal om.
– Draften var ingen stor grej i Sverige vid den här tiden och vi unga killar hade inte så bra koll på NHL.
– Jag minns att jag kom hem efter en träning och Anders satt vid köksbordet och sa att ”det var Montreal som tog dig i draften”. Mer än så var det inte.
– Det var vid Junior-VM i Kanada 1982 som jag första gången fick en bekräftelse på att Montreal var intresserade. Samma sommar fick jag en lunta på 100 sidor från klubben om hur jag skulle sköta min sommarträning.

Och den följde du slaviskt?
– (Skratt) Nja, jag följde Timrås träningsprogram till hundra procent kan man nog säga.

Innan du reste över till NHL fick det bli spel i Färjestad under tre säsonger. hur gick värvningen ner till Karlstad till?
– Det var efter sista matchen och då det stod klart att vi skulle åka ur. Frank Neal, som då spelade i Färjestad, kom fram och sa att dom var intresserade av mig. Alla trodde att jag skulle spela i Brynäs då eftersom brorsan spelade där.
– Jag var ner hit till Karlstad och förhandlade med Olle Öst och efter det bestämde jag mig. Jag ville inte byta till en storstad utan ville spela i en småstad som hade en välskött förening, vilket Färjestad var. Sedan fanns Conny Evensson, som jag hade haft som tränare i juniorlandslaget, i staden. Även om han inte tränade Färjestad då så påverkade det mitt val liksom att Magnus Roupé flyttat till Färjestad. Vi var kompisar redan i juniorlandslaget.


Foto: Arkiv

SLOG IGENOM I ELITSERIEN MED SJÄTTEPLATS I POÄNGLIGAN

Kjell Dahlin kom snabbt bli en av Färjestads viktigaste kuggar. Säsongen 1984/85 svarade han för 21 mål och totalt 46 poäng på 35 matcher. Med den noteringen hamnade den då 21-åriga Färjestadsforwarden på en sjätteplats i hela elitseriens poängliga. Efter säsongen valde Montreal att plocka över honom till Kanada.

Som nybliven NHL-spelare, bara 22 år gammal, gör Dahlin 32 mål och totalt 71 poäng på 77 matcher och togs ut i NHL:s All Rookie team.
– Det var speciellt att bo i Montreal och en fantastisk upplevelse. Hela staden lever för hockeyn. När jag åkte över dit kände jag ingen press på mig utan skulle jag ta en plats i laget så var det bra.
– Redan efter min andra säsong i Färjestad så skrev jag på handlingarna för spel i Montreal. Jag cyklade ner till posten och lade dom på lådan. Därefter så cyklade jag upp till Olle Öst och berättade att jag skulle spela i Montreal kommande säsong. Efter att vi pratat om för- och nackdelar en lång stund cyklade jag tillbaka till posten. Jag kom dit kvart i sex och posten stängde sex. Jag fick lösa ut brevet och stoppa övergången så jag kunde spela för Färjestad ytterligare en säsong.

Minns du i vilken kedja du spelade under debutsäsongen i NHL?
– Det var fyra spelare inblandad i samma kedja. Det började med att jag, Bobby Smith och Ryan Walter spelade tillsammans. Sedan tog Mats Näslund över Bobbys plats och då fick Ryan gå in som center. Sedan tog man bort Ryan och då kom Bobby in som center och så vidare.

Mats Näslund till hockeysverige.se:
– En säsong spelade jag med Bobby Smith och Kjell Dahlin och det var en väldigt bra säsong. Kjell, som också växt upp i Timrå, gjorde framför allt en mycket fin rookiesäsong i NHL.


Mats Näslund och Kjell Dahlin. Foto: Bildbyrån

”DET REGNADE KONFETTI ÖVER OSS HELA RESAN”

Kjell, ni vann Stanley Cup med Montreal redan första säsongen, vilka känslor hade du efter den avgörande finalen?
– Vi vann Stanley Cup på bortaplan i Calgary. När vi kom hem till flygplatsen i Montreal var det bara att släppa väskorna och ta skydd, haha…
– Det firades i minst en vecka med bland annat en kortege genom hela huvudgatan i Montreal. Den började vid Stadshuset längst ner i stan och gick upp till Forum som ligger i övre delen av staden. Vi satt två och två i varje bil och det regnade konfetti över oss under hela resan. Det kändes som vi var presidenter som vunnit valet.
– Längst bak åkte en flakbil med lagkaptenen Bob Gainey, hans båda assisterande kaptener Larry Robinsson pch Mats Näslund. Mellan sig hade dom Stanley Cup-bucklan.

I laget fanns alltså din kompis från Timrå, Mats Näslund, hur viktig var han för den här segern?
– Han slog poängrekord för Montreal den säsongen och vann givetvis den interna poängligan. Mats utsågs också till hela provinsen Quebecs populäraste idrottsman, vilket kanske talar om hans betydelse för att Montreal kunde vinna Stanley Cup.

Hur väl kände ni varandra innan du flyttade över till Montreal?
– Vi bodde på samma gata hemma i Timrå så visst kände vi varandra väl. Han hjälpte mig mycket med att skaffa hus och liknade i Montreal. Vi bodde inte så långt ifrån varandra där så det blev ofta att vi samåkte till matcherna och träningarna.
– Jag tror det var skönt för våra fruar att vi bodde så nära varandra där borta och det var ofta som min fru hjälpte Eva och Mats med barnpassning, även om dom hade annan hjälp med barnpassning också.


Foto: Bildbyrån

ÅNGRAR ATT HAN LÄMNADE MONTREAL

Det blev bara tre säsonger i Montreal och poängmässigt två ganska svaga säsonger för Kjell Dahlin innan han flyttar hem till Färjestad. Säsongen 1986/87 gör han tolv mål och totalt 20 poäng på 41 matcher. Säsongen därpå 13 mål och totalt 25 poäng på 48 matcher.
– Jag hade 1+1 år kvar på kontraktet och det är två saker jag ångrat i mitt liv. Dels är det valet av gymnasiet i skolan och dels är det att jag åkte hem från NHL för tidigt, säger Dahlin som tystnar lite innan han fortsätter:
– Visserligen hade jag bara spelat 48 matcher den sista säsongen men det hade ändå gått ganska bra. Ska jag vara något kritisk till Montreal så var det till dialogen för oss spelare med tränarna. Visste jag varför jag spelade så lite så kanske allt hade blivit annorlunda. Men jag hade tre fantastiskt fina år i Montreal och dom är jag glad över att fått varit med om.

Var det aldrig aktuellt med någon annan klubb än Färjestad när du återvände hem?
– AIK hade Anders Hedberg som sportchef då och dom låg på, men min fru kom från Karlstad och det sociala med vänner och liknade spelade in i valet av klubb.
– Redan efter en säsong här hemma hade jag ett kontrakt låg klart med Vancouver Canucks men jag resonerade som så att hade jag en gång återvänt till Sverige så var det för att stanna. Så jag tackade nej.

Kjell Dahlin spelar i Färjestad fram till och med säsongen 1993/94, samma säsong klubben spelar i Hockeyallsvenskan efter ju. Det blir tre SM-silver, men aldrig något guld. Dahlin hann ändå med att ha några riktigt bra säsonger i klubben innan han mer eller mindre tvingades till att sluta efter att fått problem med ryggen.
– Jag minns mycket väl när problemen började. Vi mötte AIK hemma då jag fick en crosschecking i ryggen samtidigt som jag tacklades så jag vred till ryggen.
– Nu minns jag inte exakt när det här var, men jag körde på ett par säsonger ytterligare innan jag slutade då jag bara var 30 år och borde haft många säsonger kvar inom topphockeyn. Numera står killarna på toppen av sina karriärer i just den åldern.

ETABLERADE SIG ALDRIG I TRE KRONOR

Du var självskriven i juniorlandslagen under din tid som junior, men fick egentligen ingen riktig chans att etablera dig i Tre Kronor. Hur kom sig detta tror du?
– Mina tre bästa säsonger som hockeyspelare var i Kanada och eftersom vi gick långt i slutspelet varje år så blev jag inte aktuell.
– När jag sedan kom hem så tackade jag nej fyra, fem gånger till landslagsspel på grund av min ryggskada och efter det så var jag inte aktuell igen.

Slutligen, Kjell, hur skulle ditt All Star team med spelare du spelat med se ut?
– På backsidan är Larry Robinson given, och även om Peter Andersson var fantastiskt bra så väljer jag (Bo) ”Bulla” Berggren. Målvakt? Det står mellan (Peter) ”Pekka” Lindmark och Patrick Roy. Roy var inte ordinarie i Montreal innan januari det år vi vann Stanley Cup, men efter det var han fantastisk. Jag väljer nog ”Pekka” ändå.
– Forwards får bli Håkan Loob, han gjorde mål på allt. Jag minns i en match mot Modo när dom punktmarkerade honom, men ändå så gjorde han tre mål. Mats Näslund måste också vara med liksom Thomas Rundqvist.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 24 januari
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Oskarshamn SHL
onsdag 25 januari
01:00 Pittsburgh Penguins - Florida Panthers NHL
01:00 Detroit Red Wings - San Jose Sharks NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Los Angeles Kings NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Boston Bruins NHL
01:30 New Jersey Devils - Vegas Golden Knights NHL
02:00 St Louis Blues - Buffalo Sabres NHL
02:30 Nashville Predators - Winnipeg Jets NHL
03:00 Arizona Coyotes - Anaheim Ducks NHL
03:00 Colorado Avalanche - Washington Capitals NHL
04:00 Vancouver Canucks - Chicago Blackhawks NHL
19:00 Kristianstad - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 SDE - HV 71 SDHL
19:00 Modo - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Modo SDHL
torsdag 26 januari
01:00 Toronto Maple Leafs - New York Rangers NHL
01:00 Ottawa Senators - New York Islanders NHL
02:30 Dallas Stars - Carolina Hurricanes NHL
03:30 Edmonton Oilers - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Seattle Kraken - Vancouver Canucks NHL
18:00 Leksand - Modo SDHL
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Luleå - Rögle SHL
19:00 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 Örebro - Oskarshamn SHL
19:00 Malmö - Färjestad SHL
19:00 Linköping - Växjö SHL
19:00 Brynäs - Timrå SHL
fredag 27 januari
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
01:00 Washington Capitals - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Minnesota Wild - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Nashville Predators - New Jersey Devils NHL
02:00 Winnipeg Jets - Buffalo Sabres NHL
03:00 Colorado Avalanche - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - St Louis Blues NHL
03:00 Calgary Flames - Chicago Blackhawks NHL
18:00 Västerås - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:30 Mora - Modo Hockeyallsvenskan
lördag 28 januari
01:00 Carolina Hurricanes - San Jose Sharks NHL
01:00 Florida Panthers - Los Angeles Kings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators NHL
01:00 New York Islanders - Detroit Red Wings NHL
02:30 Dallas Stars - New Jersey Devils NHL
04:00 Seattle Kraken - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Columbus Blue Jackets NHL
15:15 Malmö - Brynäs SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
15:15 HV 71 - Luleå SHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 Södertälje - AIK Hockeyallsvenskan
18:00 Leksand - Örebro SHL
18:00 Oskarshamn - Växjö SHL
18:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:00 HV 71 - AIK SDHL
19:45 Davos - Zug National League
21:00 Colorado Avalanche - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
söndag 29 januari
01:00 Pittsburgh Penguins - San Jose Sharks NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Winnipeg Jets - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Minnesota Wild - Buffalo Sabres NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Seattle Kraken - Columbus Blue Jackets NHL
04:30 Anaheim Ducks - Arizona Coyotes NHL
14:40 Leksand - Luleå SDHL
15:00 Almtuna - Björklöven Hockeyallsvenskan
15:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
15:00 Kristianstad - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
15:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Östersund - Mora Hockeyallsvenskan
18:00 Modo - Västerås Hockeyallsvenskan
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
23:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
måndag 30 januari
19:00 Linköping - Djurgården SDHL
19:00 Brynäs - Luleå SDHL
tisdag 31 januari
02:00 Winnipeg Jets - St Louis Blues NHL
19:00 Rögle - Leksand SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Växjö - Örebro SHL
19:00 Brynäs - Skellefteå SHL
onsdag 01 februari
01:00 Montreal Canadiens - Ottawa Senators NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Washington Capitals NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Los Angeles Kings NHL
18:00 Luleå - Modo SDHL
19:00 Södertälje - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten