Sök
Elin Olovsson och Sofie Lundin.
SDHL

Så blev bästa vännerna rivaler i 08-hockeyn: ”Om vi förlorar får jag höra det”

De spelade tillsammans i skånska Jonstorp och blev bästa vänner. Men när Elin Olovsson och Sofie Lundin flyttade vidare till Stockholm för att satsa på varsin SDHL-karriär hamnade de på varsin sida om fiendelinjen – Elin i AIK och Sofie i Djurgården.
– Vi visste att rivaliteten fanns, men inte att den var så här. Jag trodde inte att det skulle vara så mycket hat eller vad man ska kalla det för, säger Elin Olovsson till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
I AIK och Djurgården spelar flera av framtidens stjärnor i SDHL. Två av dom kommer från Skåne och har den gemensamma nämnaren att båda flyttade till Stockholm via hockeybyn Jonstorp. Lägg därtill att dom är bästa vänner.

Men trots de täta banden mellan Elin Olovsson, 18, från Landskrona och Sofie Lundin, 17, från Helsingborg, valde den ena spel i AIK och den andra i Djurgården.

Hockeysverige.se stämde träff med talangerna för att höra deras berättelse om hur de hamnade i Stockholm, men först och främst hur deras vägar korsades från första början.
– Fösta gången vi träffades var i Tyringe då vi hade samling med Skånelaget inför Stålbucklan, säger Lundin och Olovsson i munnen på varandra då hockeysverige.se träffar de båda på ett kafé i Gamla Stan.
Lundin:
– Jag har en kompis som kände din lillebror. Deras familjer umgicks och jag visste då att hon som sitter där känner min kompis. Efter det så umgicks vi och Elin var med mig hem redan första gången vi träffades. Då var vi runt tolv år. 

Varför dras alla hockeytjejer till just Jonstorp?
– Även fast man är tjej så får man en chans att spela där. Inte då bara med dom som är yngre utan även med dom som är i ens egen ålder, säger Elin Olovsson och fortsätter:
– Jag kände några där och dessutom är vi båda bra kompisar och att få spela med några jag känner var extra kul.
Lundin:
– Jag har spelat i Jonstorp sedan jag var liten. Jag var nog bara sex år då och det är inte heller så långt (25 km) från Helsingborg till Jonstorp.


Sofie Lundin. Foto: Ronnie Rönnkvist

IDOLEN HAR BETYTT MYCKET

En som satt sitt avtryck i damhockeyn i bland annat Jonstorp är tidigare förbundskaptenen Peter Elander.
Lundin:
– Jag har aldrig haft honom som tränare, men min jag och min familj har kontakt med honom. Jag har kört några extra timmar i ishallen under sommarhalvåret.
Olovsson:
– Jag vet inte om jag känner Peter väl, men jag vet ju mycket väl vem han är och har varit på hans camper som varit bra. Camperna har varit jätteutvecklande. Där jag fått ta del av hans tips och varit med på hans träningar vilket gett mig mycket.

Maria Rooth är en annan person som har betytt mycket för damhockeyn i Sverige och inte minst i Skåne. Dessutom har hon varit en förebild för dom båda skånetjejerna.
Lundin:
– Alla tjejer som spelar vet vem hon är och dessutom är hon en bra förebild eftersom hon har varit så pass bra. Sedan har jag även varit på hennes camp i Halmstad. När vi hade teori fick jag se allt ur en annan vinkel, hur det är att vara damhockeyspelare och inte bara hur det är att vara kill-hockeyspelare, vilket jag tyckte var bra.
Olovsson:
– Precis som Sofie säger så är det bra att ha en sådan förebild. Sedan har jag aldrig varit på hennes hockeycamp eller tidigare vetat vem hon var eftersom jag har varit isolerad i killarnas hockeyvärld. Det är nu på senare tid jag har upptäckt vem hon är, sett henne i Mästarnas Mästare och allt det där. Jag tycker också att det är kul att hon har sin camp nere i Halmstad så hon får ner lite tjejer dit som kan få se andra delar av landet.

HAR PAPPA PÅ PLATS I STOCKHOLM OFTA

Hur kommer det sig att ni båda har valt Stockholm?
– Eftersom mamma är från Stockholm så har jag släkt här uppe blev det en extra trigger för att jag skulle flytta upp hit, ta steget, röra på mig och söka hockeygymnasium. Det kändes bra då jag var uppe och provträna och jag fick erbjudande direkt av AIK, att jag skulle få en plats på hockeygymnasiet. Eftersom det kändes bra blev det att jag körde på det, säger Elin Olovsson.
Sofie Lundin fyller i:
– Min pappa är här upp och jobbar tre gånger i veckan. Han har en lägenhet ute i Solna och det är en trygghet att ha honom här. Sedan gillar jag Djurgården mycket, hur dom satsar på damhockey och att man ger både tjejer och killar samma förutsättningar. Dessutom kör jag ”HG” (hockeygymnasiet) med killarna och det här har gjort att jag trivs väldigt bra i Djurgården.

Nu spelar en av er i AIK och en i Djurgården, har ni aldrig pratat om att få spela tillsammans igen?
Olovsson:
– (Skratt) Jo, det har vi väl…
Lundin:
– Det hade varit kul. Vi spelade i samma kedja i Jonstorp. Sedan har vi spelat ihop lite i landslaget också, just före JVM. Vi spelade även tillsammans i Stålbucklan.

Hur mycket hinner ni båda umgås här i Stockholm?
– Ingenting nästan, skrattar både Olovsson och Lundin.
Olovsson:
– Det är några kvällar efter vi haft match som vi har ätit middag ihop, men det har inte blivit mer än så.


Elin Olovsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

DERBYHETS: ”DET SMÄLLER LITE EXTRA”

Vad visste ni om rivaliteten mellan AIK och Djurgården innan ni flyttade upp?
– Vi visste att den fanns, men inte att den var så här. Jag trodde inte att det skulle vara så mycket hat eller vad man ska kalla det för, säger Olovsson.
– Man känner det extra mycket när vi spelar mot varandra. Det blir att man smäller på lite extra samtidigt som det blir lite mer efterslängar. Det ändå kul och att möta AIK är ändå dom roligaste matcherna. Sedan är det aldrig kul att förlora mot AIK. Nu vann vi senast (3–2 efter förlängning), men jag har ju andra kompisar i AIK också och är det så att vi förlorar så får jag höra det. Så det är bäst att vinna, säger Lundin med ett skratt.

Elin Olovsson flyttade upp till Stockholm och AIK inför säsongen 2015/16.
– Jag har utvecklats jättemycket. Speciellt genom HG som jag tycker är jättebra. Där få jag verkligen jobba med mina individuella ”skills”.
– Dessutom är det första gången jag får spela med damlag. Nu har jag fått komma in i det, lära mig hur det går till och fått känna på tempot.

Sofie Lundin spelade redan förra säsongen 16 matcher med Djurgården, men bodde då kvar i Helsingborg. Till den här säsongen har hon flyttat upp till Stockholm och har precis som Elin Olovsson utvecklats mycket.
– Även om jag inte varit här uppe så länge tycker jag ändå att jag har utvecklats och tagit lite mer plats på banan. Jag tycker det är en bra kombination att träna med både tjejerna och killarna eftersom det är så pass mycket högre tempo på killarnas träning. Du måste vara mycket snabbare i tanken då.
– I början av den här säsongen tog jag inte så mycket plats, men det känns som att jag tar mer plats nu. Sedan har jag skapat lägen, men jag har inte fått in puckarna, säger den 17-åriga forwarden som så här långt svarat för två mål och totalt fem poäng på 18 matcher.

”SKÖNT ATT VÅRA SKADADE SPELARE KOMMER TILLBAKA”

Hur har du jobbat för att just ta mer plats?
– Jag tror det handlar om självförtroende samtidigt som det alltid är svårt att komma in i SDHL och att ta en plats i laget. Nu har vi haft mycket skador i laget. Jag är center och det har gjort att vi gått mycket på bara två centrar så jag har fått mycket istid.
– Även om det har varit kul att spela mycket så är det skönt att många av våra skadade börjar komma tillbaka.

Nu har ni bott en tid i Stockholm, hur trivs ni här?
Lundin:
– Vi trivs bra. I början tänkte jag ”Hur ska jag klara av att ta mig runt med tunnelbanan”? Hemma var det en buss som går en gång i halvtimmen som jag fick hoppa på. Annars så cyklade jag. Men nu har jag kommit in i det mesta och det känns bra.

Vart hänger ni helst om det inte är hockey?
Olovsson:
– I lägenheten, haha…
Lundin:
– Ja, så är det. I dag bor jag med en i laget, Jessica Adolfsson, men jag flyttar i januari till en egen lägenhet, avslutar Sofie Lundin innan vi tar oss ut på i blåsten på Skeppsbron för att ta några bilder där man kan skymta Djurgården i bakgrunden och dessutom är det bara någon kilometer från Biblioteksgatan där AIK bildades. Gamla Stan och Skeppsbron känns med andra ord som neutral mark.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten