KARRIÄREN ÄR ÖVER. Matchen mot AIK 29 september i fjol där han skadade ögat blev Pär Edbloms sista som hockeyspelare.
Nyheter

Tvingas avsluta karriären – 32 år gammal: ”Jag har opererats sju gånger”

Pär Edbloms karriär är över. För hockeysverige.se berättar Modo-forwarden att han inte kommer att kunna spela mer ishockey efter den otäcka ögonskadan han drabbades av för ett år sedan.
– Jag har opererats sju gånger och har försökt på alla sätt och vis att få ordning på ögat, men skadan är där den är och det påverkar ganska mycket, säger Edblom.

Det var i september förra året som olyckan var framme. Pär Edblom hade värvats hem till Örnsköldsvik och moderklubben Modo efter elva år ute i landet för att ge en stukad förening välbehövlig rutin och ledarskap efter den jobbiga degraderingen till Hockeyallsvenskan. Men redan i sin femte match för Modo tog det stopp.

I Modos bortamöte med AIK på Hovet den 29 september drabbades Edblom av en otäck ögonskada efter en duell med motståndarbacken Stefan Johansson.
– Det var absolut en olyckshändelse och inget konstig på så vis. Det är otur att klubban tar så pass illa. Vi försöker få tag på pucken båda två och är då såklart nära varandra och så kommer smällen… Klart att det är otur, berättade den 32-åriga centern i en intervju med hockeysverige.se i januari i år.

Säsongen tog slut där och då och snart ett år senare har Pär Edblom fortfarande problem med synen efter sin ögonskada.
– Synen är dålig och i stort sett helt borta på det skadade ögat, så det är en ganska stor omställning vad det gäller den biten, säger Pär Edblom till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag har faktiskt inte heller kunnat träna någonting under den här tiden. Jag har haft träningsförbud och gjorde min senaste kontroll för tre veckor sedan. Då sa läkaren att jag kunde röra på mig för välmående och så vidare, men jag skulle inte maxanstränga mig. Då stack jag faktiskt ut och joggade en sväng bara för att känna hur det var. Så jag har med andra ord tränat en gång och det var för några veckor sedan.

”REKOMMENDERAD AV LÄKARNA ATT INTE SPELA”

Har man konstaterat vad det är för fel på ögat?
– Man kan säga att det är trasigt. Jag har fått en skada inne i ögat. Det är ett ärr och det har gått sönder grejer där inne som inte går att rätta till. Jag har opererats sju gånger och har försökt på alla sätt och vis att få ordning på ögat, men skadan är där den är och det påverkar ganska mycket.

Hur tänker du framåt, kommer du kunna spela hockey igen eller är karriären över som spelare?
– Jag kommer inte kunna spela hockey igen. Jag är rekommenderad av läkarna att inte göra det eftersom risken för kraftiga smällar är så pass stor och det skulle göra så att skadan förvärras.

Hur är dina känslor kring det trista faktumet?
– Det är klart att det är tråkigt. Det är aldrig roligt att göra illa sig och tvingas sluta på det sättet, säger Edblom och tystnar innan han fortsätter:
– Jag känner nu då det dragit igång med upptaktsträffar och så vidare, man vet att det bara är någon vecka kvar till det drar igång på allvar. Då känner jag verkligen att det hade varit kul att fortfarande kunna vara en del av det, vilket jag förmodligen hade kunnat vara, men nu är det lite annorlunda.

”SKA HITTA ETT JOBB JAG KOMMER ATT TRIVAS MED”

Pär Edblom bor i Örnsköldsvik och det händer att han svänger ner till hallen och morsar på sina gamla lagkamrater.
– Jag försöker åka ner till hallen någon gång ibland, men inte så jättemycket. Spelare och tränare byts och när man inte är med i laget så tycker jag att man inte ska vara där och springa allt för mycket.
– Någon gång nu och då är jag där, pratar med materialaren och hänger lite grann.

Finns det några tankar hos dig på att fortsätta jobba inom hockeyn i någon form?
– Jag vet inte, just nu har jag inga planer på det. Jag har levt i hockeyn under en ganska lång tid och det kanske är dumt att inte använda kunskapen jag har. Vi får se framöver, men just nu känns det inte så.

I stället har Ö-vikssonen valt att titta framåt. Målet är skaffa sig en civil karriär utanför ishockeyn.
– Nu har jag tänkt att skaffa mig en utbildning och helt enkelt gå vidare. Det går inte att gå hemma hela dagarna och tycka att det var synd att jag gjorde illa mig, utan efter min utbildning ska jag hitta ett jobb som jag kommer att trivas med.


Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

”EN SPECIELL KÄNSLA JAG KOMMER ATT SAKNA MYCKET”

Edblom har haft en mycket fin karriär där han bland annat var med och tog upp Leksand till SHL 2013 och Mariestad till Hockeyallsvenskan 2008. Dessutom vann han JSM-guld med Modo 2004.
– Det har varit fantastiskt roligt att framför allt lära känna grymt mycket bra människor i klubbar och runt omkring. Alla människor jag har lärt känna har varit något helt fantastiskt. Det märker jag nu då jag inte är ute reser på samma sätt och träffar folk att det saknar jag. Just det här i och kring laget, att få vara en del av det både när det går bra och då det är tuffa tider. Det är en speciell känsla och det kommer jag också sakna mycket.
– Att få vara med och gå upp och vinna med ett lag är helt otroligt. Det är vad som också är speciellt med lagidrotten och det kommer jag sakna något enormt mycket.

Du inledde förra säsongen i Modo, hur tänker du i dag kring lagets insats förra säsongen och framtiden?
– Fjolårssäsongen var inte någon succé direkt, det kan vi inte skryta över. Det var tufft och tråkigt att se när alla kämpar och försöker men ändå inte får ut någonting.
– Däremot har jag lite större förhoppningar inför den här säsongen, att Modo kan vända tillbaka det på ett positivt sätt, kunna bygga om och få ordning på allt. Jag tror ändå att det är ett bättre Modo vi kommer att få se i vinter jämfört med hur det såg ut förra säsongen.

Är det positiva tongångar kring hockeyn uppe i Örnsköldsvik igen?
– Jo, men det tycker jag. Det börjar vända och det finns en bra ödmjukhet inför uppgiften för Hockeyallsvenskan är en bra liga.
– Utan att vara jätteinsatt eftersom jag bara varit där sporadiskt, så har det känts på ett annat sätt. Det känns bra, men sedan vet jag inte om det bara är hjärtat som talar eller om det verkligen är så. Det får säsongen utvisa.

Kommer Pär Edblom vara i hallen som publik när serie drar igång?
– Ja, absolut. Klart att jag kommer vara där och kolla. Jag är jätteintresserad men det är synd att jag var tvungen att sluta lite för tidigt, men intresset är absolut kvar, avslutar Pär Edblom med optimism i rösten.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten