Joe Thornton.
San José

NHL 100 år – CCM:s största spelare: Joe Thornton

ANNONS

I samband med att NHL fyller 100 år tittar vi närmare på några av CCM:s största profiler. Först ut är åldermannen Joe Thornton, San José Sharks. 

1997 slog sig Joe Thornton in i NHL. 1446 matcher senare har det blivit 1391 poäng och passningsgeniet placerar sig på plats 22 i tidernas poängliga. Tittar vi på assistligan är San José-centern en av 13 spelare som har gjort mer än 1000 assist.

Men allting började i Boston.

Thornton hade satt stora avtryck i OHL och vunnit JVM-guld med Kanada, som lagets yngsta spelare. När det blev dags för draften 1997 lade Boston föga förvånande beslag på honom med förstavalet. På andraplatsen gick Patrick Marleau till San José, men det kom att dröja innan de framtida vapendragarna stötte på varandra i Sharks.

Någon succédebut blev det definitivt inte i Boston. Debutsäsongen rycktes sönder av skador och på 55 matcher mäktade Thornton bara med sju poäng. Istället var det lagkamraten Sergei Samsonov – som Boston hade draftat några platser bakom Thornton – som sprang hem med Calder Trophy.

Boston fick vänta på Thornton. Men det väl värt att vänta på Thornton.

Redan under den efterföljande säsongen började Thornton röra på sig och det dröjde inte allt för länge innan utvecklingen tog fart. Sakta men säkert förbättrade han sig – innan han exploderade säsongen 02/03, samma säsong som Boston gjorde honom till lagkapten.

77 matcher resulterade i 101 poäng. Thornton var en av tre spelare att ta sig över 100-poängsstrecket den säsongen, men fick se sig knappt besegrad av Markus Näslund och Peter Forsberg. Säsongen 03/04 blev en liten besvikelse och under Thorntons tid i Bruins blev man aldrig lyckosamma i slutspelet. Man missade slutspel vid några tillfällen och när man väl tog sig dit blev det respass tidigt.

Thornton hade gjort sitt i Boston

Säsongen 04/05 brann upp på grund av lockouten, men Thornton fortsatte på den inslagna vägen när NHL kom tillbaka 05/06. Allt var däremot inte frid och fröjd. Thornton ska ha varit missnöjd med tillvaron i Bruins och hade kritiserats för sina slutspelsprestationer – 03/04 blev han till exempel poänglös på sju slutspelsmatcher – men han signade ändå ett nytt kontrakt sent under sommaren 2005.

Trots oroligheterna gjorde Thornton en smått fantastisk inledning på säsongen 05/06. Han producerade i en rasande fart, men det gick betydligt sämre för laget. Hastigt och lustigt visade det sig också att Thornton hade gjort sitt i Bruins.

I slutet av november tog man beslutet att göra sig av med lagkaptenen och stjärnan. Thornton dumpades iväg till San José och Bruins förberedde sig för att bygga nytt. Säga vad man vill om beslutet att skicka iväg Thornton – men ingen kan hävda att utbytet blev särskilt anmärkningsvärt. Marco Sturm, Wayne Primeau och Brad Stuart anslöt från Sharks och det är ett smått tragiskt utbyte för en av den här generationens främsta playmakers.

 

Thornton svarade på utmaningen

Thornton kom till ett nytt bottenlag. San José hade inlett säsongen svagt och behövde en boost. Thornton svarade på utmaningen.

När säsongen 05/06 var färdigspelad hade Thornton gjort otroliga 92 poäng på 58 matcher i Sharks. Över hela säsongen blev det 125 poäng (29+96) på 81 matcher – ligans bästa notering på den här sidan millennieskiftet.

San José klättrade i tabellen och slutade på en andraplats i Pacific Division, men det mest fascinerande var att Thornton hade gjort Jonathan Cheechoo till en 56-målsskytt. Lämpligt nog satt Cheechoo på ett utgående kontrakt och fick $15 nya miljoner tack vare Thorntons suveränitet.

Under Thornton-eran etablerade sig San José som ett topplag i ligan. Sedan traden har Sharks flest poäng i grundserien och en segerprocent på 63,1. Men slutspelsframgångarna har varit skrala. Som bäst tog sig Sharks till Conference-final två år i rad 2010 och 2011, trots ständiga topplaceringar. Thornton fortsatte att ösa in poäng i grundserien såväl som slutspelet, men i takt med att åren gick kändes en final allt mer avlägset.

BLI LAGKAMRAT MED CROSBY, McDAVID & BURNS – GÅ MED I TEAM CCM

Äntligen en final…

När San José missade slutspel säsongen 14/15 och Thornton ”bara” gjorde 65 poäng – hans sämsta notering sedan 99/00 – kändes det som att tåget hade gått. Men Thornton och Sharks kom tillbaka.

Thornton blev återigen en point per game-spelare när han gjorde 82 poäng på lika många matcher. Under de senaste tio åren hade bara åtta spelare över 35 år gjort minst 80 poäng, så det var en högst respektabel siffra. Thornton var tillbaka i toppskiktet av poängligan och Sharks var tillbaka i toppskiktet av tabellen. Den här gången klaffade dessutom det mesta i slutspelet.

San José började med att få revansch på Los Angeles efter kollapsen 13/14. Därefter avfärdade man Nashville och St. Louis på sin väg mot Stanley Cup-finalen. Väl där väntade Pittsburgh – men Sharks visade sig vara storleken mindre. Penguins stod som mästare efter 4-2 i matcher och Thorntons enda final slutade i besvikelse. 21 poäng på 24 slutspelsmatcher är dock respektingivande siffror.

Under säsongen 16/17 tog såväl San José som Thornton ett steg tillbaka igen och nu är det svårt att avgöra var laget, och Thornton, står. Han har hunnit bli 38 år gammal och tvingades till en knäoperation efter säsongen. Hans kontrakt gick dessutom ut, men även om Thornton undersökte en flytt blev han så småningom kvar i Sharks på ett nytt ettårskontrakt.

En av tidernas främsta

Joe Thornton fick skulden för Bostons tillkortakommanden och har ofta hånats för San Josés misslyckanden i slutspelet, men under hans tid i ligan är det bara sex spelare med mer slutspelspoäng än honom. Med totalt 123 slutspelspoäng placerar han sig dessutom på plats 51 i tidernas poängliga för slutspelet.

Under sin karriär har Thornton vunnit det mesta som går att vinna – förutom den där förrädiska Stanley Cup-titeln. I prisskåpet stoltserar han med ett JVM-guld, ett OS-guld och två World Cup-guld. Där hittar vi även en Art Ross Trophy och en Hart Trophy. Det är en högst värdig karriär som fortfarande kan få det bästa av avslut, även om Sharks kanske inte känns som någon förhandsfavorit längre.

Det vore inte allt för chockerande om Thornton slår sig in i topp-15 i tidernas poängliga innan han slutar. Kanske kan han även nå topp-10 om han orkar spela i ytterligare några säsonger. Oavsett vad man tycker om stämpeln som en slutspels-choker är det en karriär värd att hylla. Joe Thornton är inte bara en av sin generations främsta playmakers – han är en av tidernas främsta playmakers.

ANNONS: Gå med i samma lag som Crosby, McDavid och Burns

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 27 mars
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
söndag 02 april
02:00 Chicago Blackhawks - New Jersey Devils NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
04:00 Seattle Kraken - Los Angeles Kings NHL
04:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
19:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
21:30 St Louis Blues - Boston Bruins NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
01:00 Winnipeg Jets - New Jersey Devils NHL
måndag 03 april
02:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
02:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten