Sök
Vancouver
BODIN: Tio svenskar på gränsen till NHL-spel

Träningslägren har pågått i ett par dagar och de första träningsmatcherna har spelats. Det innebär att det är crunch time för flera av de svenska spelarna som står alldeles på gränsen till en plats i NHL. Här tar jag mig en titt på tio av dem och deras chanser att undvika AHL-spel när säsongen startar om några veckor.

Det finns massor med spännande svenska rookies som försöker slå sig in i NHL just nu. Vissa ser jag redan som klara – till exempel Joel Eriksson Ek och Pontus Åberg – medan andras chanser är så pass små att det inte finns någon anledning att ta upp dem. Här har jag i stället valt att fokusera på tio namn som har chansen att spela NHL-hockey när säsongen startar. Givetvis förutsatt att de sköter sina kort rätt på träningslägren.

Vi börjar i Buffalo Sabres där Alexander Nylander ska försöka följa upp fjolårets avslutning med fyra NHL-matcher med att ta plats från start:

Alexander Nylander, fw, Buffalo
Låt oss vara ärliga för en stund. Alexander Nylanders rookiesäsong i AHL lämnade en del att önska. Nog för att han var en 18-åring som spelade mot män, men 28 poäng på 65 matcher kändes som en missräkning. Han kompenserade en del genom att göra ett så pass bra JVM att han faktiskt delade segern i poängligan med ryske Kirill Kaprizov. Blir det ett tredje JVM för Nylander i vinter? Fifty-fifty, säger jag om chanserna för det. Han kommer att behöva ta ett stort steg för att vinna ett heltidsjobb i Buffalo den här säsongen. Samtidigt finns det en del luckor på lagets högerkant som gör att det inte är omöjligt att han slår sig in i laget redan till NHL-premiären. Känslan är dessutom att Nylander kommer att passa betydligt bättre in i den tempostarka hockey som nye coachen Phil Housley förespråkar kontra det loja spel som Dan Bylsma visade upp i fjol.
Chans till NHL-spel från start: 50 %

–>KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NÄSTA SVENSK–>


Foto: Timothy T. Ludwig-USA TODAY Sports 

Gabriel Carlsson, b, Columbus
Columbus Blue Jackets imponerades av vad Gabriel Carlsson gjorde när han kom över till Nordamerika i fjol. Den stabile backen klev in i NHL efter bara tre AHL-matcher och var sedan ombytt i fem av lagets sex slutspelsmatcher i serien mot Pittsburgh Penguins. John Tortorella har helt klart en ”soft spot” för Örebrosonen och av allt att döma kommer han att inleda säsongen i NHL. Antagligen i lagets tredje backpar med Ryan Murray.
Chans till NHL-spel från start: 90 %

–>KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NÄSTA SVENSK–>


Foto: Chris Szagola/CSM/REX

Jacob Larsson, b, Anaheim
Det är svårt att utvärdera Larssons möjligheter eftersom det inte är helt skrivet i sten vad Hampus Lindholms och Sami Vatanens status är inför säsongen. Båda två genomgick axeloperationer efter slutspelsortin i våras och tippades missa tid i inledningen av säsongen. Om ingen av dem kommer till spel direkt bör Larsson vara med i diskussionen om att ta en av de sista backplatserna. Coachen Randy Carlyle imponerades av hans spel under fjolårets camp. Så till den milda grad att han fick chansen i fyra NHL-matcher. Det gör att han kommer in på plus, med goda möjligheter att göra om bedriften.
Chans till NHL-spel från start: 60 %

–>KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NÄSTA SVENSK–>


Foto: Jeanine Leech/Icon Sportswire

Oscar Fantenberg, b, Los Angeles
Drew Doughty, Jake Muzzin, Alec Martinez och i övrigt en hel massa konkurrens. Så skulle man kunna beskriva backsituationen i Los Angeles just nu. Derek Forbort går antagligen att räkna som säker på en plats, trots att det finns underliggande statistik som pekar på motsatsen. Fantenberg är en av kanske fyra eller fem spelare som gör upp om de återstående platserna. Christian Folin en annan. Baserat på erfarenhet, rutin – och att han faktiskt gjorde mål i sin första träningsmatch för Kings – tycker jag att det ser ljust ut. Konkurrensen är inte så hård att Fantenberg ska behöva inleda säsongen i AHL.
Chans till NHL-spel från start: 80 %

–>KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NÄSTA SVENSK–>


Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

Niklas Svedberg, mv, Minnesota
Tillbaka i NHL efter två säsonger i KHL. Svedberg går en duell mot Alex Stalock, 30, under Minnesota Wilds pågående träningsläger kring vem som ska ta den där platsen som reserv bakom Devan Dubnyk. Stalock kan ha fördel av att ha gjort en stark säsong i Wilds organisation redan i fjol. Då vaktade han kassen för farmarlaget Iowa i AHL och hade en räddningsprocent på 92,6. Samtidigt har coachen Bruce Boudreau sagt att det är en helt öppen affär där båda två ska få chanser att visa upp sig under träningsmatchandet. Den som drar längsta strået där får inleda säsongen i NHL.
Chans till NHL-spel från start: 40 %

–>KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NÄSTA SVENSK–>


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Gustav Olofsson, b, Minnesota
22-årige Olofsson fick sin utveckling rejält hämmad av en axelskada som spolierade hela hans rookiesäsongen 2014/15. Vore det inte för den skadan hade han sannolikt varit en NHL-spelare vid det här laget. Nu har han sin hittills bästa chans att slå sig in i Wild på allvar. Efter att ha spelat 13 NHL-matcher i fjol har han skrivit ett envägskontrakt med klubben värt 725 000 dollar. Den tidigare JVM-backen sitter på trumfkortet att Wild måste sätta upp honom på waivers för att skicka honom till AHL igen, något som definitivt ökar hans möjligheter att bli kvar i klubben drastiskt. Olofsson ses fortfarande som en stor talang i organisationen och det vore otänkbart att förlora honom utan kompensation. Den mer offensivt lagde Mike Reilly är Olofssons stora utmanare, men han behöver inte passera waivers för att bli nedskickad vilket gör hans chanser sämre.
Chans till NHL-spel från start: 90 %

–>KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NÄSTA SVENSK–>


Foto: Nick Wosika/Icon Sportswire


Oskar Lindblom, fw, Philadelphia
Brynäs stora stjärna förra säsongen har anlänt till Philadelphia med stora förväntningar på sig. Den extra säsongen i SHL gjorde onekligen under med 21-åringens status i Nordamerika. Det är sällan en spelare draftad i femte rundan kommer in med sådan hajp omkring sig. Med det sagt är det inte helt och hållet uttalat att Lindblom för den sakens skull får inleda säsongen i NHL. Hans första träningsmatch med Flyers i natt gav i alla fall positiva besked. Ska man tro rapporterna från ”The City of Brotherly Love” ser det ljust ut. Lindblom beskrivs som ”en av favoriterna” att ta en plats.
Chans till NHL-spel från start: 90 %

–>KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NÄSTA SVENSK–>


Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

Calle Rosén eller Andreas Borgman, b, Toronto
Två svenskar som slåss om samma plats? Ja, nu finns det inga garantier för att vare sig Rosén eller Borgman inleder säsongen i NHL. Men sett till konkurrensen är det inte helt uteslutet att en av dem åtminstone tar platsen som sjunde back. Toronto har sex backar som kan vara rätt säkra på spel i Morgan Rielly, Nikita Zaitsev, Ron Hainsey, Martin Marincin, jake Gardiner och Connor Carrick. Elefanten i rummet är tryout-backen Roman Polák, som försöker göra sig redo efter den otäcka skada han ådrog sig i slutspelet i våras. Om han imponerar tillräckligt på klubbledningen för att få ett nytt kontrakt kan svenskduon säga hej till AHL. Om inte gör de sannolikt upp med spännande talangen Travis Dermott, 20, om en plats. Att försöka avgöra vem av Rosén eller Borgman som ligger bäst till är mer eller mindre omöjligt, men något säger mig att Borgmans spelstil gör att det går fortare för honom att anpassa sig till sin nya omgivning. Precis som han helt sömlöst klarade flytten från Hockeyallsvenskan till SHL för ett år sedan.
Roséns chans till NHL-spel från start: 30 %
Borgmans chans till NHL-spel från start: 40 %

–>KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NÄSTA SVENSK–>


Foto: Bildbyrån

Philip Holm, b, Vancouver
Ett mål och en assist framåt, men också nio mål i baken när Vancouver föll med 4–9 mot Vegas Golden Knights sent i går kväll. Philip Holm har kommit till en klubb med förhållandevis tunn backuppsättning. Problemet är att många av spelarna han gör upp med har en hel del NHL-erfarenhet och befinner sig lite högre upp på totempålen. En bra camp kan givetvis förändra det drastiskt, men att han ska flytta på en Patrick Wiercioch eller Troy Stecher känns inte riktigt troligt i ett första skede. Såvida inga skador uppstår innan första nedsläpp känns farmarlaget Utica Comets som en trolig första destination för VM-backen.
Chans till NHL-spel från start: 30 %


Foto: Imago Sport/All Over Press

ÖVRIGA SPELARE:

* Alexander Nylander, Buffalo
* Gabriel Carlsson, Columbus
* Jacob Larsson, Anaheim
* Oscar Fantenberg, Los Angeles
* Niklas Svedberg, Minnesota
* Gustav Olofsson, Minnesota
* Oskar Lindblom, Philadelphia
* Calle Rosén/Andreas Borgman, Toronto

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten