Nicklas Grossmann.
Södertälje SK

Efter mardrömsstarten – Grossmanns SSK har vänt på skutan: ”Vill inte sitta och peka finger”

Det började som en mardröm. Nicklas Grossmanns hemkomst till Södertälje inleddes med sex raka förluster och en skada för den tidigare NHL-backen. För hockeysverige.se berättar lagkaptenen om den tuffa starten, men också om hur SSK nu tycks ha vänt skutan till rätt kurs.
– Jag kan inte ge gruppen tillräckligt med cred. De har hållit ihop och dragit i repet tillsammans. Fokuserat på isen, varit starka och tagit viktiga poäng, säger backbjässen till hockeysverige.se.

MALMÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter nästan 600 NHL-matcher valde Nicklas Grossman under förra säsongen att vända hem från Nordamerika. Tiden i Calgary Flames blev inte vad han hade hoppats på och när klubben ville skicka 32-åringen till AHL valde han i stället spel med Örebro, där han fick känna på SHL-livet.

Inför den här säsongen tog han ett kliv nedåt i seriesystemet och kritade på ett treårskontrakt med Södertälje SK i Hockeyallsvenskan. Klubben som i mångt och mycket fostrade honom och har bidragit till den fina karriär han har bakom sig. Men han kom till ett Södertälje som har mått betydligt bättre. Förra året krävdes kval för att behålla platsen i Hockeyallsvenskan. I år var tanken att man skulle se uppåt i tabellen, få en omstart.  Inledning blev emellertid en ren mardröm. Efter de sex första matcherna hade laget sex förluster. Huvudtränaren Mats Waltin fick sparken från en klubb som återigen befann sig i kris.
– Såklart mycket har hänt i klubben, på alla håll och kanter. Men det är sånt som händer, säger den 105 kilo tunga pjäsen om katastrofstarten.

Det är ett ämne och en säsongstart han inte verkar vara speciellt intresserad att prata om. Grossmann vill titta framåt. Kanske är det rutinen som talar, han vet var fokus ska ligga och vad som krävs för att laget ska må som bäst.
– Jag vill inte gå in på heller. Jag vill inte sitta och peka finger. Utan det är ledningen och klubben som tog beslutet. Och som jag sa, vi har fokuserat på det vi kan göra på isen och inget mer. Det som händer på sidan eller vad man säger ledningsmässigt, det får de ta hand om och vi fokuserar på det vi kan på isen, säger han om att Waltin fick sparken.
– Jag har inget ont att säga om honom. Nu var jag här en kortare tid med honom när man kom nära varandra, men jag har absolut inget dåligt att säga om honom alls. Men som jag sa, det är baksidan på hockeyn. Det händer snabbt och det är sånt man får leva med.

”RIKTIGT BRA GLÖD I GRUPPEN NU”

Backen väljer i stället att hylla gruppen för hur de har hanterat och tagit sig ur det oerhört prekära läget. Ulf Lundberg anställdes som ny huvudtränare i klubben. En skadad Grossman kunde i en temporär tränarroll se när gruppen slöt sig samman och vände på skutan. Efter de sex inledande förlusterna har laget laget nu fem segrar på de sex senaste.
– De har spelat bra utan mig. Vunnit fyra av fem under den tiden jag har varit borta.
– Jag tycker det är ännu mer cred till grabbarna och gruppen att man har hållit ihop det och på något sätt stängt ute allt och fokuserat på det som ska hända på isen. Vi har lyckats vinna mot lag som ligger i toppen på ligan. Det är bevis på karaktär och riktigt bra glöd i gruppen nu.

Som om det inte vore nog med sex raka förluster förlorade Södertälje i samma veva alltså även sin lagkapten. Grossmann missade totalt sex matcher på grund av en skada. Men med den nya tränaren och en skadad Grossmann har laget fått vind i seglen.
– Jag kan inte ge gruppen tillräckligt med cred. De har hållit ihop och dragit i repet tillsammans. Fokuserat på isen, varit starka och tagit viktiga poäng.


Foto: Olle Wande / Bildbyrån

”NÄR DET BEHÖVS SÄGAS NÅGOT SÅ GÖRS DET”

Södertälje har hittat flytet igen. Kanske ska man heller inte underskatta Grossmanns påverkan på laget även när han inte har spelat. Det är inte många i Hockeyallsvenskan som har samma rutin och har varit med om att ta sig ur tunga perioder tidigare.
– Man gör det man kan. Man har varit med i många situationer och det är det man har tagit lärdom av. Man har varit med i många konstiga sekvenser, både i uppgång och nedgång.
– Det är sånt som tagit med sig i ryggsäcken och försöker använda på bästa sätt. När det behövs sägas något så görs det och oftast försöker man visa på isen och som sagt. Man försöker sticka in där det behövs och där man kan och bara försöka dela med sig av erfarenheten på ett så bra sätt som möjligt.

”JÄKLIGT KUL ATT VARA TILLBAKA I HETLUFTEN”

När Hockeysverige.se träffar Nicklas Grossman är det efter en mäktig vändning och en ny seger mot Pantern på bortaplan. Laget kom tillbaka från underläge 1–4 i sista perioden och kammade hem 5–4-segern på straffar. Södertälje har vänt krisen till ett segertåg. Fem segrar på de sex senaste är starka papper. Och i den senaste vinsten var alltså lagets ordinarie kapten tillbaka på isen.
– Kul, kul att lira igen. Det är segt att sitta på sidan.
– Kroppen kändes helt okej för att vara första matchen några veckor. Som sagt, jäkligt kul att vara tillbaka i hetluften, säger han och spricker upp i ett leende.

Hur har det varit med Uffe som ny tränare?
– Jag tycker det har varit kanon. Han sitter på en jäkla massa kunskap och det märks. Jag tycker att de har gjort det bra med att dela upp det på en trio med coacher. Det är kul att se.
– Jag tycker att han har kommit in med bra energi och grabbarna har svarat bra. Samma där, det är bara positiva saker. Det är alltid tråkigt att se folk mista sina jobb och som för Waltin. Det är baksidan lite i den här branschen, men det är sånt som händer och det är det man får leva med och köra vidare.


Foto: Erik Simander / Bildbyrån

”KLUBBEN I HJÄRTAT”

Han är inte bara äldst i laget och har mest rutin av alla. Om man kan mäta kärleken till klubben ligger han förmodligen i topp även där.
– Det är klubben i hjärtat från juniortiden. Jag har Södertälje att tacka för mycket i min karriär, att jag tog mig det jag gjorde och det kändes naturligt att komma hem och spela för dem och sen fortsätta att tävla på hög nivå. Det är därför man håller på att kunna kriga för att vinna och så där. Så det känns jättekul.

Den stora krisen är avklarad. SSK tittar uppåt och målsättning är hög. Grossman vill ta tillbaka sin klubb till högsta serien.
– Absolut, det är drömmen. Det är höga mål, men det ska det vara. Det är då jag tycker att man utvecklas och det är det som vi strävar efter, absolut. Vi vet att det är en lång och tuff resa, men det är inget orealistiskt. Och som jag sa, man ska ha höga mål.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 30 september
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
lördag 01 oktober
13:00 AIK - Luleå SDHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
15:15 Timrå - Färjestad SHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:30 Linköping - Brynäs SDHL
16:00 Göteborg - Djurgården SDHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 Rögle - Linköping SHL
18:00 Örebro - Skellefteå SHL
18:00 Frölunda - Leksand SHL
18:00 Västerås - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Philadelphia Flyers NHL
söndag 02 oktober
13:00 HV 71 - Djurgården SDHL
14:00 Göteborg - Linköping SDHL
15:00 Malmö - Brynäs SHL
15:30 AIK - Modo SDHL
16:10 SDE - Luleå SDHL
måndag 03 oktober
03:00 Ostersund - Vastervik Hockeyallsvenskan
03:00 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 oktober
18:00 Ålborg - Luleå Champions Hockey League
18:05 Rögle - Zürich Champions Hockey League
19:00 Kristianstad - Djurgården Hockeyallsvenskan
20:00 Belfast - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 05 oktober
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Boston Bruins NHL
torsdag 06 oktober
19:00 Brynäs - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Timrå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 Örebro - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Oskarshamn SHL
fredag 07 oktober
19:00 BIK Karlskoga - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Brynäs SDHL
19:00 Vastervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
lördag 08 oktober
12:00 Djurgården - Brynäs SDHL
13:00 Linköping - Leksand SDHL
15:00 Almtuna - Djurgården Hockeyallsvenskan
15:15 Frölunda - Luleå SHL
15:15 Timrå - Örebro SHL
15:15 Leksand - Malmö SHL
15:15 Oskarshamn - Färjestad SHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 HV 71 - Linköping SHL
18:00 Växjö - Rögle SHL
18:00 Brynäs - Skellefteå SHL
18:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 AIK - Luleå SDHL
18:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten