BREDD. Mark Giordano, Dougie Hamilton, T.J. Brodie och Travis Hamonic ger Calgary en av ligans bästa backuppsättningar.
Nyheter

CALGARY: En fyrklöver som bådar för en riktigt bra säsong

ANNONS

Man har uppdaterat målvaktssidan och skapat balans framåt. Men det är framför allt backuppsättningen som får Calgary Flames att börja se ut som ett riktigt intressant lag. Värvningen av Travis Hamonic ger Flames en av ligans bästa fyrklövrar.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Mike Smith, mv, Arizona, Eddie Läck, mv, Carolina, Travis Hamonic, b, N Y Islanders, Ryan Murphy, b, Carolina, Juuso Välimäki, b, Tri-City, Spencer Foo, fw, Union College, Marek Hrivik, fw, N Y Rangers, Luke Gazdic, fw, New Jersey, Tanner Glass, fw, N Y Rangers (tryout). 
Förluster: Brian Elliott, mv, Philadelphia, Chad Johnson, mv, Buffalo, Ladislav Smid, b, Bili Tygri Liberec, Deryk Engelland, b, Vegas, Ryan Murphy, b, Minnesota, Lance Bouma, fw, Chicago, Brandon Bollig, fw, San José.

S9

S1Mark Giordano
Kaptenen är fortfarande en urkraft att räkna med vid 33 års ålder. Giordano tappade en del i produktion förra säsongen, men när Flames nu har breddat backsidan med Travis Hamonic är inte Flames lika beroende av att behöva matcha honom 25-30 minuter per match.

S2Dougie Hamilton
93 poäng har det blivit från Hamiltons klubba i Calgary sedan han kom till klubben från Boston sommaren 2015. Trejden har fallit extremt väl ut för Flames, som har fått en toppback till sitt powerplay. 50 poäng förra säsongen innebar personbästa för Hamilton, som har utrymme att växa ytterligare några snäpp på lagets blålinje.

S3Mikael Backlund
Vid 27 års ålder fick Backlund sitt stora genombrott. Han satte personbästa med 22 mål och 53 poäng samtidigt som han ledde en av ligans bästa defensiva enheter med Michael Frolik och Matthew Tkachuk. Har mycket att spela för den här säsongen då han går in på sista året på sitt kontrakt. En ny succé kommer att utmynna i ett dollarstint avtal.

S4Sean Monahan
22, 31, 27 och 27. Sean Monahans fyra första NHL-säsonger har gett en hel del mål. Frågan många ställer sig är huruvida han är en produkt av radarpartnern Johnny Gaudreau, eller om han kan driva en kedja på egen hand. Det svaret kan komma redan den här säsongen. Monahan skulle behöva ta ytterligare ett steg i sin utveckling och komma närmare McDavid, Getzlaf, Kopitar och de andra storstjärnorna som är förstacentrar hos konkurrenterna i Pacific Division.

S6
Lagets poängkung: 
Johnny Gaudreau
”Johnny Hockey” hade en mellansäsong i fjol, men lyckades ändå göra 61 poäng på 72 matcher. Återvänder han till sin förväntade form är han en spelare som gör en poäng per match – och bjuder på tekniska godbitar som får fansen att resa sig ur sina stolar. Topp tio i NHL:s poängliga är ingen omöjlighet för den här artisten.

S5Sam Bennett
Calgary har många pusselbitar på plats redan, men det skulle definitivt inte skada om även Sam Bennett börjar leva upp till sin potential. Draftfyran från 2014 skrev nyligen ett nytt tvåårskontrakt med klubben och har en del att bevisa efter att bara ha fått ihop 26 poäng i fjol. Det finns en hel del hockey i den här killen, men än så länge har han bara fått ut en bråkdel av sin talang på NHL-isen.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS

Nashville, Anaheim – och Calgary. Där har ni nog de tre lag i ligan som har de bästa topp-fyra-uppställningarna på backsidan. Calgary fullbordade sin fyrklöver i och med sommarens trejd med New York Islanders, där Travis Hamonic hämtades in i utbyte för en knippe draftval. Med Mark Giordano och Dougie Hamilton i det första backparet och T.J. Brodie och Hamonic i det andra kommer motståndarna att få svårt att få svängrum i offensiven. Calgarys uppgradering av försvaret bådar för en riktigt bra säsong, men hur bra den blir beror på mer än bara backarna såklart. I målet måste Mike Smith, 35, hålla sig frisk och samtidigt hålla en jämn nivå. Framåt behöver Johnny Gaudreau studsa tillbaka efter en med hans mått mätt beige säsong i fjol. Kan Calgary få ut det här från respektive lagdel ska slutspel vara en självklarhet – och kanske är laget till och med redo för mer än så. Gaudreau, Monahan, Hamilton och några andra av lagets toppspelare är på väg in i sin absoluta prime. Det gör kanske inte Flames till en Stanley Cup-utmanare, men helt klart ett lag moget att ställa till med oreda i Western Conference. Det viktigaste för Alberta-laget tycks vara att undvika Anaheim Ducks, som man föll mot i fyra raka matcher i första rundan av vårens slutspel. Flames har – hör och häpna – 25 raka grundserieförluster i Anaheim de senaste elva åren. Kan man undvika Honda Center i en slutspelsserie ser oddsen för ett avancemang till andra rundan betydligt bättre ut.


Mikael Backlund och Johnny Gaudreau. Foto: All Over Press

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
31) Eddie Läck
41) Mike Smith

BACKAR:
5) Mark Giordano ”C”
7) T.J. Brodie
24) Travis Hamonic
26) Michael Stone
27) Dougie Hamilton
44) Matt Bartkowski
61) Brett Kulak

FORWARDS:
10) Kris Versteeg
11) Mikael Backlund
13) Johnny Gaudreau
15) Spencer Foo
18) Matt Stajan
19) Matthew Tkachuk
20) Curtis Lazar
23) Sean Monahan ”A”
25) Freddie Hamilton
36) Troy Brouwer ”A”
64) Garnet Hathaway
67) Michael Frolík
79) Micheal Ferland
93) Sam Bennett

COACH:
Glen Gulutzan (coach sedan 2016)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL