Eero Kilpeläinen vilar. …

Hudaceks ersättare fortsätter att övertyga: ”En bättre liga än i Finland”

Ingen i Örebro behöver sakna Julius Hudacek. Nye målvakten Eero Kilpeläinen har nämligen visat sig vara ett riktigt fynd under säsongsinledningen. På fredagskvällen storspelade han när Örebro slog Linköping med 4–1 på bortais.
– En av våra bästa matcher den här säsongen, säger Kilpeläinen till C More.

Julius Hudacek blev en stor publikfavorit i Behrn Arena under sina tre säsonger i Örebro Hockey. Efter förra säsongen lämnade han dock klubben för att göra ett nytt försök i KHL. Det öppnade dörren för den finske keepern Eero Kilpeläinen med många års erfarenhet av spel i finska Liiga bakom sig.

Kilpeläinen har varit en av SHL:s bästa målvakter under säsongsinledningen och visade återigen prov på det i kvällens bortamöte med Linköping. 32-åringen stoppade 28 skott när Örebro vann med 4–1.
– Vi spelade en av våra bästa matcher hittills den här säsongen. Speciellt i tredje perioden, där vi var solida, säger han till C More och berättar att han trivs i den nya ligan.
– Det har gått bra. jag gillar spelet här, det går snabbt och det här är en bättre ligan än Finland just nu. Jag måste vara mer på tårna här.
– Jag gillar den här typen av hockey bättre än den som spelas hemma. Jag njuter och jag tror fansen också gör det.

JOBBIGT FÖR JONAS GUSTAVSSON

Linköping fick annars den bäst starten i matchen och fick utdelning i spel i fem mot tre i första perioden. Backen Chad Billins pricksköt hemmalaget till ledningen med ett distinkt handledsskott efter förarbete av Derek Roy. Örebro var inte sena att spela sig in i matchen. Christopher Mastomäki överraskade Jonas Gustavsson i LHC:s kasse när han vräkte in kvitteringen. Gustavsson i målet såg ut att felbedöma avslutet, som slank över axeln på honom.

Lika olycklig var stjärnvärvningen när Libor Hudacek satte 2–1 i powerplay kort därpå. Målvakten hamnade snett och Hudacek fick en hel del nät att skjuta på från sin position i högra tekningscirkeln. LHC-lägret ville ha det till att Gustavsson stördes av Marcus Weinstock i samband med målet, men domarna har fått order om att inte vara lika petiga med goalie interference den här säsongen och målet godkändes därför.

Linköping fick jaga under andra perioden, men utan lycka. Kilpeläinen stoppade bland annat en straff från Ken Andre Olimb. Inte heller i tredje ville det sig för hemmalaget. Jakob Lilja såg ut att kvittera tidigt i perioden, men reprisen visade att hans avslut träffat ribban.

SKÖT FÖRSTA SHL-MÅLET – I 53:e MATCHEN

Mitt i den desperata jakten sköt i stället Tyson Spink 3–1 och punkterade därmed matchen. Backen Gustav Backström fastställde slutresultatet till 4–1 i tom kasse, hans första mål och poäng i SHL-sammanhang efter 52 poänglösa matcher i ligan.
– Det var ett väldigt långt byte och till slut lyckades jag få den och ville bara skjuta. Jag får den rätt på mål, berättar han om målet.

Linköping har i och med förlusten fortfarande inte vunnit på hemmais den här säsongen. Det är en av sakerna som stör tränaren Dan Tangnes just nu.
– Givetvis vill vi bjuda hemmapubliken på fler poäng och ett spel vi kan vara stolta över, men det är en process det här och vi är långt i från framme i den processen, konstaterar han.