Sök
Shane Owen.
Nyheter

Han kan vara nästa målvaktssuccé i Karlskoga: ”Är stora skor att fylla”

Många är målvakterna som gjort succé under sin tid BIK Karlskoga. Kommer årets nyförvärv bli ytterligare en framgångssaga? Hur hamnade han i Karlskoga och hur gör klubben för att vara så framgångsrika med sina målvakter. Hockeysverige.se har träffat klubbens nya burväktare Shane Owen – som har Henrik Lundqvist som förebild.
– Min kompisar pratade väldigt gott om organisationen. Jag var mer än glad att få komma hit när de erbjöd mig ett kontrakt.

KARLSKOGA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Emil Kruse, Daniel Bellissimo Justin Pogge, Andrew Engalage. Det är många målvakter som har blommat ut i BIK Karlskoga genom åren. Klubben har haft en fantastisk förmåga att handplocka mindre kända målvakter och göra något riktigt bra. Den senaste i raden är just kanadensaren Andrew Engalage. På sina 37 matcher förra säsongen noterade han en räddningsprocent på 93,8 procent. Det var bäst i hela Hockeyallsvenskan. Engalage lämnade Karlskoga inför den här säsongen, men målvakten såg till att locka sin kompis och tidigare lagkamrat Shane Owen klubben.
– Jag och Andrew var målvaktskollegor i Utah Grizzlies (ECHL) för några år sedan. Han berättade bara bra saker föreningen, säger Owen när vi träffar honom i Karlskoga.
– Jag spelade även med Alex Lavoie för två, tre år sedan. De både hade en väldigt bra tid här. De pratade väldigt gott om organisationen och jag var mer än glad att få komma hit när de erbjöd mig ett kontrakt.

Hur känns det att vara på plats? 
– Det känns jättebra. Den här organisationen är väldigt professionell. Jag menar från ”top to bottom”. Det har varit jättebra och spelarna har välkomnat mig.
– Jag har älskat min tid i Sverige så här långt. Alla i stan har också varit väldigt vänliga. Allt har bara varit kanon.

”EN HÄRLIG PERSONLIGHET”

Det har bara gått tre matcher i Hockeyallsvenskan. Men Owen har redan visat sin skicklighet. Visserligen fick han släppa fyra puckar förbi sig senaste mot Modo (förlust 0–4). Trots nederlaget har målvakten ändå en bra känsla från de första matcherna med sin nya klubb.
– Det känns som jag har spelat bra och mitt jobb är att ge laget en chans att vinna varje match. Jag tycker vi jobbar hårt och tränar på bra, vi behöver bara studsarna med oss så kommer resten med det.

Karlskogas huvudtränare Tobias Thermell är även han nöjd med Owens insatser så här långt.
– Jättebra. Jag tycker att han är en härlig personlighet och en målvakt som krigar för varje puck på ett beundransvärt sätt.
– Han kommer bringa stabilitet till vårt spel. Han är lugn och trygg som person.

Pogge, Kruse, Engalage, Bellissimo. Hur lyckas ni hitta alla målvakter som passar så bra in i er klubb?
– Det är Torsten Yngvesson (klubbchefen) som har koll på scoutingen och ser till att vi prickar rätt, det får jag ge honom.
– Sedan tycker jag att vi har en bra verksamhet här med bra målvaktstränare som heter Micael Björkbacka. Han har varit med och tagit hand om alla de här som du nämnde. En bra trygg målvaktstränare som de kan jobba med.

”EN BRA MÖJLIGHET TILL ATT BLOMMA UT”

Varför tror du man väljer spel i Karlskoga?
– Jag tror de ser möjligheterna att kunna ta det ett steg till här i Sverige. Vi har väl visat att vi har kunnat få målvakter att blomma ut och bli riktigt bra här.
– Jag tror att de ser att steget till BIK Karlskoga som en bra möjlighet till att kunna blomma ut.

Ryktet går i hockeyvärlden. Även Shane Owen har hört om Karlskogas framgångar med att rekrytera och utveckla målvakter.
– Ja, en del har jag hört. Andrew Engalage är en jättebra målvakt och han gjorde det väldigt bra här och jag kommer ihåg Justin Pogge. När jag var yngre spelade han för Kanadas landslag.
– De killarna är jätteduktiga målvakter så det är stora skor att fylla för mig men jag ser alltid fram emot utmaningar och är exalterad över att göra mitt bästa för att hjälpa det här laget att vinna.

”ALLA KOMMER TILL RINKEN MED ETT LEENDE”

Owen kommer senast från spel med Fife Flyers i Englands högstaliga (EIHL). Det var där kanadensaren inledde sitt Europa-äventyr, som nu alltså går vidare i Karlskoga med sina cirka 27000 invånare.

Vad berättade dina kompisar om staden och laget?
– Att klubben är väldigt professionell och ett hårt jobbande lag. De hade en bra tid här. Alla kommer till rinken med ett leende. Vi är här för att ha kul men samtidigt jobba hårt.
– Uppenbarligen är staden lite mindre än Toronto men den har allt du behöver och det har varit jättebra.

”DET GÅR LITE SNABBARE HÄR”

Owen har under större delen av sin karriär spelat i ECHL. En nordamerikansk liga med en hel del farmalag till AHL. Hockeyallsvenskan är med andra ord helt ny för 27-åringen från Markham, Ontario.
– Ligan är bra. Den är väldigt lik ECHL där jag spelade under sex säsonger, som även har likheter med EIHL i England.
– Men det går lite snabbare här än i England. Det är lite äldre spelare kring 25-30 år och här är det mer killar kring 20. Det går som sagt lite snabbare och det finns en bra spelförståelse.
– Ligan är annars lite mer defensiv. England (EIHL) är mer lik nordamerikansk stil på hockeyn. Man dumpar pucken, tuffare spel och fighter samt en massa avslut.

Vad är din målsättning den här säsongen?
– Att hjälpa det här laget att vinna och jag menar, jag kom hit för att göra mitt jobb som är att stoppa puckar och gör det så bra jag kan för att hjälpa laget att vinna och gå så långt det är möjligt.

Owen har dock svårt att sia om sin framtid. Kontraktet med Karlskoga är på en säsong.
– Det har varit jättebra i klubben så här långt, men just nu vill jag bara ta en dag och en match i taget och se vad som händer.

”LUNDQVIST ÄR KUNGEN”

Owen erkänner att han inte visste mycket om Sverige innan flytten till Karlskoga. Men en svensk har han extra koll på. Henrik Lundqvist har satt avtryck även där.
– Alla känner till Lundqvist. Han är kungen och han har alltid varit en av mina favoritmålvakter när jag växte upp.

Han är född i Markham som är en förort till hockeymeckat Toronto. Det har givetvis präglat Owen.

Jag antar att du drömde om att spela i NHL med Toronto under uppväxten?
– Ja såklart, det är min hemstad och jag växte upp med Maple Leafs och såg målvakter som Curtis Joseph, Ed Belfour med flera. Det var verkligen en dröm.

Vet du något om Nylander?
– William ja. Jag träffade honom ett par gånger förra sommaren. Jag har några bra kompisar som spelar i Marlies (Torontos farmarlag) och Maple Leafs. Han verkar vara en bra kille, fötterna på jorden och en jättebra hockeyspelare.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten