FÅTT ETT MENTALT LYFT. Jesper Bratt lyfter fram mentale coachen Andy Swärd som en anledning till att han lyft sig.
Nyheter

Efter sensationella NHL-platsen – nu hyllar Bratt sin mentala coach: ”Känt mig extremt bekväm”

ANNONS

Jesper Bratt visste att han hade potentialen att få ett stort genombrott. Han visste bara inte hur han skulle kunna bli den bästa versionen av sig själv varje dag. Mötet med den mentale coachen Andy Swärd ändrade på det. Nu går 19-åringen mot en NHL-debut på lördag.
– Det har gjort att jag känt mig extremt bekväm varje gång jag gått ut på isen, säger Bratt till hockeysverige.se om samarbetet med Swärd.

Det var inte många som på förhand trodde att 19-årige Jesper Bratt skulle ta en plats i New Jersey Devils. Men på lördag kväll får han med största sannolikhet chansen att debutera då hans Devils möter Colorado hemma i en match som direktsänds av SVT.

Trots att han inte har gjort sig något större namn hemma i Sverige har Bratt själv hela tiden haft siktet inställt på NHL redan nu.
– Jag åkte över med visionen att ta en plats i NHL. Jag har haft en riktigt bra sommar där jag haft en grymt bra fysträning med hjälp av Andreas Öhgren. Det funkade jättebra, säger Jesper Bratt till hockeysverige.se och fortsätter:
– Sedan har jag fått jättebra stöd hemifrån familj, nära, kära, agent (Joakim Persson) och så där. Dessutom har jag fått extremt mycket hjälp av Andy Swärd. Jag hade nog aldrig spelat här utan hans hjälp med den mentala biten.
– Jag kom hit extremt bra förberedd till rookieturneringen och träningslägret. Jag har egentligen bara kört på varje dag och försökt visa för alla tränare och spelare att jag är här för att kriga om en plats och det har gått bra den här gången.

”EN PERSON SOM KUNDE HJÄLPA MIG EXTREMT MYCKET”

Mentale coachen Andy Swärd i Malmö jobbar med flera framstående hockeyspelare, bland annat målvakter som Oscar Alsenfelt, Cristopher Nilstorp, Joel Lassinantti och Markus Svensson. Samarbetet har gett Bratt en extra boost på isen.
– Vi har jobbat mycket med att just vara förberedd och veta vad jag ska göra varje dag då jag går ut på isen, framför allt vara säker på vad jag ska göra. Det har gjort att jag känt mig extremt bekväm varje gång jag gått ut på isen. Jag har varit väldigt fokuserad på vad jag ska göra och det har hjälpt mig sjukt mycket.

Är det här ett samarbete ni båda inledde i somras eller har ni jobbat med varandra tidigare?
– Det här är en ny grej. Jag började jobba med honom efter säsongen med AIK eftersom jag inte riktigt visste hur jag skulle prestera på topp varje dag.
– Jag kände att han var en person som kunde hjälpa mig extremt mycket. Min agent fixade så att jag kunde få komma i kontakt med honom och efter det har vi haft väldigt goda samtal vilket har varit en fantastisk hjälp för mig.
– Min agent och jag har egentligen alltid satt upp en långsiktig plan för mig och som vi har jobbat efter. En plan som jag har känt mig bekväm med. Att det nu visat sig gått så här bra så snabbt trodde vi kanske inte för tre, fyra år sedan, men det är sjukt kul att få vara här i alla fall.


Foto: Vincent Ethier/Icon Sportswire

”ALLA VAR SKITGLADA FÖR MIN SKULL”

Har du hunnit komma in i vardagen vid sidan av hockeyn?
– Nu har jag bott på hotell mest så det har inte blivit att jag lärt mig leva i vardagen så mycket här ännu. Nu flyttar jag till en lägenhet om några dagar och det ska bli riktigt skönt.
– När det gäller att komma in i laget och allt det där så har alla varit fantastiska och tagit hand om mig på ett jättebra sätt. Dom har sett till att jag följt med ut på middagar så jag inte bara skulle sitta inne på hotellet. Alla var skitglada för min skull då det kom ut att jag hade tagit en plats i laget och alla tyckte att jag hade förtjänat den. Dom är verkligen duktiga på att hjälpa mig in i laget och att skapa en bra lagkänsla.

Förra säsongen spelade du i Hockeyallsvenskan med AIK och nu inleder du årets säsong med NHL-spel, hur ser du på den här snabba resan?
– Det har gått fort, absolut. Jag tror mitt problem i AIK var att jag hade en väldigt bra potential, men jag visste inte hur jag skulle få ut hundra procent av mig själv. Det är också därför, tror jag, att jag fått en så extrem skjuts när jag nu vet hur jag ska göra för att alltid spela den bästa hockeyn jag bara kan varje dag. Det är något som jag nu har lärt mig.
– Självklart har det ändå varit ett stort steg att ta från Hockeyallsvenskan till NHL. Men det är något som jag just nu känner mig bekväm med. Nu är jag här borta och kan inte tänka så mycket på Hockeyallsvenskan.

Vad har coacherna sagt att dom vill se från dig i premiären och under säsongen?
– Dom vill bara att jag ska fortsätta visa och köra på som jag har gjort. Coacherna har gillat min kreativitet, skicklighet och fart. Det som dom nog ändå har gillat mest är min tävlingsinstinkt, att jag alltid vill vinna.
– Jag tror inte coacherna vill att jag ska ändra på någonting utan bara gå ut och visa precis på samma sätt som jag gjort på försäsongen, visa att jag vill behålla min plats hela säsongen.

Det här med tävlingsinstinkten, är det bland annat här Andy Swärd varit till stor hjälp?
– Ja, det har han absolut. Det här är också något som jag och Jocke har jobbat mycket med. Det har kommit fram lite mer nu då jag kände att jag kunde komma över hit och fajtas om en plats i NHL. Då växte nog hornen lite extra på mig, att jag skulle ta en plats i laget och att jag inte bara var här för att lära eller något sådant. Jag ville ta en plats i laget och det fanns inget annat i mitt huvud i alla fall.


Foto: Eric Bolte-USA TODAY Sports

MAMMA OCH PAPPA SER PREMIÄREN PÅ LÖRDAG

På lördag premiärspelar New Jersey, något som Jesper Bratt ser fram mycket emot.
– Det ska bli så jäkla kul. Mamma och pappa kommer över och att få dela den här NHL-debuten med dom kommer vara fantastiskt.
– Jag ser verkligen fram emot matchen och jag känner mig redo samtidigt som det ska bli riktigt kul att säsongen startar nu.

Jesper Bratts bästa kompis hemifrån Trångsund är Linköpings Fredrik Karlström, som för övrigt är draftad av Dallas. Dom båda har fortsatt en nära kontakt trots att Bratt nu tagit klivet över till NHL.
– Vi har haft kontakt lite då och då. Jag följer AIK:s matcher men även hans matcher. Jag kollar även hur det går för Michael Lindqvist i Färjestad. Det är alltid kul att följa hur det går för mina gamla lagkompisar.
– När jag pratade med ”Karla” var han jätteglad för min skull och gratulerade. Vi har fortfarande en väldigt bra kontakt.

Om du inte blir kvar i New Jersey efter inledningen av säsongen väljer du då helst spel i AHL, juniorligan OHL med London Knights eller ta ytterligare en säsong i Sverige?
– Det får vi se. Jag har inte tänkt någonting eller lagt fokus på att bli nedskickad. Mitt fokus är på att vara här och göra så bra matcher som möjligt och träna på en så bra nivå jag kan varje dag.
– Jag är här för att stanna. Om sedan väl situationen uppstår får vi se. Det är lite upp till hur New Jersey ser på det och jag har London som alternativ.

Du kom inte med till JVM förra säsongen, finns det en förhoppning att få komma med dit den här säsongen?
– Jo, såklart. Att få dra på sig landslagströjan och spela ett Junior-VM är en dröm för alla svenska spelare. Om jag skulle ta en plats i NHL och får vara kvar där så är det upp tränarna att bestämma. Vi får se, men just nu har jag inte fokuserat på JVM. Det är något som får komma lite senare när vi vet hur allt blir, avslutar Jesper Bratt.  

BODIN: Jesper Bratt – en unik solskenshistoria som saknar motstycke

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL
lördag 07 oktober
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
15:15 Rögle - Oskarshamn SHL
15:15 Leksand - HV 71 SHL
15:15 Malmö - Luleå SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
18:00 Modo - Frölunda SHL
18:00 Örebro - Färjestad SHL
18:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
söndag 08 oktober
11:50 Djurgården - Linköping SDHL
12:00 Luleå - AIK SDHL
12:00 Modo - SDE SDHL
12:00 Brynäs - Frölunda SDHL
12:00 Leksand - HV 71 SDHL
15:00 Södertälje - Nybro Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League