DENVER, CO – APRIL 09: at Pepsi Center on April 9, 2016 in Denver, Colorado. the Ducks defeated the Avalanche 5-3. (Photo by Doug Pensinger/Getty Images) …
Nyheter

COLORADO: Storstjärnans vara eller icke vara – bara ett i raden av problem

ANNONS

Efter en säsong som närmast gick till historieböckerna på grund av sin uselhet står Colorado nu inför nya utmaningar. Hur ska man göra med storstjärnan Matt Duchene?

IN OCH UT 

Nyförvärv: Jonathan Bernier, mv, Anaheim, Colin Wilson, fw, Nashville, Andrej Mironov, b, Dynamo Moskva, Nail Jakupov, fw, St.Louis, Jared Cowen, b, klubblös, Alexander Kerfoot, fw, Harvard University
Förluster: Calvin Pickard, fw, Vegas, Patrick Wiercioch, Vancouver, Mike Sislo, fw, Arizona, Francois Beauchemin, b, Anaheim, Michail Grigorenko, fw, CSKA Moskva, Eric Gelinas, Montréal, Cody Goloubef, Buffalo, René Bourque, fw, Djurgården.

S9

S1TYSON BARRIE

Det finns kvalité i några spelare hos Colorado. En av dem som definitivt kan hävda sig i NHL är den mycket skicklige backen Tyson Barrie. 26-åringen har under sina fyra ordinarie säsonger gjort 38, 53, 49 och 38 poäng i Avalanche vilket är mycket starka siffror. Precis som hela laget gick han ned sig förra säsongen – men här finns en skyhög kapacitet hos högerskytten.

S2MIKKO RANTANEN

Han var en av de finska talanger som presenterade sig i NHL förra säsongen, tillsammans med Patrik Laine och Sebastian Aho. Den nivån som de nådde lyckades Rantanen inte nå – men med sina 20 mål gjorde han en bra rookiesäsong. Var dessutom briljant under VM. Här finns enorm utvecklingspotential. Colorado måste hålla hårt i den underhållande finländaren om det ska finnas något hopp om en ljus framtid för klubben.

S3GABRIEL LANDESKOG

Var har vi egentligen Gabriel Landeskog? Efter att ha legat över 50 poäng varje säsong sedan han slog sig in i NHL blev det bara 18+15 under förra säsongen. De ständiga trejdrykten som omgärdade lagkaptenen påverkade säkert hans spel, men tillbakagången i poängkolumnen var ändå anmärkningsvärd. Han måste upp på 50 till 60 poäng igen om inte Colorado ska börja se sig om efter andra ledarfigurer i organisationen. Det här blir en viktig säsong för Gabriel Landeskog.

S4MATT DUCHENE
Vi måste tala om elefanten i rummet. Just nu tyder ingenting på att Matt Duchene blir kvar i Colorado, men så länge han är en Coloradospelare måste han räknas som just en sådan.  Precis som Gabriel Landeskog hade Duchene en nattsvart säsong där han precis nådde upp över 40-poängsspärren, vilket är åtminstone 30 poäng under den kapacitet som kanadensaren har. Om Duchene mot all förmodan blir kvar i Colorado säsongen ut är det här en säsong där vi får se vilken karaktär 26-åringen har. Kommer han tjura ihop och underprestera igen – eller gör han en stark säsong som ytterligare höjer hans värde?

S6
Lagets poängkung: 
NATHAN MACKINNON

Den forne draftettan gjorde inte direkt en supersäsong, men landade på 53 poäng och vann poängligan med tolv poängs marginal. Med tanke på att han redan under sitt rookieår nådde upp i över 60 poäng kan vi dock vara säkra på att det finns mer att hämta ur MacKinnon. Från och med nu får han emellertid finna sig i att vara organisationens ansikte utåt. Nu är det han som ska leda laget på isen och vara den stora offensiva katalysatorn. Trots att han varit med så länge har han precis fyllt 22 år – och har således många poängstarka säsonger kvar i kroppen.

S5TYSON JOST

Tyson Jost är en 19-årig center som fick känna på NHL-spel under några matcher redan förra säsongen. I höst förväntas han ta en ordinarie roll i detta Colorado Avalanche. Känslan är att drafttian från sommaren 2016 faktiskt kan få en ganska stor roll direkt och att han kan sätta åtminstone lite avtryck. Coloradofansen har all rätt att ha höga förväntningar på Jost.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Colorado lyckades med bedriften att vinna 22 av 82 matcher förra säsongen och ta 48 poäng. Man hade osannolika 21 poäng upp till Vancouver som slutade näst sist i NHL. Det var förra sommaren en klubb i kaos när Patrick Roy hoppade av sitt jobb som huvudtränare precis före säsongsstart, och som sen tog med sig kaoset ut på isen. Den här sommaren har Roy-frågan bytts ut mot Duchene-frågan, och den ser ut att kunna få ett smutsigt slut även den. Det snackas om att storstjärnan inte ens kommer dyka upp på klubbens träningsläger, för att kunna tvinga fram en flytt. Men även när Duchene-soppan tar slut har Colorado en mängd frågor att svara på och en hel massa problem att lösa. Efter en titt på truppen går det att konstatera att det visserligen finns en del intressanta spelare – men att kvalitén överlag är på tok för dålig. Det finns egentligen ingenting som tyder på att Colorado kommer vara speciellt mycket bättre den här säsongen. Eller att de ens kommer vara speciellt bra de kommande åren. Ska en talangfull spelare som Nathan MacKinnon spendera sina bästa år i karriären i ett givet bottenlag utan framtidstro? Eller står han näst på tur, efter Duchene, att lämna klubben?

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Semjon Varlamov
XX) Jonathan Bernier

BACKAR:
4) Tyson Barrie
6) Erik Johnson
45) Mark Barberio
XX) Jared Cowen
XX) Andrej Mironov

FORWARDS:
8) Joe Colborne
9) Matt Duchene
10) Sven Andrighetto
13) Alexander Kerfoot
14) Blake Comeau
17) Tyson Jost
29) Nathan MacKinnon
34) Carl Söderberg
37) J.T. Compher
83) Matt Nieto
92) Gabriel Landeskog
96) Mikko Rantanen
XX) Colin Wilson
XX) Nail Jakupov

COACH: 
Jared Bednar (coach sedan 2016)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga