Sök
INGEN PRESS – DÅ KOMMER RESULTATEN. Rickard Wallin tror att omorganisationen inom FBK har lagt grund för den fina säsongsstarten.
SHL

Ingen guldstress i Karlstad – då lyfter Färjestad: ”Det är läskigt men bra”

Färjestad BK brukar per automatik nämnas som en guldkandidat i svensk hockey. Men efter några magra år och vad som kan beskrivas som en omfattande renovering av klubben har förväntningarna sänkts avsevärt. Därför är det lustigt att man inlett årets säsong på ett sådant imponerande sätt, menar experten och tidigare FBK-kaptenen Rickard Wallin.
– Redan när Håkan Loob försvann skickades signalerna att klubben kör på något nytt. Det är läskigt men bra, säger Wallin till hockeysverige.se.

Färjestad fick inte några favorittips med sig inför säsongen. Men deras inledning på SHL har varit magnifik och samtidigt lite överraskande. Efter de fem inledande matcherna toppar Färjestad tabellen på 14 poäng. Samma poängantal som svenska mästarna HV71 som dock har en match mer spelad.

Vad är nyckeln till Färjestads fina inledning av säsongen och vilka växlar ska vi dra av den? Hockeysverige.se bad tidigare Färjestadskaptenen Rickard Wallin, som nu jobbar som expert på Viasat, reda ut begreppen. Han tror att just det faktum att det inte funnits några uppenbara guldkrav på föreningen lett till en lite mer avslappnad stämning runt laget.
– Inför årets säsong har Färjestad fått förväntningar på sig som är mer rimliga. Det var ingen som gick in i säsongen med den här speciella pressen, utan allt har varit positivt från start. Killarna har fått jobba i lugn och ro på försäsongen samtidigt som det kan vara bra för Färjestad, i det läget man är i nu, att inte spela CHL, menar Wallin.
– Dessutom har Färjestad träffat rätt, inledningsvis, med dom nyförvärv klubben har gjort. Jag tänker då på Micke Lindqvist och Dick Axelsson. Även Jesse Virtanen, backen, som måste ses som en nyckelvärvning. Han har sett ruskigt bra ut så här långt. Fem matcher in i serien kan man inte göra bokslut, men det var ungefär så här drömscenariot såg ut.


Johan Pennerborn. Foto: Ronnie Rönnkvist

”JÄTTELÄTT ATT BEHÅLLA FÖR MYCKET AV RYGGRADEN”

Färjestad valde att byta tränare inför säsongen. Leif Carlsson försvann och ersattes av Johan Pennerborn och ”Ante” Karlsson, som varit assisterande tränare tidigare. Dessutom hämtade klubben in en värmlänning från Leksand i form av Gereon Dahlgren. Det här tror Wallin har varit nyttigt för laget.
– Det blev en nystart så man inte går i samma hjulspår som man annars lätt gör. Jag har varit med och gjort samma övningar under hela min karriär och man gör gärna det som man vet funkar och är trygg med.
– Nu tror jag inte nya tränarna gjort allt nytt, men man har ändå gett killarna några nya grejer att tro på och kanske då just det här att man inte har något att förlora.

Kan du se en förändring i hela Färjestad som klubb, alltså kring den ”röda tråden”?
– Både och. Det måste vara lite grann som förut, men i en modernare tappning. Den balansen är jättesvår. Det är jättelätt att behålla lite för mycket av den gamla ryggraden eller att man byter ut för mycket för snabbt.
– Nu valde Färjestad att byta ut väldigt mycket samtidigt. Jag kan också erkänna att det kändes lite läskigt att gå in i den här säsongen när man inte lever i det och ser vad som gjorts på träningar och sådär. Jag sa innan serien att Färjestad kan bli allt från topp tre till att få kämpa för att ta sig till slutspel. Så kändes det verkligen. 
– Sedan tror jag inte att man får tappa sin själ som förening och det har inte Färjestad gjort, men klubben behövde göra en nystart. Det har Färjestad verkligen gjort när man bytte ut Håkan Loob. Redan där skickades signalerna att klubben kör på något nytt. Det är läskigt men bra, haha…


Mikael Wikstrand. Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

”WIKSTRAND HAR INTE FÅTT UT SIN POTENTIAL”

Färjestad har svarat för 24 mål på fem matcher, vilket är nära på fem mål per match i snitt. Givetvis ohållbart i långa loppet, konstaterar Rickard Wallin.
– Ska vi vara ärliga så ska vi även titta på skotteffektiviteten. Den lär ha varit ganska så hög och ganska många mål i tom kasse. Det där kommer gå ner och lägga sig på en stabilare nivå. Men det är skönt för Färjestad att få igång sina offensiva killar. Då har dessutom Alexander Johansson, den kanske viktigaste forwarden, varit skadad.
– När man får kramp i målskyttet går man och funderar mycket, till och med på försvarsarbetet för att man inte ska släppa in några mål. Nu har man självförtroendet och visat att man kan vinna jämna matcher mot topplagen. Jag tänker då på Linköping och Frölunda i dom inledande omgångarna. Det kan bli superviktigt.

Du nämnde nyförvärven som klivit fram, men vem eller vilka vill du se kliva fram ännu mer om det här ska räcka riktigt långt?
– Joakim Nygård är en kille som är så jäkla bra. Skulle han kunna lyfta sin produktion ytterligare lite i det han skapar för sig själv och andra så skulle den kedjan (Johan Ryno, Martin Johansson och Nygård) han spelar i bli ännu vassare. Jag tror att han har en växel till och en rimlig målsättning för honom den här säsongen borde vara att bli bofast i landslaget.
– Sedan tycker jag inte att Micke Wikstrand fått ut sin potential efter ett par stökiga säsonger. Om han kunde stabilisera sin roll på backsidan så skulle det vara otroligt mycket värt.
– Jag skulle också vilja se att någon av målvakterna kliver fram och bli den här riktiga matchvinnaren som man kan lita på. Nu har man kombinerat under ett par säsonger, men jag skulle helst se att det är den ena som står när det drar ihop sig. Hellre en riktigt het målvakt som man satsar på än två bra eftersom man behöver, om man ska gå långt, att någon kliver fram ytterligare.

”ATT HA KNIVEN MOT STRUPEN GÖR ATT MAN BLIR TRÖTT SNABBARE”

Vill du då helst se Lars Haugen eller Stefan Stéen i den rollen?
– Jag gillar hur båda spelar, men Stefan Stéen känns lite mer spännande med tanke på åldern och att han är värmlänning. Jag vet att jag inte ska bedöma var en spelar kommer ifrån på det sättet, men i Karlstad är det viktigt för publiken att få se spelare med anknytning till Värmland.
– Jag unnar båda att stå. ”Masken” (Maciej Szwoch, målvaktstränare) och tränarteamet har ett svårt jobb där eftersom båda målvakterna är väldigt bra och har potential att blomma ut. Vem av dom det blir spelar nog egentligen ingen roll.

Bara fem matcher spelade så här långt, vilka växlar ska vi dra så här tidigt på säsongen?
– Det är farligt att dra för stora växlar efter fem matcher. Det har jag upplevt själv från min karriär, alltså både då det har gått bra eller dåligt.
– När du får en bra start är det lätt att det där sitter i ganska länge. Det gäller att inte luras av det utan att du fortsätter jobba med rätt saker. I den situation som Färjestad är så borde det inte vara någon risk att man inte är medvetna om det. Tar Färjestad det på rätt sätt så är det jätteviktigt att gå in i november och känna att man inte behöver jaga.
– Den delen är kanske den mest underskattade. Inför säsongen pratar alla om hur bra tränade man är. Ja, det är alla men när du som lag börjar förlora och man ifrågasätter sig själv är det jag tycker sliter mest under en lång säsong, mer än det fysiska. Visst går man ner sig fysiskt, men att ha kniven på strupen tidigt gör att du bli tröttare fysiskt mycket snabbare.

Tisdag 19:00
Frölunda Indians - IK Oskarshamn
1 1.47
X 5.20
2 6.45
Tisdag 19:00
Skellefteå AIK - Djurgårdens IF
1 2.20
X 4.30
2 2.90
Tisdag 19:00
Leksands IF - Rögle BK
1 4.15
X 4.50
2 1.77
Tisdag 19:00
Luleå HF - IF Malmö Redhawks
1 1.71
X 4.40
2 4.65
Tisdag 19:00
Örebro HK - Färjestads BK
1 2.45
X 4.75
2 2.45
Tisdag 19:00
Växjö Lakers HC - HV 71
1 2.50
X 4.05
2 2.60
Tisdag 19:00
Brynäs IF - Linköping HC
1 2.05
X 4.25
2 3.30
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten