171005 VŠxjšs David Madsen jublar efter 1-2 under ishockeymatchen i SHL mellan VŠxjš och Mora den 5 oktober 2017 i VŠxjš. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRN / Cop 214 …
Växjö Lakers HC

Den danska succéstarten i SHL: ”Jag tror inte att jag kunde ha en bättre debut”

ANNONS

David Madsen upplevde en riktig drömdebut i SHL på torsdagen. Med sitt första mål för Växjö såg han till att sätta fart på vändningen som gav tre poäng i mötet med Mora.
– Jag tror inte att jag kunde ha en bättre debut, säger han till hockeysverige.se dagen efter 5–2-vinsten.

Växjö släppte fram en debutant i gårdagens SHL-match mot Mora, 18-årige dansken David Madsen. Det går inte att säga annat än att han gjorde succé. 18.48 in i första perioden satte han dit 1–2-pucken bakom Christian Engstrand. Ett mål som kom att betyda starten på Växjös vändning i en match som till slut slutade 5–2 till smålänningarna.

Madsen trivdes på isen under SHL-debuten.
– Jag tror inte att jag kunde ha en bättre debut. Jag hade jäkligt kul hela tiden och det var bara att ta in och njuta av varje sekund, säger Madsen till hockeysverige.se.
– Klart att det ger lite självförtroende, men målet är faktiskt inte något jag tänker så mycket på. Jag är bara glad att jag fick chansen i matchen och jag tycker själv att det gick bra. Sedan får vi se vad som händer i framtiden.

Pappa heter Bjarne Madsen och är hockeyagent. När han var aktiv vann danska ligan med Vojens.
– Pappa har betytt riktigt mycket för mig i min yngre hockeykarriär. Det var honom jag pratade hockey med och det han har sagt är nog det jag tagit till mig mest av, säger David Madsen på nästan klockren svenska trots att han bara bott i Sverige ett drygt år.
– Jag har aldrig haft honom som tränare. Han är ju agent så jag har varit med honom då han har jobbat. Jag har hängt med honom och har bara kunnat sitta och tittat på hockey. Det har varit riktigt bra för mig och jag har lärt mig mycket av honom då jag var riktigt ung.

SPELADE POJKHOCKEY I KANADA: ”INTE SÅ BRA”

Som så många andra danskar hade David Madsen en som numera spelar i Detroit som idol och förebild när han växte upp.
– Frans Nielsen. Jag känner honom riktigt bra. Han var den första dansken som tog steget över till NHL. Jag tror att han är en stor förebild för många danskar.

Som 16-åring valde Madsen att lämna Vojens hemma i Danmark för spel på The Hill Academy U16 utanför Toronto. Där svarade han för fina 25 mål och totalt 52 poäng på 66 matcher. Själv vill han tona ner sin egen insats då han inte tycker att ligan, ECEL, höll någon speciellt hög nivå.
– Vi har rest mycket och varit på semester i både USA och Kanada. Dessutom har jag haft en speciell känsla för hockeyn där. Jag tycker att min spelstil passar in bra där. Efter nian hemma i Danmark fick jag möjligheten att gå i skolan där borta och jag tänkte bara att det här ska jag testa.
– Där borta gick jag mycket i skolan, fick riktigt bra kompisar och hade det kul. Nivån på hockeyn var ungefär jämförbar med danska juniorhockey. Sedan var den såklart tuff, men inte så bra.
– Eftersom jag drog över dit så tidigt så tror jag att det har betytt mer för mig som person än som hockeyspelare att ha varit där borta. Men det var verkligen en kul tid. Jag minns att vi skulle åka ner på en turnering i Boston. Vi satt i bussen 16-17 timmar och då får man ett speciellt band till sina lagkompisar.


Foto: Bildbyrån/Magnus Lejhall

LOCKADES TILL VÄXJÖ AV LANDSMANNEN

Upplevde du ändå att du utvecklades som spelare under den här säsongen?
– Ja, det är såklart att jag gjorde det. Jag fick bland annat chansen att komma hem och vara med i J18-landslaget när vi skulle spela VM i North-Dakota.
– Jag tror att jag fick mycket självförtroende genom att spela där borta, bo själv och ta hand om mig själv lite mer. Det gav mig en del inom hockeyn också samtidigt som jag utvecklades som person.

Inför förra säsongen återvände David Madsen till Europa. Ny klubbadress blev Växjö och dess J20-lag som gick hela vägen till SM-final, där man föll mot Modo efter straffar.
– Jag kom hit till Växjö lite sent eftersom jag hade hoppats på att få en chans i någon av dom kanadensiska juniorligorna. Eftersom det inte hände så behövde jag snabbt hitta ett lag någon annanstans.
– Sedan känner jag Jonas (Röndbjerg) riktigt bra. Jag pratade mycket med honom och han sa, efter att bara ha varit där en vecka, att han trivdes riktigt bra. Då tänkte jag att Växjö måste vara det bästa stället för mig och så var det också.

Första säsongen blev det bara spel i J20 och J18, Madsen upplevde att det trots allt var en liten omställning att komma till Sverige och spela.
– Det var lite svårt i början med språket. Jag tror ändå att eftersom Jonas och jag hade varandra så kom vi snabbare i laget. Det är helt enkelt lite lättare att öppna upp sig om man är två och det tror jag var riktigt bra. Kommer du som ny ensam till ett lag är det lätt att du är lite blygare lite längre.

DEBUTERADE I CHL: ”RIKTIGT STORT”

David Madsen har inlett säsongen i Växjös J20-lag. Där har han svarat för två mål och totalt tre poäng på sju matcher.
– Jag tycker att jag har fått en större roll i laget den här säsongen och även ett större självförtroende efter förra säsongen då det gick så bra och vi var i SM-final.
– Nu har vi haft lite svårt på försäsongen, men håller vi oss till att göra det vi vill göra så tror jag att vi kommer bli riktigt bra efter jul.

När det var dags för Växjös att spela Champions Hockey League tidigare i veckan kom chansen att spela i klubbens A-lag.
– Det var direkt efter matchen helgen innan som vår tränare, Cam (Abbott), ringde och sa att A-laget behövde ha två forwards och att det skulle bli ”Ludde” (Ludwig Wistén) och jag. Dagen efter drog vi till Cardiff. Det var inte så mycket tid för att bli nervös så jag tycker att det gick bra.
– Även om jag inte var så nervös var det ändå riktigt stort att få det där telefonsamtalet och få reda på att det var dags spela i A-laget.

Hur går tankarna framåt?
– Klart att jag vill hela tiden göra mitt bästa och komma så långt jag bara kan inom hockeyn, men som det är nu så tar jag det bara dag för dag. Om jag får vara med mer i SHL så ska jag bara ha kul och spela mitt spel där. Om det blir spel nere i J20 igen så är det helt okej också. Jag försöker bara bli bättre hela tiden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch