20170821, Helsinki. Jokereiden tiedotustilaisuus ennen KHL kauden alkua. Kuvassa Eeli Tolvanen. Jarno Kuusinen / AOP …
Nyheter

Ett JVM-hot att se upp med för Juniorkronorna

ANNONS

Eeli Tolvanen hade aldrig spelat seniorhockey innan den här säsongen. Nu gör 18-åringen succé i Jokerits KHL-lag under säsongsinledningen. Detta sedan han hamnat i Jokerit på grund av att han inte mötte antagningskraven på Boston College.

Eeli Tolvanen är en av en uppsjö finska forwardstalanger som finns just nu. Han har två säsonger kvar som junior och kommer av allt att döma att vara en nyckelkugge i det finska JVM-lag som senare den här säsongen lär stå utan både Jesse Puljujärvi och Patrik Laine.

Den här säsongen huserar Tolvanen i KHL för Jokerit, där han öppnat säsongen starkt. Han är lagets poängkung efter de sju inledande matcherna efter att ha svarat för fyra mål och lika många assist på sju matcher. Han gjorde ett mål och en assist när Jokerit slog Amur borta med 4-2 idag. Han spelade fram till 2-2 och sköt själv matchavgörande 3-2.

Klarade inte Boston Colleges antagningskrav – hamnade i KHL

18-åringen draftades av Nashville i första rundan i somras och han har spenderat de två senaste säsongerna i amerikanska juniorligan USHL för Sioux City. Meningen var egentligen att han skulle ha spelat collegehockey den här säsongen. Han skulle till Boston College, men i juni kom beskedet att han helt enkelt inte mötte de antagningskraven som Boston College har. Därmed blev en flytt hem till Finland aktuell.

Tolvanen sköt 30 mål och totalt 54 poäng på 52 matcher i USHL förra säsongen. Han slog igenom för den större massan under U18-VM i Grand Forks, USA, för ett och ett halvt år sedan. Då sköt han sju mål och två assist på sju matcher. Med det var han skyttekung i den turnering som Finland vann efter en övertygande finalseger mot Småkronorna.

I U20-VM i Buffalo i vinter kommer Finland att spela i samma grupp som USA, Kanada, Slovakien och Danmark.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL