EN FLYGANDE START. Vegas Golden Knights, med James Neal i spetsen, har vunnit sina tre första NHL-matcher.
Vegas

Emotionell seger när Vegas Golden Knights skrev NHL-historia

ANNONS

Det började med en tårfylld hyllning till offren som förlorade livet i förra veckans masskjutning och slutade med NHL-historia. Vegas Golden Knights besegrade nämligen Arizona Coyotes med 5–2 i T-Mobile Arena och är därmed det första expansionslaget i NHL att vinna sina tre första matcher i ligan.

Det blev en milt sagt känslosam natt i T-Mobile Arena när Vegas Golden Knights begick NHL-debut på hemmais. Till en följd av förra veckans tragedi i Las Vegas, då 58 personer mördades i den värsta masskjutningen i USA:s historia, hade NHL och Golden Knights beslutat sig för att tona ned firandet över klubbens inträde i ligan.

Hemmapremiären mot Arizona Coyotes föregicks av en ceremoni där spelarna äntrade isen tillsammans med de räddningsarbetare som var först på plats efter Stephen Paddocks vansinnesdåd på hotellet Mandalay Bay i centrala Las Vegas. Backen Deryk Engelland, som har haft Las Vegas som sin hemort på somrarna under en längre tid, höll därefter ett kortare tal där han tackade räddningsarbetarna och lovade att han och laget skulle göra allt i sin makt för att ”hjälpa de drabbade och staden att läka”. För att hedra vart och ett av offren höll man också 58 tysta sekunder.

ANFÖRDA AV TIDIGARE PENGUINS-KOMPISARNA

Själva matchen blev en ny framgång för Vegas Golden Knights. NHL-nykomlingen tog sin tredje raka seger och blev därmed det första expansionslaget i ligans historia att göra det. Tjecken Tomas Nosek, som hämtades från Detroit Red WIngs i expansionsdraften, blev den förste spelaren att göra ett riktigt NHL-mål i T-Mobile Arena när han gav Vegas en 1–0-ledning tidigt i första perioden.

Annars kretsade fortsatt mycket av lagets framgång kring målvakten Marc-André Fleury och målgöraren James Neal, som tidigare spelat tillsammans i Pittsburgh Penguins. Fleury stoppade 31 skott och Neal sköt två nya mål för Golden Knights. Målvakten har stoppat 101 av 105 skott under säsongsinledningen medan Neal gjort fem av lagets niomål så här långt.

DYSTER NHL-DEBUT FÖR MARIO KEMPE

En av Vegas svenskar lämnade också isen som målskytt. Oscar Lindberg satte sitt första mål för säsongen när han satte 5–1-målet sent i andra perioden efter ett imponerande förarbete av Brendan Leipsic.

I Arizona begick Mario Kempe sin NHL-debut, 29 år gammal. Svensken spelade drygt tolv minuter och noterades för två utvisningsminuter och två skott på mål. Matchen var annars en riktigt tung historia för Coyotes, som har inlett säsongen med tre raka förluster under nye coachen Rick Tocchets ledning. Finske målvaktsvärvningen Antti Raanta byttes ut redan efter drygt sex minuters spel efter att ha släppt in tre mål på de fem första skotten. Ersättaren Louis Domingue fick kröka rygg tämligen omgående han också då James Neal satte Vegas fjärde mål när drygt halva första perioden var spelad.

Niklas Hjalmarsson hade en assist för sin nya klubb, hans första poäng efter trejden från Chicago Blackhawks i somras.

Vegas – Arizona 5–2 (4–1, 1–0, 0–1)
Vegas: James Neal 2 (5), Tomas Nosek (1), Deryk Engelland (1), Oscar Lindberg (1).
Arizona: Tobias Rieder (1) (Niklas Hjalmarsson); Kevin Connauton (1).

Den här artikeln handlar om: