Matt Anderson, tidigare i Djurgården. Nu spelar han i Skellefteå.
Skellefteå AIK

Tidigare Djurgårds-stjärnan hyllar fansen: ”Stämningen förmodligen en av de bästa i världen”

ANNONS

Efter två säsonger i Djurgården spelar han nu i Skellefteå. Men ikväll var Matt Anderson tillbaka på Hovet igen. Det var speciella känslor för amerikanen – som hyllar sina tidigare supportrar och publik.
– Stämningen och omgivningen här är något alldeles speciellt. Det är förmodligen en av de bästa i hela världen. Det var en ära att få spela här, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
De senaste två säsongerna har Matt Anderson spelat för Djurgården. Amerikanen gjorde stor succé i klubben och vann förra året lagets interna poängliga. Stockholms-klubben var dock tvungna att släppa sin stjärna och i år spelar centern för Skellefteå. Men under lördagen var han så tillbaka på Hovet med sitt nya lag.
– Det var väldigt speciellt. Jag hade två bra säsonger här och det var trevligt att vara tillbaka.
– Men det hade varit mycket roligare om jag hade varit på den vinnande sidan, säger han efter förlusten med 2-4.

Amerikanen har verkligen inte glömt sin tid i Djurgården. Det verkar som han trivdes väldigt bra både i klubben och kanske framför allt på Hovet inför fansen.
– Stämningen och omgivningen här är något alldeles speciellt. Det är förmodligen en av de bästa i hela världen. Det var en ära att få spela här.
– Det är en sak som är så roligt med att spela i SHL. I Skellefteå har vi också en svår arena för motståndarna att komma till. Det är så många arenor med bra miljö och mycket tradition i den här ligan. Det har som sagt varit en ära så här långt.

”SÖKER EFTER DEN RÄTTA KEMIN”

34-åringen var trots förlusten mot Djurgården ganska nöjd med sin egna insats. Han står dock bara på beskedliga en assist efter fem spelade matcher i sin nya klubb. Men klubbytet innebär såklart en omställning och Anderson är beredd på att det kommer ta lite tid att få alla bitar att falla på plats.
– Det har känts ganska bra så här långt. Det är fortfarande lite av en process där jag söker efter den rätta kemin med mina kedjekamrater. Men det är en lång säsong och den avgörs inte på de fem första matcherna, säger han och tillägger.
– Jag kommer fortsätta att jobba. Jag är säker på att om jag spelar mitt spel så kommer jag fortsätta att vara så pass framgångsrik som jag var under de senaste två senaste säsongerna.

Hur är din roll i Skellefteå jämfört med den du hade i Djurgården?
– Rollerna är ändå ganska lika varandra. Men här i Skellefteå har vi som bekant några väldigt duktiga poänggörare så jag tror vi kan dela på målskyttet.
– De senaste två åren har jag varit i en kedja som skulle göra mycket mål. Men jag är kapabel att spela i olika typer av roller. Jag kommer jobba på att hitta min bästa roll i det här laget.

Det är inte bara på isen som det blir en omställning vid klubbyte. Även utanför rinken förändras mycket. Inte minst när man byter ut Sveriges huvudstad mot Skellefteå.

Var det en stor omställning att flytta från Stockholm till Skellefteå?
– Ja verkligen. Men samtidigt är det något som jag och min fru är bekväma med. Hon är från en stad i USA med ungefär samma storlek. En stad där vi spenderar mycket tid på somrarna. Så vi njuter av naturen och trivs väldigt bra så här långt.

”JAG GILLAR VERKLIGEN ATT SPELA I DEN HÄR LIGAN”

Matt Anderson har ett flertal säsonger i KHL bakom sig. Dessutom har han två NHL-matcher på kontot och en rad med poängtunga säsonger i AHL. Ändå valde han att stanna i Sverige, och anbud från andra klubbar i Europa lär inte ha saknats.
– Jag gillar verkligen att spela i den här ligan. När man får möjligheten att spela för ett lag som Skellefteå är det svårt att tacka nej. Jag tog helt enkelt vara på den möjligheten.

Hur gärna vill du vinna ett SM-guld? 
– Det är såklart målet. Det är alltid i målet inför varje säsong. Jag tycker att jag har satt mig i en bra situation och är förväntansfull.

”EN NJUTNING ATT VARA RUNT HONOM”

Anderson pratade om att laget har många skickliga målskyttar. En av de är givetvis Joakim Lindström. Forwarden vann förra säsongen hela SHL:s poängliga. Årets säsong har Lindström börjat på samma sätt och han har efter fem matcher producerat fyra mål och totalt åtta poäng.
– Det är en ära att vara runt honom och se hur han jobbar dag in och dag ut. Han är en extremt talangfull spelare och det har varit en njutning att vara runt honom både på och utanför isen.
– Det är en grymt bra möjlighet när man får spela med någon som honom.

Både Lindström och Anderson har spelat i NHL. Frågan är om han fortfarande drömmer om att ta en tröja i världens bästa liga.

Är det forfarande din dröm att nå NHL?
– Jag kämpar varje dag med att bli den bästa hockeyspelaren jag kan vara. Men jag låter media, experter och hockey-analytiker avgöra var jag passar in. Jag försöker bara att bli så bra jag kan varje dag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL