Sök
Nyheter
MJÖRNBERG: Det är nu lagen verkligen bekänner färg

Det har blivit mitten av oktober. En knapp månad av säsongen har hunnit passera. Saker och ting har hunnit sätta sig skapligt. Lunken tar vid. Det är nu lagen börjar bekänna färg.

Man skulle kunna säga att smekmånaden är över.

För det är ju faktiskt så att det är nu när initial entusiasm börjat sina och inledande ringrost skakats ur lederna lagens riktiga jag bekänner färg. Vare sig vi snackar om topplag med siktet ställt mot kvalserien, pigga nykomlingar eller bottenlag utan chans att rädda ansiktet.

Därför är många av den senaste tidens resultat lite extra intressanta. Även om det egentligen handlar om grå serielunk.

Vi ser det varje år, hur nykomlingar rusar ut ur portarna och presterar på en högre nivå än vad de allra flesta, ofta rent av även de själva, hade trott. De går som på rus. Men det där falnar och det är då de verkligen visar om de är på riktigt eller om det bara var ångorna av nyhetens behag som låg bakom den inledande succén.

Ur det perspektivet är Hanvikens två raka nederlag den här helgen väldigt intressanta. Efter att ha vunnit allt och snuvat suveräna Huddinge på poäng, blev det plötsligt 1-8 mot Visby/Roma (som fram till dess hackat betänkligt) och 0-4 mot Gripen. Har verkligheten kommit ikapp nykomlingen nu?

Ur det perspektivet är Nackas 7-1 kross av Sollentuna synnerligen intressant. Nu har Sollentuna förvisso mest varit en pinsamt blek skugga av det jag man borde vara den här säsongen, men att Nacka landat hem fem segrar av nio möjliga vittnar om att framgångarna kan handla om mer än bara nyhetens behag. De närmaste veckorna kommer ge många svar på en sådan frågeställning.

Det är de närmaste veckorna vi även kommer få riktiga svar på om imponerande uppkomlingar som Valbo, HC Dalen och Kalix, som samtliga aningen överraskande smyger med i Allettan-striderna och radar upp segrar, är på riktigt. Fortsätter det på den inslagna vägen, då kan vi förmodligen räkna med dem hela säsongen lång.

Tittar man på topplagen, de där gängen som bara ska till kvalserien, blir det ännu mer intressant.

Det är förstås lätt att som supporter och spelare ruska av sig onödiga torskar mot brödgäng med motiveringen att det ändå bara är serielunk. Det är topp fem som gäller, allt annat är ointressant.

Men riktigt så är det inte. Lag som inte klarar av att avfärda det lite svagare motståndet på beställning i grundserien brukar oftast inte klara sig hela vägen på våren heller.

För att ta några exempel. I våras spelade Troja/Ljungby och Kristianstad kvalserien mot Hockeyallsvenskan, Troja gick upp. Inget av lagen förlorade fler än tre matcher i grundserien. Huddinge var också framme i kvalet, Talangfabriken förlorade bara två matcher i grundserien.

Året dessförinnan gick både Södertälje och Västervik upp i Hockeyallsvenskan. Deras grundseriefacit? SSK förlorade tre (första torsken kom i omgång 15), Västervik två, varav en dessutom var efter förlängning.

Fler liknande exempel finns om man fortsätter gräva bakåt. Vita Hästen förlorade tre av 27 grundseriematcher säsongen de gick upp.

Det är statistik som gör att man kanske borde börja oroa sig lite i Västerås.

Nu är jag förvisso imponerad av att Västerås lyckats gå så bra som man ändå gjort och vinna så pass många matcher trots att man bommat så ofantligt många målchanser. Det är ett sparkapital som kan bli grymt viktigt om offensiven plötsligt börjar mullra. Men de senaste omgångarna förbryllar.

Nu blev det visserligen seger och två pinnar men ändå poängtapp mot gravt underpresterande Arboga, att falla mot svårspelade Skövde på bortaplan är ingen katastrof, men ändock ett poängtapp och så 3-4 hemma mot Kumla. Inget ont om Black Bulls, det är ett gediget kämpande lag, men ett motstånd VIK ska klippa på hemmaplan alla dagar i veckan. Det är tre raka omgångar med poängtapp. Det borde vara genuint oroande.

Detta ska då jämföras med exempelvis Mariestad som efter att ha vikt ner sig i premiären mot just VIK borstade skammen av axlarna och började prestera. Det har inte sett jättevackert ut alla gånger, men de har vunnit samtliga matcher sedan dess oavsett hur de har sett ut. Det ska jämföras med Huddinge som trots en tilltagen frånvarolista och gristräning så att mjölksyran sprutar ur öronen redan innan första nedsläpp ändå tagit poäng i samtliga matcher. Det ska jämföras med exempelvis södergängen Nybro och KRIF som borstat tunga torsk mot tufft motstånd av sig och kommit ut starkare.

Västerås får helt enkelt inte fortsätta med den fula ovanan att tappa poäng mot svagare lag.

Lag som vet att de kommer spela långt in på säsongen brukar ibland ägna grundserien åt att träna ner sig. Man skulle kunna sammanfatta det som att man är inget riktigt topplag om man inte klarar att vinna matcherna på beställning trots tung träning i benen och trots den mentala situationen att veta att man ska vara mycket bättre och vinna på halvfart.

På så sätt sållas agnarna från vetet. Det är nu lagen verkligen bekänner färg.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten