Sök
Mattias Pettersson.
SHL

Galna målvaktsresan – från Hockeyettan till SHL-debut på två år: ”Drömt om sedan man var liten”

För två år sedan vaktade han målet hos Lindlöven i Hockeyettan. Sedan dess har allt gått väldigt snabbt för Mattias Pettersson. I går gjorde 26-åringen SHL-debut borta mot Färjestad. En milstolpe efter en helt fantastisk resa.
– Jag blev kvar väldigt länge i division 1, i sju år tror jag att det var. Då kändes väl SHL lite längre bort, men otroligt häftigt att få vara här nu och spela, säger han till hockeysverige.se. 

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det här är en historia som många hockeymålvakter drömmer om. Mattias Pettersson har visat att det är möjligt att ta sig från Hockeyettan till SHL på blott två säsonger. I går spelade 26-åringen sin första SHL-match, borta mot Färjestad.
– Jag tycker att det gick bra. Jag visar att jag kan spela på den här nivån. Det är skönt för sig själv och se att man hänger med, berättar han från omklädningsrummet efter slutsignal. 

Tyvärr blev det förlust med 1–4 för Pettersson och hans Mora. Men man kan knappast lasta lagets målvakt för nederlaget. Debutanten stod för en mycket stabil insats och höll nollan i nästan två perioder. Moras tränare Mattias Karlin hyllar sin burväktare efter debuten.
– Fantastiskt bra. Jag är djupt imponerad av hans insats. Jäkligt kul för honom, för laget och för oss ledare.
– Det märktes ingenting av att det var hans första match. Utan det kändes som han gjorde sin 150:e match eller så. Grymt roligt!

”KLART ATT DET VAR NERVÖST”

För hockeysverige.se berättar Pettersson om sina känslor inför SHL-debuten.
– Det är klart att det var nervöst. Det är större hallar, mer folk och sådana saker.
– Men man kom in i det mer och mer och jag fick ta ett par puckar i början där också. Sedan var man inne i det.

När fick du beskedet att du skulle få chansen? 
– Det visste jag tidigare i veckan. Då fick jag reda på att jag skulle få göra debut på söndag.

Hur var det att veta om debuten så långt i förväg? 
– Jag tycker det var skönt. Då hinner man förbereda sig både fysiskt och mentalt. Jag tycker det var kanon.


Foto: Bildbyrån/Magnus Lejhall

”DRÖMT OM SHL SEDAN MAN VAR LITEN”

Men det har som sagt inte varit någon spikrak resa för Halmstad-sonen. Då är givetvis glädjen extra stor när man lyckas.
– Man har drömt om SHL sedan man var liten. Det har alltid varit målet att nå hit.
– Sedan blev jag kvar väldigt länge i division 1 (Hockeyettan), i sju år tror jag att det var. Då kändes det väl lite längre bort men otroligt häftigt att få vara här nu och spela.

Kan du berätta lite mer om din resa från Hockeyettan?
– Jag var i Lindlöven för två år sedan. Men sen gjorde jag en bra säsong där och fick chansen att komma till Mora i Allsvenskan.

Resan tog verkligen inte stopp där. Under sitt första år i Mora på allsvensk nivå var han direkt med och förde upp klubben till SHL.
– Där gick det ju också riktigt bra, konstaterar han med ett leende.
– Det kan uppenbarligen gå fort i hockey. Det är kul.

Hur klarar du av att ta alla stegen och anpassa dig till en ny nivå?
–  Jag har ett bra samarbete med målvaktstränaren Peter Iversen här och (Christian) Engstrand som stöttar mig och hjälper mig mycket också. Det är väl det, att vi har ett team i teamet.

Målvaktskollegan Engstrand är en rutinerad räv på SHL-nivå. Och Pettersson försöker bara dra nytta av konkurrenssituationen.
– Engstrand och jag stöttar varandra och pushar varandra på träningarna. Det är kanon, han är en kanonkille.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

”DET ÄR SOM DAG OCH NATT”

Det har inte bara gått rasande fort. Det är en enorm skillnad både på och utanför rinken i Hockeyettan jämfört med SHL. Men hur hur han utvecklats så snabbt under två säsongen har han ingen riktigt bra förklaring på.
– Det är en bra skillnad. Jag har svårt att säga exakt hur det har gått till. Det handlar liksom om att få chansen och träna bra. Det är svårt att svara på.

Vardagen i Hockeyettan är en helt annan verklighet.
– Man jobbar vid sidan av och det blir en helt annan grej. Man har inte samma förutsättningar med träning och sådana saker.
– Men jag tror det var nyttigt för mig också, jag fick spela mycket matcher under de åren där och det har hjälpt mig att växa.
– Det (SHL) är ju som dag och natt. Nu blir det ett jobb som man kommer och njuter av varje dag. Det är otroligt skoj.

Vad gör att man inte lägger av och skiter i hockeyn?
– Jag förstår vad du menar, och lägga all tid på jobbet i stället.
– Men det är svårt, hockeyn har för mig alltid varit en stor del av livet. Man älskar hockey, det är därför man gör det här. Så det är väl därför, att man brinner för det.

Är du ganska glad att du fortsatte när du står här idag?
– Ja men precis. Jag har väl aldrig haft några direkta tankar på att lägga ned. Jag brinner för hockeyn och nu tror jag att man kan uppskatta den här världen lite mer, när man har varit där nere och gjort sina hundår som man säger.

”VILL BEVISA ATT DET ÄR HÄR JAG SKA VARA”

Petterssons personliga målsättning för säsongen är glasklar.
– Min målsättning är att etablera mig i SHL och bevisa att det är här jag ska vara, säger målvakten som även har kontrakt med Mora över nästa säsong.
– Jag har ett år kvar på kontraktet efter den här säsongen. Det är skönt och en trygghet att vara på samma ställe och att slippa flänga runt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten