Uffe Bodin
KARLSKRONA: En kamp för att finna balans – och undvika kval
ANNONS

Upp som en sol – ned som en pannkaka. Karlskronas succéhöst baserades på ett defensivt spel som drev motståndarna till vansinne. När den uppenbara bristen på kreativitet kom ikapp laget föll de ihop. Årets utmaning ligger i att skapa en bättre balans – både sportsligt och ekonomiskt – och försöka undvika negativt kval.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Henrik Lundberg, mv, Västerås, Cory Murphy, b, Växjö, Bobbo Petersson, b, Örebro, Carl Persson, fw, Bik Karlskoga, Konstantin Komarek, fw, Malmö, Ludwig Blomstrand, fw, Almtuna, Henrik Törnqvist, fw, Linköping.
Förluster: Johan Holmqvist, mv, klubblös, Robin Gartner, b, Bolzano, Niklas Arell, b, Malmö, Gustav Ahnelöv, b, Coventry, Alexander Bergström, fw, Sibir Novosibirsk, Jimmy Andersson, fw, Linköping, Alexander Viklund, fw, Västervik.


Joel Kellman. Foto: Bildbyrån/Magnus Lejhall

POÄNGKUNGEN
Joel Kellman
Den egna produkten växte in riktigt bra i SHL-kostymen förra säsongen och var näst efter Alexander Bergström poängbäst med sina 30 poäng. Kellman är en smart center som är på väg att bli en riktigt stark förstacenter för KHK. Tur för klubben att han är sajnad till 2020. Vad det nu än betyder i dagens hockeyvärld?

MÅLVAKTSETTAN
Johannes Jönsson
Klev fram ur Johan Holmqvist skugga som något av en latebloomer i fjol och svarade för en enastående insats med en räddningsprocent på 93,8 – och över 90 procent på avslut i skottsektorn. Jönsson var en stor anledning till att KHK inledde säsongen så pass starkt, men när offensiven skrumpnade likt ett gammalt äpple fanns det inte mycket han kunde göra åt raset. Kan Jönsson hålla samma höga nivå den här säsongen, och lyfta förstaspaden fullt ut, då har KHK goda möjligheter att undvika negativt kval.

BACKESSET
Mattias Karlsson
”Kolan” producerar inte poäng som när han var i sin prime, men tog ett stort ansvar för KHK:s starka defensiv förra säsongen. Han loggar tunga minuter och har blivit något av tryggheten i lagets bakre regioner. Med sin rutin och sitt lugn är han en av lagets viktigaste spelare.

PROFILEN
Cory Murphy
SHL:s näst äldsta spelare efter Luleås Janne Sandström kommer att ha fyllt 40 år innan säsongen är över. Tack vare sitt skarpa spelsinne har Murphy ändå hållit en imponerande hög nivå långt upp i hockeyåldern. Det kändes som han tacklade av en aning under sista säsongen i Växjö, efter att ha varit ligans kanske bästa back dessförinnan. Nu blir det intressant att se om han kan komma in i andra andningen i och med klubbytet. Kanadensaren har kvalitéer som kan spetsa till lagets offensiv. Välbehövligt i så fall.

FRÅGETECKNET
Marcus Paulsson
Blekingesonen borde vara placerad under poängkungsrubriken. Fjolårets återkomst till SHL ingav emellertid inget större förtroende. Paulsson glänste till ibland, men varvade skador med långa perioder av måltorka också. Kan han få fason på sitt målskytte skulle det vara en enorm boost för laget. KHK har få naturliga målgörare att tillgå på den här nivån.

GENOMBROTTSMANNEN
Konstantin Komarek
Österrikaren fick aldrig det där riktiga lyftet i Malmö i fjol. Mycket beroende på att han hämmades av skador och hamnade längre ned i hierarkin när andra spelare fick sina genombrott. I ett Karlskrona som hungrar efter kreativitet tror jag att han kommer att få alla chanser att lycka. 25-30 poäng är inte uteslutet.

COACHEN
Ove Molin
Det var en märklig säsong i Karlskrona i fjol med två halvor som på sätt och vis var varandras totala motsatser. Höstens succé följdes upp av vårens fiasko, en vändning som förvandlade Pelle Hånberg från hjälte till syndabock. Assisterande tränaren Molin fick ta över ansvaret när Hånberg lämnade sin post. Det gav inte klubben något större lyft, utan KHK gick miste om den där platsen i åttondelsfinalen som såg så given ut så länge. Den gamle Brynäsikonen har en tunn trupp att jobba med i år också. Den här säsongen kommer att avslöja vad han är gjord av som tränare.

PROGNOSEN

Karlskrona HK har inte varit bortskämda med lugn och ro under de senaste åren. Har det inte varit inkilningsfester som har urartat på stan har det varit ekonomisk kris, eller som nu senast, en sportchef som skämmer ut sig i onyktert tillstånd. Ishockeymässigt har de två säsongerna i högsta ligan varit trevande. Första året blev en lång golgatavandring i väntan på negativt kval medan fjolårets insats skänkte hopp, så länge turen fanns på lagets sida.

Succéhösten var statistiskt sett ohållbar och det blev extremt påtaglig under andra halvan när laget inte kunde göra mål för att rädda sitt liv. KHK sköt 1170 skott på mål över de 52 omgångarna. Det är den lägsta noteringen ett SHL-lag presterat, både sett till snitt och antal, under den senaste tioårsperioden. Fokus inför den här säsongen har med andra ord legat på att försöka spetsa till offensiven. Tappet av Alexander Bergström till KHL och bristen på pengar har försvårat den processen, men jag tycker ändå att KHK besitter fler alternativ nu än i fjol. Några av värvningarna har potential att bli stabila SHL-spelare, men kanske inte så mycket mer än så. Det defensiva spelet kommer fortsatt att vara nyckeln till framgång, men det kommer sannolikt inte att ge laget samma lyft som i fjol. När motståndarna i SHL väl hade lärt sig att luckra upp KHK:s igelkottsförsvar var de inte längre en odödlig, frustrerande motståndare. Ska det negativa kvalet undvikas måste balansen bli bättre och laget hitta fler alternativ. Där har Ove Molin sannerligen en utmaning.

Den bästa värvningen KHK har gjort inför den här säsongen är rekryteringen av Charlotte Gustavsson som ny vd. Som hon bevisade i Modo har hon en riktigt bra fingertoppskänsla för att få fason på ekonomiska röror. Dessutom gav hon ett väldigt proffsigt och rakryggat intryck i sättet som hon hanterade Patrik Larsson-härvan på. Om hon får sätta sin prägel på klubben utanför isen tror jag att klubben gå en ljus framtid till mötes på densamma. Men då gäller det att överleva den här säsongen först.


Mattias Karlsson. Foto: Bildbyrån/Magnus Lejhall 

KARLSKORNA HK:s TRUPP 2017/18 

MÅLVAKTER
30) Henrik Lundberg
38) Johannes Jönsson

BACKAR
4) Victor Aronsson
7) Mattias Karlsson ”A”
21) Cory Murphy
27) Henrik Nilsson
53) Bobbo Petersson
54) Alexander Deilert
55) David Printz
68) Daniel Gunnarsson

FORWARDS
9) Morten Madsen ”C”
10) Mattias Guter
17) Joel Kellman
18) Emil Larsson
19) Kristoffer Söder
31) Marcus Paulsson
49) Filip Cruseman
67) Konstantin Komarek
71) Joseph Jonsson
72) Joachim Rohdin
79) Emil Lundberg
89) Ludwig Blomstrand
92) Henrik Törnqvist
95) Carl Persson

Tränare: Ove Molin

UFFES SHL-RANKING

1) Frölunda: Guldregissörens återkomst
2)
3)
4) Brynäs: En utmanare – om temperamentsskiftet slår väl ut
5)
6) HV71: Framgångens pris ger mästarna lång startsträcka

7)
8) Färjestad: Nödvändig växtvärk på vägen tillbaka till toppen
9)
10) Djurgården: En spännande spelidé – tunt lagbygge

11)
12)

13) Karlskrona
14)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 27 mars
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
söndag 02 april
02:00 Chicago Blackhawks - New Jersey Devils NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
04:00 Seattle Kraken - Los Angeles Kings NHL
04:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
19:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
21:30 St Louis Blues - Boston Bruins NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
01:00 Winnipeg Jets - New Jersey Devils NHL
måndag 03 april
02:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
02:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten