SHL

”Det är blåstället på och jobba arslet av sig varje dag”

ANNONS

Mora IK är tillbaka i SHL. Tomas Skogs är tillbaka i sin moderklubb. Nu ska 33-åringen hjälpa klubben att återigen etablera sig i högstaligan. Ett uppdrag som ska ske med minst sagt små resurser, om man jämför med andra lag i högstaligan. 
– Jag kommer här ifrån så för mig är det ingen big deal. Det är blåstället på och jobba arslet av sig varje dag. Det är jävligt charmigt det också, säger Skogs till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mora IK har precis spelat klart SHL-premiären 2017/18. I första matchen på bortaplan mot Frölunda tog laget överraskande poäng direkt. Med elva sekunder kvar av tredje perioden fick Mora in en kvittering till 2-2. Ryan Lasch sköt sedan bonuspoängen och segern (3-2) till Frölunda på övertid.
– Ruggigt skönt att få in 2-2. Vi är ruggigt nederlagstippade men det är ingenting vi kan fokusera på, säger backen Tomas Skogs efter slutsignalen i Scandinavium.

Dala-klubben är efter nio säsonger tillbaka i den svenska högstaligan. Tillbaka är även Mora-sonen Tomas Skogs. Det var en häftig återkomst han fick vara med om, även om det inte räckte riktigt hela vägen.
– Nu är premiären avklarad. Vi hade ju tio, elva gubbar som aldrig har spelat i SHL. Det är klart att det är mycket nerver som spelar in i det här också.
– Men det var en ruggigt härlig atmosfär och utmaning att få det här som första match i SHL. 11000 tusen på läktaren och 4-500 ”Moringar” som har åkt hit.
– Det är en fantastisk upplevelse så jag hoppas ändå att grabbarna kan njuta lite av det här på hemresan.

”FANTASTISKT ROLIGT ATT VARA TILLBAKA”

Säsongen 2007/2008 var alltså senast Skogs spelade i Mora IK. Det var som sagt även senast klubben fanns med i hockeyns finrum, men nu är man tillbaka. Efter nio år i fyra andra SHL-klubbar är även Skogs ‘hemma igen’. Bland annat har backen ett SM-guld med Skellefteå (2012) och kommer senast från två år i Färjestad.
– Det är fantastiskt roligt att vara tillbaka. Det är en ruggigt härlig utmaning och jag ska göra allt man kan för att vi ska etablera oss på den här nivån ytterligare en gång.

Trots att många har Mora som ett givet bottenlag har Skogs andra planer för klubben, och konstigt vore väl annat.
– När vi gör det vi ska tillsammans som lag då kan vi vara med och utmana på den här nivån. Det är klart att vi kommer att vara otroligt nederlagstippade, det är väl inget konstigt.
– Det är väl inte många som har tippat oss på någon annan plats än 13-14. Men det är ju ingenting som vi kan bry oss om. Vi vill etablera Mora på den här nivån och få spelarna att växa under säsongen.

”DET ÄR BLÅSTÄLLET PÅ OCH JOBBA ARSLET AV SIG VARJE DAG”

Den rutinerade backen har gått från en vardag i Skellefteå, Örebro och Färjestad till en helt annan verklighet. Mora IK har inga stora resurser att jobba med.
– Det är klart att det en stor omställning. Här har vi en liten mindre budget och laget och organisationen kommer från Allsvenskan förra året.
– Man jobbar i en liten mindre kostym, men det betyder ju inte att människor brinner mindre för det här, snarare tvärtom. Hela organsationen gör att jättejobb med allt runt omkring till laget.

Skogs förklarar vad mindre resurser betyder i praktiken.
– Det är väl kanske att vi har en sjukgymnast i stället för två och såna saker. Det är lite färre tjänster, lite trängre utrymmen och så.
– Men jag kommer ju här ifrån så för mig är det ingen big deal. Det är blåstället på och jobba arslet av sig varje dag. Det är jävligt charmigt det också.

Med sina 33 år och stora rutin är han en viktig pusselbit i ett ungt lagbygge.
– Nja, jag vet inte, säger han ödmjukt.
– Vi rullar runt på sex till sju backar idag och på den här nivån när hockeyn går så fort som den gör så måste vi försöka utnyttja allt material vi har.
– När man har någon rutin så försöker man väl hjälpa till, men det är många skickliga spelare här så det kanske är jag som kan lära mig något.

”LITE OLIKA HJÄLTAR VARJE KVÄLL”

Att klubben har mindre medel tror Skogs kan göra gruppen starkare.
– Jo, men så är det och vi har inte hämtat in de här fixstjärnorna, de här ‘superstarsen’ som kommer göra 40-50 poäng varje säsong.
– Vi måste verkligen se till att vi får med oss alla och göra det här som ett riktigt lag. Vi har inte råd att ha en femma som är dålig någon match, utan vi ska vara ett riktigt jobbigt lag där alla jobbar för varandra.
– Vi kommer inte ha dom här spelarna som exempelvis Lasch och (Joel) Lundqvist. Vi kanske får räkna med att det är kollektivet som ska göra det, lite olika hjältar varje kväll.

Hur tänker du kring din egen framtid som hockeyspelare?
– Vi är lediga i morgon (läs söndag), det är vad jag fokuserar på. Vi ska ha en liten ceremoni eftersom vi döpte dottern förra helgen. Så det är väl ungefär dit jag tänker nu, säger han och ler.
– Nej, men skämt och sido. Vi måste leva i nuet och ta varje dag för sig. Du kan inte sitta och fokusera på det som händer om några veckor, ett halvår eller si eller så. Vi är inne på en lång resa här där vi tar det dag för dag.

Men känns det som att du har kommit hem?
– Jo, men det har man gjort. Men jag vill poängtera att jag är långt ifrån klar med det här. Jag känner inte att jag är så gammal som media och väldigt många andra säger.
– Jag är faktiskt bara 33 år. Du har ju (Daniel) Grillfors som är 35 och Joel (Lundqvist) är väl 35 han också. De grabbarna kan ju fortsätta spela så jag tänkte försöka hålla på ett tag till.

Den här artikeln handlar om: