Sök
Per Bäckman
Nyheter

”Fanns några juniorer som tycker att dom är mycket bättre än vad dom egentligen är”

Förra säsongen återvände han till Modo, klubben han bland annat tog till SM-final långt tidigare. Nu berättar Per Bäckman om klubbens välmående när han tog över, och skickar en salva till flera av lagets unga förmågor.
–  Dom förstod inte att det var livet som gällde för det handlade faktiskt om klubbens existens, säger tränarikonen till hockeysverige.se.

VÄSTERÅS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Per Bäckman tog sitt första tränarjobb redan säsongen 1978/79, alltså samma säsong som Modo vann sitt första SM-guld. Då med Tommy Sandlin som tränare och Mikko Leinonen som lagets starkaste offensiva pjäs hette. Klubben Bäckman tog sig an var IK 70 som IK Oskarshamn hette då. Sitt senaste uppdrag, för vi vågar ännu inte skriva sista, var i våras då han tillsammans med Tomas Jonsson räddade kvar Modo i Hockeyallsvenskan.

Tränarkarriären har med andra ord varit både lång och framgångsrik. Många trodde nog att han sista tränaruppdrag skulle vara som dansk förbundskapten. Ett uppdrag han hade mellan åren 2008 och 2013. Ett uppdrag som också var annorlunda jämfört med hans tidigare uppdrag i karriären.
– Som så många gånger förr var det en slump att jag fick uppdraget. Stefan Lunner kom cyklande hit en dag. Han hade haft anställning i Danmark under många år både som utbildare och assisterande för A-landslaget. Han frågade om jag hade intresse att ta över landslaget, säger Per Bäckman när vi ses hemma i hans vardagsrum i Västerås för att snacka om framtiden för honom som tränare.
– Jag sa redan efter tiden i Frölunda (2007/08) att om jag skulle göra något mer så var det i så fall något jag aldrig gjort förut. Jag hade nästan sett alla ishallar i Sverige i och med att jag varit på alla olika nivåer. Det lät lite spännande så jag åkte ner till Danmark för en intervju.
– Det här var faktiskt första gången jag varit på en intervju som tränare. Tidigare hade klubbarna bara ringt och frågat om jag var intresserad. Jag lät väl inte helt avskräckande så jag fick chansen.

Per Bäckman hade tidigare bara jobbat med klubbar så förbundskaptensjobbet blev en stor kontrast för honom.
– Ja, verkligen. Framförallt då när det blev dags för VM-turneringar. När det gäller fotboll, handboll och basket kan jag tänka mig att man samlas minst en månad innan och jobbar ihop gänget.
– Nu började vi också en månad innan VM med spelare från främst danska ligan. Jag var lite orolig över att dom kanske inte skulle ställa upp eftersom 90 procent av dom inte skulle komma med då vi hade våra bästa spelare i NHL och Sverige. Inga problem, sa Lunner, dom kommer. Och jajamän, dom kom så det var 30-åringar med där och visade upp sig.
– Sådär rullade det på, men jag visste aldrig vilket lag jag skulle få med tanke på att vi hade nio, tio stycken i NHL. Först dagen innan VM-turneringen började var det fastslaget vilket lag vi skulle få. Förberedelserna var inte på samma sätt som i ett klubblag så då gällde det att hitta enkla roller för dom som skulle komma in i laget.

Svenska coacher åker ofta över till NHL för att snacka med våra svenska spelare, var du också ofta över?
– Vi hade inte så stora pengar i Danmark, men en gång fick jag åka över, säger den nu 67-åriga före detta forwarden i Surahammar och Färjestad med ett leende.
– Det var häftig. Vi var runt och träffade Frans Nielsen i Islanders, (Lars) Eller i Montréal, (Peter) Regin och grabbarna som vi hade där.

Hur var responsen från dom danska stjärnorna?
– Den var förvånansvärt bra. Bland annat vi tejpade ihop Regin ett år för han var så viktig för oss. När dom kom till samlingen, oftast hade vi då bara spelare från egna ligan, då kramade dom om varandra och sedan var dom inne i gänget som vilken som helst. Dom här killarna gjorde ett fantastiskt jobb för dansk ishockey.

När Per Bäckman tog sig an jobbet som danska förbundskapten såg han också det jobbet som en avslutning på hans tränarkarriär.
– Ja, det gjorde jag väl. Jag hade ett mål då och det var att vi skulle komma till OS i Sotji. Där skulle jag avsluta. Att få med alla spelarna, en ”Fredda” (Andersen) i målet, Eller, (Mikkel) Bödker, ”Frasse” (Nielsen), Regin och alla dom här. Det skulle ha varit drömmen, men vi missade tyvärr gruppspelet som vi hade på hemmaplan.

Per Bäckman, 2003.

Om du då hade pensionerat dig som tränare, varför nappade du Modo ringde dig i våras?
– Det kan man fråga sig (Skratt). Modo ringde både en, två och tre gånger. I och med att jag hade varit där i fyra säsonger och hade fantastiska upplevelser från dom åren samtidigt som jag kände mycket för klubben så…
– Jag sa att jag inte kunde åka dit själv utan är det så att (Tomas) Jonsson, som jag känner väl, följer med så kan jag hoppa på eftersom det handlade om en väldigt kort period, tio dagar. Han var ledig och då han följde med då tackade jag ja.

Ni hade fem matcher på er att rädda laget, vilka åtgärder satte ni in?
– Pär Styf kände jag sedan tidigare. Det första vi gjorde var att sätta oss ner med honom. Han hade då haft laget under några matcher. Som tur vad så såg vi hockey på exakt samma sätt vilket gjorde att det blev en ganska bra övergång.
– Det är så lätt som spelare att säga att det ordnar sig och så vidare, men vi förklarade att det var klubbens existens som stod på spel. Modo kunde ha varit i VIK (Västerås) situation nu i stället. Då hade det antagligen varit slut med hockeyn där uppe, så det var verkligen allvar.
– Vi fick ihop det hyggligt där, men det ska påpekas att vi hade en himla tur i Mora. Många tror att Mora inte spelade för fullt, men dom körde över oss och vi låg under med 4-1. På något mirakulöst sätt fick vi ett par tur-mål så det stod 4-3. Då blev Mora lite skakiga. Vi lyckades kvittera och vinner sedan i sudden. Då var kontraktet i praktiken klart i och med att vi hade 25 plusmål och VIK och Björklöven skulle mötas. Det blev en enorm glädje efter den matchen.
– Men varför jag hoppade på jobbet? Dels hade jag nog saknat att få bli sådär jäkla glad som man kan bli om vi vinner (Bäckman höjer armarna i en segergest) likväl som känslan när man förlorar, alltså dom där kickarna mellan himmel och helvete. Det hade jag saknat lite grann i den här grå vardagen, säger Bäckman med ett leende samtidigt som det utanför vardagsrumsfönstret hänger regntunga moln över Västerås.

Hur mådde det Modo du kom upp till?
– Inte bra. Truppen… Det är inget fel att satsa på juniorer, men Modo hade sju, åtta juniorer som spelade regelbundet och då ska vi komma ihåg att Hockeyallsvenskan är inte så dålig. Dom äldre kände ett enormt ansvar och hade mycket tyngd på sina axlar. Dom som ska ha beröm för att vi klarade det där är sådan som (Oscar) Hedman och (Per-Åge) Skröder. Dom gick verkligen i bräschen. Dom visade både träning och match att det allvar, så det var bra ryggar att gå på.
– Sedan fanns det några juniorer som tycker att dom är mycket bättre än vad dom egentligen är. Dom förstod inte att det var livet som gällde för det handlade faktiskt om klubbens existens. Vi fick ta bort piruetterna och sådana saker och istället spela en rak och enkel ishockey och på det sättet försöka vinna.

Köpte dom här juniorerna, som inte riktigt rättat in sig i ledet tidigare, era direktiv?
– Dom flesta gjorde det, inte alla, men vi ska inte namnge vilka.

Tomas Jonsson.

Flera spelare har vittnat om att det blev ett annat lugn när du och Tomas Jonsson kom med, var det här något ni jobbade medvetet med?
– Hade det varit för 30 år sedan hade jag nog inte varit sådär lugn. Man har lärt sig lite under tidens gång.
– Spelarna var otroligt stressade och kände naturligtvis ett ansvar. Då kan inte vi också gå in och vara stirriga. Vi försökte i alla fall se lugna ut och behålla resten av känslorna inombords.

När du var i Modo förra gången var klubben väldigt stabil organisatoriskt, var det stor skillnad nu?
– Det är svårt att säga eftersom jag bara hann träffa nåra i styrelsen och V:d:n.
– Anledningen till att jag trivdes så bra i Modo tidigare var för klubben hade trygga ledare i Åke Eklöf, Bengt Hedin och så vidare. Det var jordnära människor som stod med bägge fötterna på jorden. När det gick bra hade dom lite smajl, men det var inga stora åthävor. Gick det dåligt då tog dom det också. Vi malde på, så att säga, fick ett fortsatt förtroende att jobba vidare.
– När Åke gick bort (2006), efter det, trots SM-guldet (2007) med alla hemvändare, har det inte sett lika stabilt ut. Det visar ännu en gång att ledarna är väldigt viktiga.

Var det något snack om att stanna i Modo även den här säsongen?
– Nej, nej…

Har du gått i pension nu eller vad väntar härnäst?
– Ja, det gjorde jag redan efter Danmark och fick ett bra avslut med VM här i Stockholm. Men kanske en sån där lite brandkårsutryckning kanske jag kan ställa upp på för att få den där kicken, avslutar Per Bäckman med ett skratt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten