Agnes och Ethel Wilhelmsson.
SDHL

Systrarna som ger AIK framtidstro: ”Brukar tänka ‘twinpower'”

Agnes och Ethel Wilhelmsson.
Lägg namnen på minnet.
I AIK:s SDHL-lag finns en tvillingduo som ser spännande ut inför framtiden.

– Nu har vi inte spelat tillsammans den här säsongen, men det händer ibland och då brukar vi tänka ”twin power”, skrattar Agnes Wilhelmsson i en intervju med hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
AIK har två mycket spännande spelare i sitt lag och som har stora förutsättningar att få sina genombrott den här säsongen. Det handlar om 17-åriga tvillingarna Agnes och Ethel Wilhelmsson. De båda började sin hockeykarriär på Lidingö, men kom via spel i SDE Hockeys A-lag som 13-åringar till AIK inför säsongen 2014/15. Nu har de alltså gått in på sin tredje säsong i klubben.
– Vi började spela hockey eftersom vår brorsa (Edvin Wilhelmsson) spelade. Vi brukade titta på hans träningar och tyckte det såg kul ut. Sedan fortsatte vi eftersom vi tyckte hockeyn var roligare än fotbollen, säger Agnes Wilhelmsson när hockeysverige.se träffar tvillingarna utanför Ritorps slitna ishall innan AIK:s eftermiddagsträning.
– Vi spelade med killarna i Lidingö. Sedan var det så att SDE behövde några spelare till en cup. Då var vi med i den cupen och tyckte det var bra så vi fortsatte spela där med killar, säger Ethel Wilhelmsson och fortsätter:
– Vi tog också en sväng till Täby, men efter det började vi spela med SDE:s damer i Allettan, alltså säsongen dom gick upp till Riksserien. Då var vi bara 13 år och jag tror inte att vi fattade hur stort det egentligen var. Alla var jätteglada när vi vann mot Segeltorp, men vi tyckte det var en vinst som vilken annan som helst (skratt). Nu har vi ändå förstått hur stort det var.

Sedan ni debuterade i Riksserien med SDE Hockey i Riksserien 2014/15, hur har ni upplevt att damhockeyn har växt i Sverige?
Ethel:
– Jag har inte reflekterat så mycket över det, men det känns som att damhockeyn blir större och tar mer plats. Bland annat spelade Djurgården och Linköping direktsänt på SVT nyligen. Det har inte hänt förut på en vanlig match.
– Nu finns det också många fler ungdomslag för flickor, vilket inte riktigt fanns då vi var små och spelade. Då var det att spela med killar eller inte spela alls som gällde. Här i AIK har vi damjuniorerna och där är det lite blandade åldrar. Sedan är det många från damjuniorerna som får vara med och träna med A-laget. Men det är även tvärtom, att dom yngre i damlaget får komma ner och spela matcher, träna och utvecklas mer som individ i juniorlaget.

Hade ni några förebilder bland kvinnliga ishockeyspelare under er uppväxt?
Ethel:
– Jag visste egentligen inte riktigt vilka damspelare som spelade, men vi var på Maria Rooths hockeyskola. Det var första gången vi spelade med tjejer så hon blev lite av en förebild.
Agnes:
– Vi har väldigt mycket duktiga hockeyspelare i vårt lag. Jag ser upp till våra spelare som är äldre, mer rutinerade och har spelat x antal år i serien. Det finns alltid spelare i laget att försöka lära sig saker ifrån.


Ethel Wilhelmsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

”HON BEHÖVER NÅGON SOM PASSAR PÅ HENNE”

Ethel och Agnes Wilhelmsson är tvåäggstvillingar. De är överens om att de inte skulle kommit så långt inom hockeyn om dom inte hade haft varandra.
– Jag tror det handlar om att vi har gjort all träning tillsammans. Nu på senare tid har det betytt mycket för mig på sommarfysen. Hade jag inte haft Agnes vet jag inte hur det hade gått.
– Hon behöver någon som passar på henne, skrattar Agnes

Och på isen, har ni en speciell kemi mellan er där?
Agnes:
– Nu har vi inte spelat tillsammans den här säsongen, men det händer ibland och då brukar vi tänka ”twin power” haha…
Ethel:
– Vi spelade några matcher tillsammans förra säsongen. Annars har det varit att vi har fått flytta runt i olika kedjor. En sak som jag tycker är skönt är vid tekningar, då vet jag att Agnes kommer ta pucken åt mig. Det spelar ingen roll om jag passar, vinner bak den eller förlorar hon tar pucken ändå. Det är en bra egenskap.

Upplever ni er lika i spelstilen?
Agnes:
– Ethel gjordes om till center förra säsongen och jag tycker att hon passar väldigt bra i den rollen. Jag är mer en forward…
Ethel:
– Jag är med tänkaren medan du mer bara kör, haha…


Agnes Wilhelmson. Foto: Ronnie Rönnkvist

”VI SA VERKLIGEN INTE ETT ORD”

Tvillingsystrarna kom fram som stora talanger i SDE Hockey och var alltså redan som 13-åringar med om att avancera till Riksserien. Efter bara en säsong i högsta serien valde dom båda att flytta till AIK.
– Vi kände att vi ville komma vidare. SDE var bra, men det kändes som att det var mer konkurrens här i AIK. Det fanns många rutinerade spelare som vi kunde ta lärdom av, säger Ethel och fortsätter:
– Tiden i SDE var jättebra och jag hade aldrig spelat här i AIK idag om jag inte spelat i SDE eftersom det var min första blick in i damhockeyvärlden. SDE lade grunden för oss inom damhockey. Det var en bra konkurrens även där, men det är på ett annat sätt här i AIK.

Nu har tjejerna spelat två säsonger i AIK och det märks att båda två trivs med tillvaron där.
Agnes:
– Det har varit mycket hårt slit och samtidigt väldigt, väldigt roligt. Man har verkligen lärt sig supermycket.
Ethel:
– Jag kommer ihåg för tre år sedan, vi sa verkligen inte ett ord. Sedan vi kom hit tycker jag att vi har utvecklats både som personer och spelare men vi har även blivit mer en del av ett lag.

”JAG VAR GANSKA BESVIKEN JUST DÅ”

Både Agnes och Ethel spelade i juniorlandslaget förra säsongen, men det vara bra Ethel som kom med till VM.
– Det var en stor upplevelse och givetvis jätteroligt. Sedan var det tråkigt att vi inte kom längre (semifinal), men jag ska försöka komma med till JVM den här säsongen också. Det var mycket sjukdomar under turneringen så jag tror inte att vi var fullt lag i någon match. Då blir det hack i allting eftersom Ylva (Lindberg) och Madde (Östling) tagit ut olika formationer. Jag tycker ändå att vi jobbade på bra med tanke på omständigheterna.
– Sedan gillar jag Ylva som tränare. Ylva är bra på att få med alla på tåget samtidigt som hon och Madde är tydliga med hur dom tycker laget ska fungera.

Agnes, du kom inte med till JVM…
– Nej, det gjorde jag inte. Jag tror inte att jag riktigt visade framfötterna innan JVM och passade inte riktigt in i laget det året. Nu hoppas jag att få vara med och visa vad jag går för i år. Jag var med i juniorlandslaget förra säsongen då vi var i Ryssland.

Var det en besvikelse att du inte kom med?
– Ja, jag blev ganska besviken just då. Nu ser jag mest framåt. Det finns fler chanser och under JVM fick jag tid hemma för att träna extra hårt och utvecklas. Att jag inte kom med och varför är något som jag tar lärdom av istället.

AIK har inlett SDHL med två förluster med 2–1, först mot Brynäs och sedan Leksand. På lördag ska man försöka bryta den negativa trenden då tvillingarna Wilhelmssons gamla klubb SDE står för motståndet i Tigerbalsamhallen i Stocksund.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten