Rasmus Dahlin.
Nyheter

”Enda chansen att testa Rasmus Dahlin blir i den här turneringen”

ANNONS

Hockeysverige.ses Ronnie Rönnkvist har suttit sig ned med tre av av galjonsfigurerna ur landslagsledningen för att få en bild av dagens landslagsuttagning. Här förklarar Peter Popovic varför Rasmus Dahlin kom med i truppen, vilka andra backar som är på radarn medan Johan Garpenlöv avslöjar att det finns andra unga talanger man tittar på inför OS.
– Elias Pettersson är också en spelare som vi kommer följa hårt under hösten, säger Garpenlöv till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Som ni kunnat läsa tidigare på hockeysverige.se är det tre spelare som får chansen att debutera i Tre Kronor under Karjala Cup. Det handlar om dom båda målvakterna Magnus Hellberg och Linus Söderström samt centern Joakim Andersson, som kallades in extra till matchen mot Tjeckien i Örebro den 8 november.

Hockeysverige.se var på plats då truppen presenterades på Sjöfartshotellet på Söder i Stockholm. Efter presskonferensen bad vi Stefan Ladhe, Peter Popovic och Johan Garpenlöv berätta lite kort om den trupp dom tillsammans med förbundskaptenen Rikard Grönborg har tagit ut.


Stefan Ladhe. Foto: Ronnie Rönnkvist

Målvakter: Jhonas Enroth, Linus Söderström och Magnus Hellberg
Stefan Ladhe:
– Jhonas Enroth har en hög nivå och vi känner honom bra sedan tidigare. Han har alltid presterat i Tre Kronor då han varit med. Nu har han dessutom fått spela väldigt mycket då han kommit till KHL till skillnad mot senaste säsongerna i Nordamerika. Han släpper sällan många puckar förbi sig, i regel inte mer än en eller två puckar och med det ger han sitt lag chansen att vinna matcher.
– ”Mange” känner jag sedan ganska lång tid tillbaka, precis som med Jhonas. En rolig detalj är att jag hade honom och ”PW” (Fredrik Pettersson Wentzel) i samma hockeyklass i Uppsala, från årskurs sex till nio. Kul att båda fortfarande spelar på elitnivå. ”Mange” har en bra storlek och en bra spelidé. En spelidé för oss är att man löser liknade situationer på ett liknande sätt. Dessutom har han bra koll runt sig så han vet vad som kan dyka upp i egen zon.
– Linus, dom flesta vet att han gjorde ett jättebra slutspel förra säsongen som nykomling i ligan. Han är rätt orädd och presterar i det han kan och har fortsatt den här säsongen med att prestera bra. Dessutom är han intressant för oss på sikt också. Det känns bra att få ha med honom och träna så han får se hur det är i Tre Kronor samtidigt som vi får lära känna honom lite mer. Nästa gång han kommer med för att spela matcher så har vi redan bäddat lite för honom liknande det vi tänkte kring (Anders) Lindbäck förra säsongen och (Linus) Ullmark ett annat år då han var med.

Viktor Fasth är inte med, varför?
– Viktor är kanske den vi känner bäst av alla våra målvakter. Vi har två turneringar innan OS och han behöver inte vara med på allting.

Vilka fler målvakter var aktuella inför Karjala Cup?
– Vi har fler i KHL där Henrik Karlsson absolut är en av dom. Han har presterat stort i KHL under många säsonger och är också jätteintressant för oss. Det finns killar som vi håller koll på även på hemmaplan, men jag vill inte dra upp så jättemånga mer namn.


Peter Popovic. Foto: Ronnie Rönnkvist

ENDA CHANSEN ATT TESTA RASMUS DAHLIN

Backar: Simon Bertilsson, Staffan Kronwall, Mikael Wikstrand, Patrik Hersley, Johan Fransson, Rasmus Dahlin, Erik Gustafsson, Magnus Nygren, Jonas Ahnelöv.
Peter Popovic:
– Varför vi tog med Rasmus Dahlin är egentligen av flera olika orsaker. I vår nästa turnering, som är vår andra chans att testa folk, då kan vi inte ta med honom eftersom han då ska ha fokus på JVM. Enda chansen blir då den här turneringen. När jag har sett honom den här säsongen så tycker jag att han ser bättre ut för varje match som jag ser honom. Det gör att vi struntar i hans ålder. Är han så pass bra att han exempelvis har chansen att slå sig in i ett OS-lag så måste vi ge honom chansen.

Känns Rasmus Dahlin som en potentiell OS-back?
– Kanske. Det beror var det tar vägen och hur han ser ut. Jag tycker inte att vi kan räkna bort eller skriva av honom redan nu bara för att han är 17 år. Ungefär så går tankegångarna.

Det ser ganska offensivt ut i defensiven, hur skulle du beskriva karaktären i den här backbesättningen?
– Det finns mycket erfarenhet i den här gruppen. Tar du bort Rasmus som är 17 år så har du Staffan (Kronvall) som vunnit VM-guld, Erik Gustafsson har också VM-guld och Jonas Ahnelöv har åtminstone spelat två VM. Vi har valt nio backar vilket är mer än vi brukar. Jag tycker att vi lärde oss förra säsongen av framförallt CHL-killarna som ramlar in och redan har spelat en match. Dom spela tre matcher till på fyra dagar med oss och blir slitna. Då finns det även skaderisk. När vi nu tagit ut nio backar behöver kanske inte alla spela alla matcher.

Har ni fått några nej på backsidan?
– Nej, det är nog bara ”Engan” (Andreas Engqvist) på forwardssidan av dom som skulle vara med som tackat nej.
– Vi har en turnering till och bara för att man inte är med nu så är det absolut inte kört för OS. Men det finns backar som (Marcus) Högström i Djurgården, (Henrik) Tömmernäs och (Jonas) Junland i Schweiz, ”Nisse” Burström i KHL och så vidare. Det finns även ytterligare några unga här hemma som Lucas Carlsson i Brynäs och så vidare. Jag tror också att vi kommer byta några av backarna inför nästa turnering för att få se flera.


Johan Garpenlöv. Foto: Ronnie Rönnkvist

”VI KAN INTE TVINGA NÅGON ATT VARA MED I TRE KRONOR”

Forwards: Patrik Cehlin, Robert Nilsson, Joakim Lindström, Fredrik Pettersson, Pär Lindholm, Dennis Everberg, André Peterson, Dick Axelsson, John Norman, Oscar Möller, Anton Lander, Johan Ryno, Linus Omark.

Ni har valt att ta med många skyttar den här gången, har ni sett just den biten som ett problem tidigare?
Johan Garpenlöv:
– När du säger att vi valt bara för att dom är skyttar så har vi inte gjort det. Det är offensivt skickliga spelare som har förmågan att ta skott, men även att hitta en bra pass. I dagens hockey när det går så fort måste du ha killar med som vill ta skott.

Har ni saknat den biten i tidigare landslag?
– Nej, det är inte så att vi känt en saknad av det. Vi tittar mer på att vi vill ha duktiga spelare som kan skapa offensivt och bryta mönstret lite grann som exempelvis Robban Nilsson.

Både Robert Nilsson och Joakim Lindström gör comeback i Tre Kronor, vad hoppas ni att dom ska tillföra?
– Dels deras fulla potential på en internationell nivå. Kan vi ge dom förutsättningarna att komma upp på deras fulla förmåga så kommer vi ha glädje av båda två. Det blir en kombination av att vi ger dom förutsättningarna och dom levererar sin bästa hockey.

Vad var det som fick Joakim Lindström och Robert Nilsson att tacka ja just nu?
– Jag gissar OS. Tidigare har OS varit så att NHL-killarna varit med och då kanske den typen av spelare har fallit bort eftersom vi har så pass skickliga spelare i NHL. Nu ser dom möjligheten att få spela OS och är beredda för att kämpa om den platsen.

Hur ser ni på att dom tackat nej tidigare till landslagsspel, men nu då ett OS står för dörren så vill dom gärna vara med igen?
– Man kan vrida och vända på det där hur mycket man vill. Jag vill vinna OS-guld och komma dit med det bästa möjliga laget. Så tänker vi alla. Vi kan inte tvinga någon att vara med i Tre Kronor, men nu vill dom vara med och då är vi villiga att ha med dom. Har du skickligheten och är en bra spelare så ska du vara med.

Elias Pettersson och Jonathan Dahlén fanns inte med i truppen, hur gick tankarna kring dessa båda?
– Jonathan har just kommit hem och har haft körtelfeber, men håller nu på att spela sig form. Även om han levererar i Timrå nu så är det både ett och två steg upp till den nivån vi kommer att vara på. Vi kommer följa honom under resans gång.
– Pettersson följer vi. Vi ser Växjö och vet vad han kan. Han är också en spelare som vi kommer följa hårt under hösten.

Andreas Engqvist tackade nej i morse på grund av en skada och Joel Lundqvist dras med skadebekymmer, är det flera spelare som valt att tacka nej på forwardssidan?
– Det finns dom som är tillgängliga men som spelare Champions Hockey League på tisdag. Som Rikard sa på presskonferensen så kan vi inte plocka ut alla dom killarna för då har vi inget lag till onsdagsmatchen. Sedan är det någon som skulle få barn också…

Vem?
– Det får han berätta om själv, avslutar Johan Garpenlöv med ett leende. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL