INGEN PRESS – DÅ KOMMER RESULTATEN. Rickard Wallin tror att omorganisationen inom FBK har lagt grund för den fina säsongsstarten.
SHL

Ingen guldstress i Karlstad – då lyfter Färjestad: ”Det är läskigt men bra”

ANNONS

Färjestad BK brukar per automatik nämnas som en guldkandidat i svensk hockey. Men efter några magra år och vad som kan beskrivas som en omfattande renovering av klubben har förväntningarna sänkts avsevärt. Därför är det lustigt att man inlett årets säsong på ett sådant imponerande sätt, menar experten och tidigare FBK-kaptenen Rickard Wallin.
– Redan när Håkan Loob försvann skickades signalerna att klubben kör på något nytt. Det är läskigt men bra, säger Wallin till hockeysverige.se.

Färjestad fick inte några favorittips med sig inför säsongen. Men deras inledning på SHL har varit magnifik och samtidigt lite överraskande. Efter de fem inledande matcherna toppar Färjestad tabellen på 14 poäng. Samma poängantal som svenska mästarna HV71 som dock har en match mer spelad.

Vad är nyckeln till Färjestads fina inledning av säsongen och vilka växlar ska vi dra av den? Hockeysverige.se bad tidigare Färjestadskaptenen Rickard Wallin, som nu jobbar som expert på Viasat, reda ut begreppen. Han tror att just det faktum att det inte funnits några uppenbara guldkrav på föreningen lett till en lite mer avslappnad stämning runt laget.
– Inför årets säsong har Färjestad fått förväntningar på sig som är mer rimliga. Det var ingen som gick in i säsongen med den här speciella pressen, utan allt har varit positivt från start. Killarna har fått jobba i lugn och ro på försäsongen samtidigt som det kan vara bra för Färjestad, i det läget man är i nu, att inte spela CHL, menar Wallin.
– Dessutom har Färjestad träffat rätt, inledningsvis, med dom nyförvärv klubben har gjort. Jag tänker då på Micke Lindqvist och Dick Axelsson. Även Jesse Virtanen, backen, som måste ses som en nyckelvärvning. Han har sett ruskigt bra ut så här långt. Fem matcher in i serien kan man inte göra bokslut, men det var ungefär så här drömscenariot såg ut.


Johan Pennerborn. Foto: Ronnie Rönnkvist

”JÄTTELÄTT ATT BEHÅLLA FÖR MYCKET AV RYGGRADEN”

Färjestad valde att byta tränare inför säsongen. Leif Carlsson försvann och ersattes av Johan Pennerborn och ”Ante” Karlsson, som varit assisterande tränare tidigare. Dessutom hämtade klubben in en värmlänning från Leksand i form av Gereon Dahlgren. Det här tror Wallin har varit nyttigt för laget.
– Det blev en nystart så man inte går i samma hjulspår som man annars lätt gör. Jag har varit med och gjort samma övningar under hela min karriär och man gör gärna det som man vet funkar och är trygg med.
– Nu tror jag inte nya tränarna gjort allt nytt, men man har ändå gett killarna några nya grejer att tro på och kanske då just det här att man inte har något att förlora.

Kan du se en förändring i hela Färjestad som klubb, alltså kring den ”röda tråden”?
– Både och. Det måste vara lite grann som förut, men i en modernare tappning. Den balansen är jättesvår. Det är jättelätt att behålla lite för mycket av den gamla ryggraden eller att man byter ut för mycket för snabbt.
– Nu valde Färjestad att byta ut väldigt mycket samtidigt. Jag kan också erkänna att det kändes lite läskigt att gå in i den här säsongen när man inte lever i det och ser vad som gjorts på träningar och sådär. Jag sa innan serien att Färjestad kan bli allt från topp tre till att få kämpa för att ta sig till slutspel. Så kändes det verkligen. 
– Sedan tror jag inte att man får tappa sin själ som förening och det har inte Färjestad gjort, men klubben behövde göra en nystart. Det har Färjestad verkligen gjort när man bytte ut Håkan Loob. Redan där skickades signalerna att klubben kör på något nytt. Det är läskigt men bra, haha…


Mikael Wikstrand. Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

”WIKSTRAND HAR INTE FÅTT UT SIN POTENTIAL”

Färjestad har svarat för 24 mål på fem matcher, vilket är nära på fem mål per match i snitt. Givetvis ohållbart i långa loppet, konstaterar Rickard Wallin.
– Ska vi vara ärliga så ska vi även titta på skotteffektiviteten. Den lär ha varit ganska så hög och ganska många mål i tom kasse. Det där kommer gå ner och lägga sig på en stabilare nivå. Men det är skönt för Färjestad att få igång sina offensiva killar. Då har dessutom Alexander Johansson, den kanske viktigaste forwarden, varit skadad.
– När man får kramp i målskyttet går man och funderar mycket, till och med på försvarsarbetet för att man inte ska släppa in några mål. Nu har man självförtroendet och visat att man kan vinna jämna matcher mot topplagen. Jag tänker då på Linköping och Frölunda i dom inledande omgångarna. Det kan bli superviktigt.

Du nämnde nyförvärven som klivit fram, men vem eller vilka vill du se kliva fram ännu mer om det här ska räcka riktigt långt?
– Joakim Nygård är en kille som är så jäkla bra. Skulle han kunna lyfta sin produktion ytterligare lite i det han skapar för sig själv och andra så skulle den kedjan (Johan Ryno, Martin Johansson och Nygård) han spelar i bli ännu vassare. Jag tror att han har en växel till och en rimlig målsättning för honom den här säsongen borde vara att bli bofast i landslaget.
– Sedan tycker jag inte att Micke Wikstrand fått ut sin potential efter ett par stökiga säsonger. Om han kunde stabilisera sin roll på backsidan så skulle det vara otroligt mycket värt.
– Jag skulle också vilja se att någon av målvakterna kliver fram och bli den här riktiga matchvinnaren som man kan lita på. Nu har man kombinerat under ett par säsonger, men jag skulle helst se att det är den ena som står när det drar ihop sig. Hellre en riktigt het målvakt som man satsar på än två bra eftersom man behöver, om man ska gå långt, att någon kliver fram ytterligare.

”ATT HA KNIVEN MOT STRUPEN GÖR ATT MAN BLIR TRÖTT SNABBARE”

Vill du då helst se Lars Haugen eller Stefan Stéen i den rollen?
– Jag gillar hur båda spelar, men Stefan Stéen känns lite mer spännande med tanke på åldern och att han är värmlänning. Jag vet att jag inte ska bedöma var en spelar kommer ifrån på det sättet, men i Karlstad är det viktigt för publiken att få se spelare med anknytning till Värmland.
– Jag unnar båda att stå. ”Masken” (Maciej Szwoch, målvaktstränare) och tränarteamet har ett svårt jobb där eftersom båda målvakterna är väldigt bra och har potential att blomma ut. Vem av dom det blir spelar nog egentligen ingen roll.

Bara fem matcher spelade så här långt, vilka växlar ska vi dra så här tidigt på säsongen?
– Det är farligt att dra för stora växlar efter fem matcher. Det har jag upplevt själv från min karriär, alltså både då det har gått bra eller dåligt.
– När du får en bra start är det lätt att det där sitter i ganska länge. Det gäller att inte luras av det utan att du fortsätter jobba med rätt saker. I den situation som Färjestad är så borde det inte vara någon risk att man inte är medvetna om det. Tar Färjestad det på rätt sätt så är det jätteviktigt att gå in i november och känna att man inte behöver jaga.
– Den delen är kanske den mest underskattade. Inför säsongen pratar alla om hur bra tränade man är. Ja, det är alla men när du som lag börjar förlora och man ifrågasätter sig själv är det jag tycker sliter mest under en lång säsong, mer än det fysiska. Visst går man ner sig fysiskt, men att ha kniven på strupen tidigt gör att du bli tröttare fysiskt mycket snabbare.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL
lördag 07 oktober
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
15:15 Rögle - Oskarshamn SHL
15:15 Leksand - HV 71 SHL
15:15 Malmö - Luleå SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
18:00 Modo - Frölunda SHL
18:00 Örebro - Färjestad SHL
18:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
söndag 08 oktober
11:50 Djurgården - Linköping SDHL
12:00 Luleå - AIK SDHL
12:00 Modo - SDE SDHL
12:00 Brynäs - Frölunda SDHL
12:00 Leksand - HV 71 SDHL
15:00 Södertälje - Nybro Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League