Leif Boork.
SDHL

”Kritiken mot mig är helt ointressant – det är inte där analysen ska ligga”

Leif Boork har fått utstå en hel del kritik för sitt sätt att leda Damkronorna. Själv står han på sig och menar att svensk damhockey har tagit steg i rätt riktning under hans tid som förbundskapten. För hockeysverige.se berättar han om den analys han har gjort kring varför Damkronorna inte tagit medalj i en stor turnering på tio år – och varför det är på väg att vända.
– Nu har det varit en del kritik mot mig, vilket lag jag tagit ut, vilket resultat vi gjort, vilka som slutat, vilka som inte kommer med och så vidare. Det är helt ointressant eftersom det inte är där analysen ska ligga, säger Boork.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Två VM-brons, 2005 och 2007, ett OS-silver 2006 och ett OS-brons 2002. Svensk damhockey hade en fin period under inledningen av 2000-talet. Men sedan dess har det gått åt fel håll. Inte en enda pallplacering de senaste tio åren samtidigt som avståndet till
Kanada, USA och Finland till synes har ökat.

Varför har det blivit så? Är svensk damhockey på väg åt fel håll? Hockeysverige.se beslutade sig för att gå på djupet med de här frågorna och stämde möte med förbundskapten Leif Boork för att få en förklaring till den här utvecklingen.

Det visar sig att Boork har gjort en egen analys kring varför det gått snett för Damkronorna efter de inledande framgångarna på 2000-talet. Han inleder den analysen med att hylla en av sina föregångare, tidigare förbundskaptenen Peter Elander för att han lyckades få sina landslagsspelare att köpa hans koncept. Åtminstone till en början.
– Efter OS 2006 trodde alla att det skulle bli ett lyft bland annat för att Riksserien startade 2008. Det som hände var att Peter Elander nästan drev landslaget som ett klubblag och var väldigt bra på det. Han fick Erika Holst och det landslagsgänget då att jobba hårt 125 dagar om året.
– Samtidigt var Riksserien ganska dålig och skillnaderna enormt stora mellan lagen. Men vad händer från 2008 fram till 2010? Jo, Peter Elander trappar ner och funderar på att åka över till Nordamerika för att träna. Hans fokus lämnade landslaget lite och där någonstans började problemen.

NEDGÅNGEN STARTADE NÄR RIKSSERIEN KOM TILL

Ett lite försenat generationsskifte och byte av förbundskapten spädde på nedgången, menar Boork.
– Turin 2006, VM 2005 och även OS 2002 var en uppgång. Sedan kom Riksserien men innan det tog tjejerna brons 2007. Vid VM 2008 var man fyra och sedan började den här nedgången. Delvis beroende på att flera äldre spelare var i slutet av sina karriären och kanske börjat fokusera på något annat.
– Sedan kom det en ny förbundskapten (Niclas Högberg) och då orkade vi inte hålla emot den här nedgången. Man höll sig ändå kvar vid ”kan du inte fortsätta” med de äldre spelarna och alla dom här trots att dom hade skador och inte kunde vara med på alla läger. Alltså allt det här som Peter Elander höll i ett järngrepp släppte man. Det slutade med att i VM 2013 fick tjejerna kvala för att hålla sig kvar i den högsta VM-gruppen.

Vad var det då man hade släppt på som orsakade den påstådda nedgången? Enligt Leif Boork handlar det mycket om en inställning som faktiskt går att kvantifiera.
– Den här typen av resonemang finns knappt inom elitidrotten i dag. Framför allt inte hos ungdomar eller folk i allmänhet. Man frågar: Vad du ska bli? Vilken bil har du? Vad tjänar du? Vi lever i ett samhälle där vi pratar väldigt mycket om resultat och slutprodukten.
– Personligen lyfter jag gärna fram ett bredare resonemang. Exempelvis har vi räknat hur många skär vi tar. Alltså om du slår en passning så följer du upp den med fem skär. Sedan kan du multiplicera den med 20 spelare. 20 gånger fem är 100 skär, alltså vid varje passning. Sedan kan du räkna hur många passningar du slår på en träning. Låt oss säga att det är 100. Hur många träningar har du på en säsong? 250 med klubblaget. Hur lång är karriären? 15 år. Så har jag försökt förklara för att få det konkret, vilket ska få tjejerna att förstå att varje skär dom tar har betydelse för att förbättra sig. Om man fokuserar på det varje gång, oavsett hur man mår, har du ändå i laget ett fundament som gör att förutsättningarna att tänka på det här är bra. Då får du ett optimalt resultat. Vad är ett optimalt resultat? Jo, det bästa möjliga. Men det bästa möjliga talar inte om i fall det är vinst eller förlust.
– Samtidigt vet jag i vilken värld vi lever i och framför allt vilken värld jag lever i som tränare. Vi kan inte bortse från det jag talar om, men vi måste växeldra lite grann mellan prestation och resultat. Å ena sidan tillfredsställa den ytliga och värdsliga värld vi lever i samtidigt som vi ska fokusera på sakerna jag talar om. Det räcker inte med begåvning, utan du måste ha allting med dig. Det här är vad svensk damhockey har halkat efter med.


Peter Elander. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

KRITISERAR SVT: ”HADE INTE KOLL PÅ ANALYSEN”

Förbundskaptenen är också noga att påpeka att det inte bara var svenska landslaget som hade det tufft utan att även flera andra nationer utvecklade sin damhockey. Från 2008 och framåt har Finland tagit sju brons, Schweiz två och Ryssland ett. Alltså under samma period där Sverige inte vunnit någon medalj.
– Ryssland, Tjeckien och flera andra nationer gick åt andra hållet. Sedan får vi en lite vändning vid OS 2014. Den var bra, men jag skulle säga att det var lite falsk framgång. Om du exempelvis ser medaljmatchen mot Schweiz så ledde vi med 2–0 efter två perioder. Schweiz gör 2–1-målet i början av tredje perioden och hela laget faller ihop mentalt. Det fundamentet som fanns tidigare fanns inte nu längre, säger Leif Boork.

Han passar också på att dela ut en känga till media, inte minst då SVT, för att de skapat orimliga förväntningar på Damkronorna. Boork menar att de har uttalat sig om saker utan att ha haft på fötterna.
– Inte minst (Mikael) Renberg, Dusan (Umicevic) och hela det gänget som har som mål att försöka lyfta hockeyn eftersom det är deras program, började få folk att tro att deras ord är sanningen, men dom hade inte koll på hela analysen.
– Redan innan VM 2015 i Malmö sa jag att det här kom lite för tidigt. Förväntningarna skruvades upp. Nu skulle vi verkligen lyckas på hemmaplan och bland annat sa Renberg i sändning till mig att vi måste ha en Kim Martin i laget om vi skulle vinna någonting, men han hade inte koll på hela bilden. Kim Martin blev skadad och kunde inte spela. Valentina (Lizana Wallner) som var en av orsaken till framgången 2014 i Sotji hade trappat ned och Emma Eliasson tackade nej efter OS och sa att hon inte skulle fortsätta.
– Vad jag försökte börja göra här, tillsammans med Olof (Östblom), var att inventera och börja använda en rad andra spelare. Vi tyckte att vi måste börja bygga upp spelarna som kommer underifrån, Erika Grahm och dom här etablerade spelarna som hade legat bakom Erika Holst, Frida Nevalainen, Maria Rooth tidigare. Lyfta fram dom tjejerna i ansvarsfulla positioner. Det är vad vi har försökt jobba med samtidigt som vi nu är rankade femma i världen.

”2013 KVALADE VI OCH HADE EN JÄKLA TUR”

OS i Pyeongchang i februari blir Leif Boorks eldprov för att se om de förändringar han har implementerat de senaste åren har gett utdelning. Samtidigt tycker han debatten kring honom själv har blivit felvinklad. Han anser att analysen kring vad som gått fel med Damkronorna måste ta sin början i ett tidigare skede än innan han själv klev in i båset.
– Nu har det varit en del kritik mot mig, vilket lag jag tagit ut, vilket resultat vi gjort, vilka som slutat, vilka som inte kommer med och så vidare. Det är helt ointressant eftersom det inte är där analysen ska ligga. Analysen ska ligga på vad som hände tiden efter Peter Elander. Kom ihåg att 2013 kvalade vi och hade en jäkla tur som klarade oss kvar. Vi vann ena nedflyttningsmatchen mot Tjeckien efter straffar.
– Det var då som SOK började dra öronen åt sig eftersom Jacques Rogge, som var IOK:s president, ville efter 2010 ta bort damhockeyn från agendan eftersom det blev för stora resultat. Det var alltså väldigt nära att hela damhockeyprogrammet skulle försvinna från OS-programmet. Nu blev det inte så, men SOK blev jätteoroliga efter VM 2013. Sverige fick inte göra en dålig turnering i OS när den här diskussionen fanns inom IOK för då kunde damhockeyn prioriteras bort.

Leif Boork menar att Damkronorna numera står väl rustade för framtiden och att man har hittat rätt formel för att nå framgång på sikt.
– Nu har vi fått upp ett fundament av spelare, Anna Borgqvist, Erika Grahm, Emma Nordin och även Emilia Ramboldt som velat fortsätta så henne gjorde vi till kapten. Jag hoppas nu att vi varit ner och vänt inför det här OS:et.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten